Hayalet zaman hipotezine göre şu anda 2023 değil, 1726 yılındayız! Erken Orta Çağ dönemindeki MS 614-911 yılları arasındaki 297 yıl aslında hiç yaşanmamış! Bu teoriye göre, Roma imparatoru III. Otto, Papa II. Sylvester ve Bizans imparatoru VII. Konstantin birleşerek o dönemin belgeleriyle oynamışlar.
Yoldan geçen herhangi birine, hangi tarihte olduğumuzu sorduğumuzda 2023 diyecektir. Ancak tarihçi Heribert Illig’e göre işler böyle yürümüyor. Ortaya attığı “Hayalet/Hayali Zaman Hipotezi”ne göre tarihin hatırı sayılır bir kısmı asla yaşanmadı.
İlk olarak 1991’de Heribert Illig tarafından ana hatları çizilen ve 1995’te Dr. Hans-Ulrich Niemitz’in geliştirdiği Hayali Zaman Hipotezi’ni doğru varsayarsak şu anda 1726 yılında yaşıyoruz. Yani aslında Gregoryan takvim gerçek değil ve Orta Çağ yaşanmadı.
Hayalet zaman hipotezi: 297 yıl hiç yaşanmamış
Kulağa saçmalık gibi gelebilir ancak tarihçi Heribert’in akıl sağlığı gayet yerinde ve bu varsayımı kanıtlar nitelikte delillere sahip olduğunu söylüyor. İddiasına göre, fiziksel kanıtlar değiştirildi, yanlış beyan edildi ve belgelerde sahtecilik yapıldı. Kısacası, Erken Orta Çağ’daki MS 614-911 yılları arasındaki 297 yıl hiç yaşanmadı.
Bu teoriye göre, Roma imparatoru III. Otto, Papa II. Sylvester ve Bizans imparatoru VII. Konstantin birleşerek o dönemin belgeleriyle oynadılar ve III. Otto’nun meşrutiyeti kazanmasını sağladılar. Diğer bir ihtimalde ise, takvim hatası olduğu iddiası. 1582 senesinde Papa Gregory XIII, Gregoryen takvimini ortaya çıkardı.
Varsayım olarak kaldı
Gregoryen takvimden önce, Jül Sezar’ın MÖ 48’de tanıttığı Jülyen takvim kullanılıyordu. Takvimi Güneş yılına bağlamak adına, Jülyen takvimindeki her dört yılda bir oluşan artık yıla fazladan bir gün eklendi. Ancak bir sorun vardı.
Güneş yılı, 365.24219 gün olduğu için, Jülyen takvimi her 128 yılda bir gün kazanıyordu. Bunun için Papa Gregory, tarihi 13 gün kaydırması gerekirken, yanlışlıkla 10 gün kaydırdı…
Böylece ortaya bir ihtimal çıktı: aradaki 297 sene var olmadan uyduruldu. Ancak bu hipotez, diğer tarihçilerin desteğini alamadı ve sadece eğlenceli bir “varsayım” olarak kaldı.
Hayalet zaman hipotezinin iddiaları şöyle:
- MS 614-911 dönemine güvenilir bir şekilde tarihlenebilecek bir arkeolojik kanıt var olmadığı.
- Roma İmparatoru Kral Charlemagne’nin aslındahiç var olmadığı.
- Bu tür yakın dönemler için kullanılan tarihleme yöntemleri olan radyometri ve dendrokronoloji hatalıdır.
- Ortaçağ tarihçilerinin yazılı kaynaklara çok fazla güvenmeleri.
- 10. yüzyıl Batı Avrupa’sında Romanesk mimarinin varlığı, Roma döneminin geleneksel olarak düşünüldüğü kadar uzun zaman önce olmadığını gösteriyor.
- MS 1582’de Gregoryen takviminin tanıtıldığı sırada, Papa XIII. sivil takvimin yalnızca on gün ayarlanması gerekiyordu. Bundan Illig, MS döneminin hiçbir zaman var olmayan kabaca üç yüzyıl saydığı sonucuna varılıyor.
Tarihçilere göre hipotezi çürüten bazı deliller ise şöyle:
• Eski astronomideki gözlemler, özellikle Avrupa kaynaklarının MS 600’den önce alıntıladığı güneş tutulmalarına ilişkin gözlemler, Illig’inkiyle değil, olağan kronolojiyle uyumludur. Hayali zaman hipotezini çürütmek için belki de çok belirsiz olan diğerlerinin yanı sıra, özellikle iki hipotezi sorgulamak için yeterli hassasiyetle tarihlendirilmiştir. Biri MS 59’da Yaşlı Pliny tarafından rapor edilmiştir. Bu tarihte onaylanmış bir tutulma var. Ek olarak, Çin’deki Tang hanedanlığı ve Halley Kuyruklu Yıldızı sırasındaki gözlemler, “hayali zaman” eklenmeden mevcut astronomi ile tutarlıdır.
• Arkeolojik kalıntılar ve dendrokronoloji (ağaç halkası yaş tayini) gibi tarihleme yöntemleri, “hayalet zaman”ı desteklemez, hatta çürütür.
• Gregoryen reformunun, takvimi MÖ 45’te kurulduğu sırada var olan Jülyen takvimi ile uyumlu hale getirdiği iddia edilmedi, ancak MS 325’te, İznik Konsili zamanında var olduğu için kuruldu. Jülyen takvimi ilkbahar ekinoksunu 21 Mart’ta sabitleyerek Paskalya Pazarı tarihini belirlemek için bir yöntem olarak kullandı. 1582’ye gelindiğinde ise Jülyen takviminde astronomik ekinoks 10 Mart’ta gerçekleşiyordu, ancak Paskalya hala 21 Mart’taki nominal ekinokstan hesaplanıyordu. MÖ 45’te astronomik ilkbahar ekinoksu 23 Mart civarında gerçekleşti. MÖ 45’te Jülyen takviminin kurulması ile MS 325’te İznik Konsili’nde Paskalya Tarihinin belirlenmesi arasındaki 369 yıla karşılık gelir.
• Şarlman ve Karolenj hanedanı uydurulduysa, aynı dönemde Anglo-Sakson İngiltere, Papalık ve Bizans İmparatorluğu da dahil olmak üzere Avrupa’nın geri kalanının tarihinde buna karşılık gelen bir uydurma olması gerekirdi.
• “Hayalet zaman” tarihleri aynı zamanda Hz. Muhammed’in hayatını ve İberya’nın fethi de dahil olmak üzere İslam’ın Batı Roma İmparatorluğu bölgelerine yayıldığı dönemleri de kapsıyor. Ancak bu tarihlerin de sahte olması veya büyük ölçüde yanlış tarihlendirilmesi gerekirdi. Aynı zamanda, Çin’in Tang hanedanının tarihi ve onun İslam dünyasıyla -örneğin Talas Muharebesi gibi- bağdaştırılması gerekirdi.
Kaynaklar: Webtekno, Wikipedia, Dr. Hans-Ulrich Niemitz