Ağrı ve acı duymayan kadının DNA’sı inceleniyor

İskoçya’da yaşan Jo Cameron, vücudundaki bir genetik mutasyon nedeniyle gerçek anlamda hiç ağrı ve acı çekmiyor. Bilim insanları kronik rahatsızlıkları olanlarda ağrı yollarının nasıl kapatılabileceğini anlamak için şimdi onun genlerini inceliyor

Ağrı ve acı duymayan

Ağrı ve acı duymayan kadının DNA’sı inceleniyor: Bir tür genetik mutasyon

Jo Cameron, bir yerinin yandığını ancak yanık deri kokusu aldığı zaman fark edebiliyor. Fırını kullanırken sık sık kollarını yakıyor ama onu uyaracak türden bir ağrı duymuyor. Gerçek anlamda hiçbir acı ve ağrı hissetmediği gibi, korku ve endişe gibi duygulara da yabancı. İskoçya’da yaşayan Jo, dünyada sadece bir kişide daha görülen bir tür genetik mutasyona sahip.


2019’da BBC ile yapılan bir röportaja göre Cameron, cildinin yandığını yalnızca kokladığında veya gördüğünde anlıyor. Ona göre acı, soyut bir kavramdan başka bir şey değildir. Cameron’ın doğuştan sahip olduğu tuhaflık, dünyadaki yalnızca birkaç kişi tarafından paylaşılıyor.

Konjenital analjezi olarak adlandırılan bu durum, daha fazla terleme veya koku alma duyusunun olmaması gibi diğer semptomlarla birlikte gelebilecek birden fazla genetik nedene sahip, milyonda bir görülen bir vaka. University College London‘daki (UCL) bilim insanları, kronik rahatsızlıkları olanlarda ağrı yollarının nasıl kapatılabileceğini anlamak için şimdi onun genlerini inceliyorlar.


Ağrı, açıkça vücuttaki hasar için yararlı bir barometre. Yine de bazen sinyal, artık faydalı olmayan aşırı aktif bir durumda takılıp kalabiliyor. Birkaç aydan fazla sürdüğünde, kronik ağrı olarak adlandırılıyor. Cameron’ın genleri, acıdan kurtulmak için sırlar barındırabilir.

UCL ağrı genetiği uzmanı James Cox, “Moleküler düzeyde tam olarak ne olduğunu anlayarak, söz konusu biyolojiyi anlamaya başlayabiliriz ve bu, bir gün hastalar için geniş kapsamlı olumlu etkilere sahip olabilecek ilaç keşfi olasılıklarını açar” diyor.

Cameron’ın durumuna, 2019’da Cox ve UCL’deki meslektaşları tarafından bulunan ve FAAH-OUT isimli genindeki nadir bir varyasyon neden oluyor. Cameron, 65 yaşına gelene kadar kendi yaşam deneyiminin diğer birçok insandan ne kadar farklı olduğunun farkına varamadı.


Şimdi umut, hücrelerinin benzersiz sırlarının daha birçok kişiye daha mutlu ve daha az acı verici bir yaşam sunabilmesi.

Resimdeki farklı panteri yüzde 90 bulamıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.