Kılıçdaroğlu’ndan Fahrettin Altun’a Cambridge Analytica uyarısı

Kemal Kılıçdaroğlu, genel seçimlere 12 gün kala İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini bir kez daha uyardı: “Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar.”

kemal kılıçdaroğlu

Seçime 12 gün kaldı. Seçim tarihi yaklaştıkça iktidar kanadından gelen ‘kutuplaştırıcı’ açıklamaların dozu arttı.

Kılıçdaroğlu, 29 Nisan’da ‘pis işler’ e girişileceğini belirterek sağduyu çağrısında bulunmuştu.


“Son uyarımdır!”

Bugün de gece saat 12’de Twitter’dan “Son 10 güne 2 gün kaldı” diye yazarak Altun ve ekibini uyardı: “Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren (Başar, Altun’un yardımcısı); anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. SON UYARIMDIR!”

Kılıçdaroğlu sadece ilk ismini yazdığı kişiler şunlar:

İletişim Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Serhat Eroğlu ve Fahrettin Altun’un yardımcıları Çağatay Özdemir ile Evren Başar.

Cambridge Analytica, ‘tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen’ iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan Britanya merkezli bir veri analiz şirketiydi.

50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının özel bilgilerinin, eski başkan Donald Trump’ın ABD’deki 2016 başkanlık seçimi ve Brexit oylaması kampanyasında da görev alan Cambridge Analytica tarafından ele geçirildiği ortaya çıkmıştı.


Kişiye özel sahte haber

Cambridge Analytica Cambridge Analytica’nın Facebook üzerinden 2 milyon kadar ‘kişiye özel sahte haber’ yarattığı kaydediliyor. Seçim sonuçlarını manipüle etmekle suçlanan şirket, 2018’de skandal ortaya çıktıktan sonra feshedilmişti.

24 Temmuz 2018’de çıkarılan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İletişim Başkanlığı’na ‘bütün kurumlardan istediği bilgileri alma yetkisi’ verilmişti.

İlgili maddedeki düzenleme şöyleydi:

“Başkanlık, görevleriyle ilgili olarak ‘gerekli gördüğü bilgileri’ bütün kamu kurum ve kuruluşlarından ve diğer gerçek ve tüzel kişilerden doğrudan istemeye yetkilidir. Kendilerinden bilgi istenen bütün kamu kurum ve kuruluşları ve diğer gerçek ve tüzel kişiler bu bilgileri istenen süre içinde öncelikle ve zamanında vermekle yükümlüdür.”

CHP, düzenlemedeki ‘gerekli gördüğü bilgileri’ ibaresinin anayasaya aykırı olduğu, gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu.


AYM, 2021’de beşe karşılık 10 oyla iptal talebini reddetmişti.

Seçime 2 hafta kala son seçim anketi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.