ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Proteus Okyanus Grubu (POG) yaptıkları anlaşma kapsamında okyanusun metrelerce altına devasa bir denizaltı laboratuvarı inşa edecek. Laboratuvarın süper mercanlar, ilaçlar ve iklimle ilgili keşiflere olanak sağlayacağı belirtiliyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Proteus Okyanus Grubu (POG) kısa bir süre önce aralarında yaptıkları iş birliği ile bazılarının okyanusun Uluslararası Uzay İstasyonu olarak adlandırdığı denizaltı laboratuvarı projesini hayata geçirme konusunda anlaştı. POG, inşa edilecek laboratuvarı 2026 yılında kurmayı planlıyor.
Karayip ada ülkesi Curaçao kıyılarında yer alması planlanan Proteus laboratuvarı yaklaşık 250 metrekarelik bir alanı kapsayacak ve şu anda dünyanın tek sualtı deniz laboratuvarı olan Florida Keys’deki Aquarius laboratuvarının beş katından fazla bir büyüklüğe sahip olacak.
Kurulacak bu istasyonda, yaklaşık iki düzine akuanaut, Proteus’u 24 saat deniz gözlemi için kullanabilir ve uzun süreler boyunca yüzeyin yaklaşık 20 metre altında yaşayabilir olacak.
Çok amaçlı bir tesis olan Proteus, devlet kurumlarına, özel sektöre ve akademik kurumlara açık olacak. Anlaşma NOAA ve POG’un ortak keşifler yapmasına, personel, veri, tesis ve teknoloji paylaşmasına olanak tanıyacak.
POG ayrıca Northeastern Üniversitesi ve Curaçao’daki okullar da dahil olmak üzere farklı taraflarla da çalışmayı hedefliyor. POG, laboratuvarın süper mercanlar, ilaçlar ve iklimle ilgili keşiflere olanak sağlayacağını söylüyor.
Kurucusu Jacques Cousteau’nun torunu
Proteus‘un kurucusu Fabien Cousteau – okyanus kaşifi ve efsanevi oşinograf Jacques Cousteau’nun torunu – yeni laboratuvar fikrini 2014 yılında Aquarius’ta 31 günlük bir görev sırasında aldı. 2019’da ekibi, erişilebilir mercan resifleri ve zengin biyolojik çeşitliliği nedeniyle Curaçao’yu seçti. Ertesi yıl Proteus’u kamuoyuna duyurdular, ancak pandemi planları biraz ertelemişti.
Kaynak: Donanım Haber, Proteus Ocean Group