Yapay zeka sohbet robotlarıyla internet çöplüğe dönüyor!

Sohbet robotlarıyla düşük kaliteli içerik üreten siteler çoğaldı. ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotları “ucuz içerik” üretme aracına dönüşmüş durumda. Düşük kaliteli içerik üreten sitelerin çoğalmasıyla internet hızla çöplüğe dönüyor!

Yapay zeka sohbet

Haber kaynaklarını “içerik kalitesi” açısından değerlendiren NewsGuard araştırma kuruluşu “ucuz içerik” oluşturmak için ChatGPT gibi yapay zeka araçlarını kullanan 49 site tespit etti. Analistler bu tür spam sitelerinin sayısının gelecekte daha da artacağını öngörüyor.

Yapay zekaya sahip sohbet robotları, içerik ajansları tarafından reklam geliri elde etmek umuduyla haber makaleleri ve blog gönderileri oluşturmak için giderek daha sık kullanılmaya başlandı. Ancak bu içeriklerin kalitesiz ve yanıltıcı olması internetin kirlenmesine yol açıyor.


Her gün yüzlerce işe yaramaz makale yayınlanıyor

NewsGuard’a göre bu tür siteler çeşitli konularda büyük miktarlarda düşük kaliteli içerik üretiyor ve her gün tekrarlayan ifadeler içeren yüzlerce makale yayınlıyor. Tüm bunlar yapay zeka araçlarının kullanıldığının bir göstergesi.

Uzmanlara göre bu siteleri oluşturanlar hangi tür içeriklerin tutacağını bulmak için denemeler yapıyor. Sıfır maliyetle içerik üretme olanağına kavuşan bu kişiler görünen o ki interneti işe yaramaz makalelerle doldurmaya devam edecekler.

ChatGPT’den işimi yapmasını ve benim için bir Insider makalesi yazmasını istedim. Hızlı bir şekilde yanlış bilgilerle dolu, endişe verici derecede ikna edici bir makale üretti.

ChatGPT yaşı

Bir gazeteci yapay zekaya haber yazdırdı: İşte sonucu!

Insider muhabiri Samantha Delouya, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’ye uydurma bir haber yazdırdı. Samantha yaşadığı deneyimi şöyle anlattı:

“Inder’da bir gazeteci olarak, her zaman iş akışımı düzene sokmanın ve ilgi çekici içerikler üretmenin yeni yollarını arıyordum. Bu nedenle, OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modeli olan ChatGPT’yi duyduğumda denemek için can atıyordum.

Chatbot, Kasım (2022) ayı sonlarında halka açıldı ve 5 gün içinde 1 milyondan fazla kullanıcı kazandı. Lansmanından bu yana geçen süreçte bot, kod yazmaktan terapiye kadar her şey için kullanıldı. OpenAI’nin kurucu ortağı olan ancak 2018’de şirketten istifa eden Elon Musk, ChatGPT’yi “korkutucu iyi” olarak nitelendiriyordu.


Carnegie Mellon Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi ve yapay zeka profesörü olan Vincent Conitzer, “Chatbot’lar uzun süredir var, ancak burada ne kadar iyi oldukları konusunda gerçekten büyük bir değişiklik var gibi görünüyor” diyor.

“Sonuç endişe verici derecede ikna ediciydi!”

Ben de bu AI robotunu teste tabi tuttum ve ondan, elektrikli araç üretmenin artan maliyeti nedeniyle Illinois’deki bir Jeep fabrikasının rölanti üretimi hakkında yazdığım yakın tarihli bir haberi yazmasını istedim. ChatGPT 200 kelimeyi 10 saniyeden daha kısa sürede yazdı ve sonuç endişe verici derecede ikna ediciydi!

ChatGPT, benim bilgim olmadan, fabrikanın bulunduğu şehir ve işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak kabaca doğru işçi sayısı gibi ek ayrıntılar bile ekledi.

Bazı öngörülebilir yazıların yanı sıra hikaye neredeyse kusursuzdu, göze batan bir sorun dışında: Jeep üreticisi Stellantis’in CEO’su Carlos Tavares’ten sahte alıntılar içeriyordu. Alıntılar ikna edici bir şekilde, bir CEO’nun işçileri işten çıkarmak gibi zor bir kararla karşı karşıya kaldığında söyleyebilecekleri gibi geliyordu, ama hepsi uydurmaydı.

Conitzer, “Bu büyük bir endişe” dedi. “Bu modeller, modellerine göre makul olan metinler bulmaya çalışıyor. Yazılacak türden bir şey gibi görünen bir şey. Mutlaka doğru olmaya çalışmıyorlar.”

Ancak, ChatGPT’yi kullanma konusunda daha derine indikçe, bunun başta düşündüğüm kadar basit olmadığını fark etmeye başladım. Etkileyici dil özelliklerine rağmen, ChatGPT bağlamı ve nüansı anlamakta zorlandı, bu da bazı tuhaf ve bazen de düpedüz sonuçlara yol açtı: Yanlış cevaplar!”



Kaynak:

İşimin yüzde 80’ini ChatGPT yapıyordu; ben de ikinci işe girdim


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.