Elon Musk ve X takıntısı: Twitter logosunu da değiştirdi

Ünlü milyarder Elon Musk’ın Twitter ile ilgili aldığı aksiyonlar bitmiyor. Bu defa da X.com adresini Twitter adresine bağlayan ve platformun logosunu değiştiren Musk’ın X harfi takıntısı dikkat çekti. İşte Musk ve X harfi ile arasındaki garip ilişki…

elon musk x

Oğlunun adı, uzaycılık şirketi, Tesla ve şimdi de Twitter’da X harfi… 44 milyar dolara Twitter’ı satın aldığından hatta aslında platformu satın almak istediğini söylediği ilk günden beri gündemden düşmeyen Elon Musk, bu defa da 17 yıllık platformun logosunu değiştirdi.

Şirketi satın aldığı ilk gün ofise elinde lavaboyla giren Musk, binlerce kişiyi işten çıkarmış, katı proje teslim tarihleriyle kalan çalışanları zorlamış, doğrulanmış hesap özelliğini değiştirmiş, tweet okuma sayılarını sınırlamıştı. Musk’ın tüm bu hamleleri ayrı ayrı eleştiri konusu olup gündeme otururken bu defa da 17 yıllık logoyu değiştirerek dikkat çekti.


Ünlü milyarder, kendisini yakından takip edenlerin şaşırmayacağı üzere Twitter’ın mavi kuşunu gönderdi ve yerine X harfini getirdi.

Tesla ve SpaceX liderinin tweet’lerinde ortaya çıkan yenilik, Musk’ın hem profesyonel hem de özel hayatında bu harfe olan ilgisinin son yansıması.

Elon Musk’ın X harfiyle ilginç ilişkisi

Musk’ın ilk girişimlerinden biri X.com olarak biliniyor ve site, Musk tarafından ilk kez 1999’da bir çevrimiçi bankacılık ve finansal hizmetler platformu olarak kuruldu. Ancak bir yıl sonra, firmanın CEO’su olarak görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

X.com alan adı hakkında, Elon Musk ile ilgili kitap yazan Ashlee Vance, “Herkes onu o zamanlar cinsel imalar nedeniyle şirkete bu adı vermesinden vazgeçirmeye çalıştı, ancak gerçekten hoşuna gitti ve buna bağlı kaldı” diyor.

Üç yıl sonra, PayPal ile birleşen site eBay tarafından satın alındığında 165 milyon dolar kazandı. Musk daha sonra X.com alan adını 2017’de PayPal’dan geri satın aldı, hatta 2017’de Twitter’da şöyle yazmıştı; “X.com’u geri satın almama izin verdiği için PayPal’a teşekkürler!”

x.com’un temellerini 1999’da atmış

Ve şimdi bu site artık insanları Twitter’a yönlendiriyor.

https://twitter.com/cb_doge/status/1683002922999877632

Bu alan adı, Musk’ın X harfini ilk büyük kullanımıydı, ancak sonuncusu değildi. Musk ayrıca resmi olarak Space Exploration Technologies Corporation olarak bilinen SpaceX’in kurucusu ve CEO’su. Şirketi 2002’de kurdu ve yine X harfini burada da göstermeden yapamadı. Ayrıca CEO’su olduğu Tesla, 2016 yılında satışa çıkan Model X’i satıyor. Orta boy lüks bir crossover SUV olan otomobil, özellikle kapılarıyla tanınıyor.

https://twitter.com/elonmusk/status/1683053326097588224

Oğluna X diyor

X harfi, sadece kariyerini işaretlemiyor aynı zamanda özel hayatında da ayrı bir yer alıyor. Musk, X harfini kişisel hayatına taşıyarak oğluna takma ad olarak verdi.

Musk ve eski sevgilisi müzisyen Grimes, Mayıs 2020’de yeni doğan oğullarının adını açıkladıklarında herkesi şoke ettiler: X Æ A-12.

elon musk son x

Grimes ve Elon Musk, X Æ A-12 adını, Kaliforniya’nın alfasayısal karakterlerin kullanılabileceği adlandırma yasalarını ihlal etmesinin ardından X Æ A-Xii olarak değiştirdi.

Milyarderin üç yaşındaki küçük çocuğa verdiği isim sosyal medyada olay olurken, şimdilerde ünlü milyarderin oğluna kısaca X diye seslendiği belirtiliyor. Çiftin ikinci çocuğunun adı da Exa Dark Sideræl Musk’tan ‘Y’ olarak değiştirildi.


Hedefi başka

Ünlü milyarder, pazar günü Twitter’ın logosunu değiştireceğini duyurmuştu. Aslında Musk, bu konudaki değişim isteğine dair ipuçlarını çoktan vermişti.

Musk, uzun süredir popüler platform WeChat’e benzer bir “her şeyin uygulaması” oluşturmak istiyor. Bu uygulamanın Çin’de güçlü bir etkisi var, ancak ABD versiyonu yok.

Hatta Musk, Twitter’ı satın alırken de “Twitter’ı satın almak, her şeyin uygulaması olan X’i yaratmayı hızlandırıyor” demişti.

https://twitter.com/elonmusk/status/1683378289031761920

Kullanıcıları yine kızdırdı: “Tweet atmaya ne demeliyiz?”

Musk’ın logo değişikliği ise platform kullanıcıları arasında yeni bir tartışma yarattı. Logoyu beğenenler, beğenmeyenler ve platformdaki bazı terimlerin artık ne olacağına dair kafası karışanlar oldu.

Bir kullanıcı, “Şimdi nasıl çağrılacağından emin değilim! Postalamak? X postası mı? Xost?” diye yazarken, bir başkası da “Yani artık tweet değil, ne?” diye sordu.

Kullanıcıların kendisiyle dalga geçerken sordukları bu sorularla kayıtsız kalmayan Musk, yine 149 milyon takipçisine soru sorarak ilerledi: “Tweet atmaya ne demeliyiz?”

Yeni logo yayında

Musk’ın X takıntısı sonunda Twitter’ı da ele geçirdi, artık yeni X logosu yayında. Musk, bir X’in titreyen bir videosunu yayınladı ve onu profilinin en üstüne de sabitledi.

https://twitter.com/elonmusk/status/1682978324375543808

Görsel, sürdürülebilir bir giyim markasının kurucu ortağı olan Sawyer Merritt tarafından önerildi ve fizik mühendisi Alex Tourville tarafından tasarlandı.

Sitenin Larry the Bird olarak bilinen mevcut logosu ise, 2006 yılında oluşturulmasından bu yana Twitter’ın amblemi olmuştu. Larry adı, bir söylentiye göre basketbol yıldızı ve Boston Celtics efsanesi Larry Bird’e övgü olarak verilmişti.

Kurulduğundan bu yana ise sitenin sadece nisan ayında, logosu kısa bir süreliğine bir Shibu Inu köpeğinin resmiyle değiştirildi ki bu da Musk’ın satın almasından sonra gerçekleşti.

Yeni logo duyurusu, Musk’ın yeni yapay zeka girişimi xAI’nin lansmanından yaklaşık iki hafta sonra geldi. Musk tarafından yönetilecek olan girişim, ChatGPT’ye bir alternatif sunmayı amaçlayacak.


Ayrıca geçtiğimiz haftalarda Meta’nın, Twitter benzeri Threads isimli platformunu sunması ve kısa sürede milyonlarca kullanıcı elde etmesi de Musk’ın X takıntısını pekiştirerek yeni değişiklikler yapmasını hızlandırmış olabilir.

Threads, Twitter’ı sollar mı? Mark Zuckerberg ile Elon Musk savaşı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.