Telefonunuz dinleniyor olabilir! Peki nasıl anlarsınız?

Biri bizi gözetliyor mu? Çok büyük ihtimalle hayır! Ancak birçok telefon kullanıcısı kendisinin dinlendiğinden şüphe ediyor. Aslında birçok uygulama sesinizi algılama, dinleme ve kaydetme özelliğine sahip: Peki gerçekten telefonunuzun dinlendiğini nasıl anlarsınız? İşte bazı püf noktalar:

Telefonunuz dinleniyor

Son günlerdeki gizlilik ihlalleri ve veri sızıntılarının ardından herkesin aklında “acaba telefonum dinleniyor mu?” gibi sorular belirmeye başladı. Birçok kullanıcı telefonunun dinlenip dinlenmediğini anlamanın bir yolu olduğunu düşünmese de aslında bunu anlamak çok kolay. Aşağıda bahsedeceğimiz adımları takip ederek siz de telefonunuz dinlenip dinlenmediğini anlayabilirsiniz.

Telefonum dinleniyor mu?

Bir şehir efsanesine göre cep telefonunuza  #31#3111 yazıyorsunuz ve ardından kendi numaranızı yazıyorsunuz. Aradığınızda eğer karşı taraftan bir ses gelmiyor içiniz rahat olsun telefonunuz dinlenmiyor demek. Ancak bunun bir şehir efsanesi olduğunu unutmayın. Yani böyle bir şey yok.


Peki gerçekten telefonunuzun dinlendiğini nasıl anlayabilirsiniz? 

1- Casus yazılımlar

Cep telefonunuzun dinlenmesi 2 şekilde mümkündür. Bunlardan birincisi casus yazılımlar aracılığı ile dinleme yapılması. Bazı casus yazılımları telefonunuzun içeriğini taradığınızda fark etmeniz mümkündür. Ama bazılarıysa gerçekten iyi şekilde kamufle edilmiş olabilir. Bu yüzden en garanti yol telefon faturanızın detayına girip SMS’leri kontrol etmeniz.

Bu yazılımlar telefonunuzu dinlemeye başlamadan önce farklı numaralara veya cihazlara SMS gönderir. Bu SMS’in iletilmesi ardından telefonunuz dinlenmeye başlar. SMS’ler telefonunuzun mesajlar kısmında gözükmeyecektir. Fakat telefon faturanızın detaylarını incelediğinizde kimlere hangi SMS’lerin ne zaman gönderildiğini görebilirsiniz. Eğer garip veya bilmediğiniz bir numaraya SMS gönderimi yapılmışsa dikkat! Telefonunuz dinleniyor olabilir.

2- Şebeke servisleri

Telefonunuzun dinlenebilmesinin ikinci yolu ise şebeke servisleri üzerinden gerçekleşmektedir. Bu daha çok yasal yollardan alınmış izinler ile yapılacaktır. Yani devlet kurumlarından çıkacak mahkeme kararları ile telefonunuzu dinlenecektir. Bu şekilde dinlenip dinlenmediğinizi anlamanın maalesef bir yolu yoktur.

Bu tarz dinlemelerin genelde telefonun aşırı ısınması, sesin karşı tarafta yankı yapması veya bir anda hatların kesilmesi vb. belirtileri olduğu söylenir. Ancak bunların hepsi sadece şehir efsaneleridir. Şebeke üzerinden yapılan telefon dinlemelerini sizin anlamanızın herhangi bir yolu yoktur.

Telefonunuzun ve diğer akıllı cihazların sizi dinlemesini nasıl durdurabilirsiniz?

iPhone telefonlarda: “Ayarlar”, ardından “Gizlilik” ve ardından “Mikrofon”a giderek hangi uygulamaların iPhone’unuzun mikrofonuna erişebildiğini kontrol edin. “Ayarlar”da Siri’yi kapatmayı da seçebilirsiniz: “Siri ve Arama”ya (veya iOS 10 ve daha eski sürümleri çalıştıran iPhone’larda “Genel” sekmesindeki “Siri”) gidin, “‘Hey Siri’yi Dinle” seçimini kaldırın. “Siri için Ana Ekrana Basın” ve “Kilitliyken Siri’ye İzin Ver” seçimini kaldırın. Bunun yerine, “Siri’yi Kapat”ı seçin.


Android telefonlarda: Android kullanıcıları için, Google sesli yardımcısını “Ayarlar”a giderek, “Google”a dokunarak ve “Hizmetler” bölümünün altındaki “Ara” sekmesine giderek durdurabilirsiniz. Google kayıtlarınızı dinlemek için “Etkinliğim” sayfasına giriş yapın, “Tarih ve Ürün”e göre filtreleyin, “Ses”i seçin ve kayıtları görüntüleyin.

Amazon Echo: Her Echo cihazında, sesi alan mikrofonu sessize alma seçeneği vardır. Düğme bir mikrofona veya içinden bir çizgi geçen bir daireye sahiptir ve hoparlörün üst kısmında yer alır. Kapatmak için düğmeye basın; kırmızıya dönecek ve cihazın ses ipuçlarını dinlemesini ve yanlışlıkla uyanmasını durduracak ve tekrar açılıncaya kadar kullanıcıyı kaydetmesini engelleyecektir.

Amazon’un evinizde topladığı verileri almak için, kendi sitelerinden veri talep edebilir ve size e-posta ile gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Cihazlara kaydedilen ses kayıtlarını, hesabınıza giriş yapıp “Hesabım” altından “İçeriğinizi ve Cihazlarınızı Yönetin”i seçerek ve tek tek cihazı seçerek silebilirsiniz.

Google Asistan: Ses kayıtlarını görüntülemek ve silmek için Google Home uygulamasını ziyaret edin, sağ üst köşedeki hesap simgesine dokunun, “Etkinliğim”i seçin ve hangi kayıtları silmek istediğinizi seçin.

Google’ın ayrıca sağ taraftaki üç noktayı tıklayıp açılan menüyü kullanarak belirli tarihler arasındaki kayıtları silme seçeneği de vardır. “Etkinliğim” bölümünde kullanıcıların etkinleştirebileceği bir “otomatik silme” özelliği de vardır.

Kayıtların hiç saklanmasını istemiyorsanız, Google cihazlarının herhangi bir sesi kaydetmeyen bir “Yardımcı Misafir Modu” özelliği vardır.

“Genel amaç kötü niyetli değil”

New York Üniversitesi Tandon Mühendislik Okulu başkanı Profesör Nasir Memon, bu şirketlerin bilgileri kötü amaçlarla saklamadıklarını, bunu kalite kontrol ve kullanıcılar için teknolojiyi en iyi şekilde optimize etmek için yaptıklarını belirtiyor.



Kaynak:

Yapay zeka sohbet robotlarıyla internet çöplüğe dönüyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.