Türkiye’ye acil 12 Temmuz duyurusu yapıldı: “Maalesef” denilerek duyuruldu; bir yandan El Nino etkisi, diğer yandan Afrika ve Basra üzerinden Türkiye’ye gelen aşırı sıcak hava dalgası!..
Meteorolojik kaynaklar tarafından Türkiye’ye yönelik 12 Temmuz duyurusu yapıldı. Yapılan duyuruda, “Maalesef geliyor… Hem de 2 koldan geliyor. Hem Afrika hem de Basra sıcakları yola çıktı. 12 Temmuz Çarşamba gününden itibaren sıcakları iyice hissedeceğiz” ifadelerine yer verildi.
Meteorolojik kaynaklar tarafından Türkiye’ye yönelik hava durumu uyarıları yapılmaya devam ediliyor. Meteorolojik kaynaklar son olarak 12 Temmuz hakkında Türkiye’ye yönelik önemli bir uyarıda bulundu.
“2 koldan birden geliyor”
Hava Forum tarafından konuyla ilgili yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“Maalesef geliyor… Hem de 2 koldan geliyor. Hem Afrika hem de Basra sıcakları yola çıktı. 12 Temmuz Çarşamba gününden itibaren sıcakları iyice hissedeceğiz. Pik günler ise cuma, cumartesi ve pazar gözüküyor. Cuma günü işyerlerinin uzaktan çalışma yapması tavsiye edilir.
Afrika ve Basra sıcakları ülkemize giriş yapıyor! Artık dikkatli olmamız gereken günler başladı. Sıcaklıklar perşembe ve pazar arası pik yapacak. Aynı anda birçok noktada orman yangını çıkabilir. Risk haritasında son kategori olan "Very Extreme Danger" kategorisine çıktık…⚠️🔥 pic.twitter.com/SCfFtmtEts
— Hava Forum (@HavaForum) July 10, 2023
Sıcak hava dalgası geliyor (İstanbul 36, Ankara 35, İzmir 40 dereceyi görecek)
Marmara, Ege ve Akdeniz’de hava sıcaklıkları daha da artacak. Meteoroloji’nin son tahminlerine göre, bu bölgelerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkması bekleniyor. Kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocukların 11.00-16.00 saatleri arasında tedbirli olmaları gerektiği uyarısı yapıldı.
Meteoroloji, hafta ortasından itibaren sıcaklıkların Marmara, Ege ve Akdeniz’de mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerde 2-6 derece üzerine çıkmasının beklendiğini bildirdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre yarın, batı kesimlerden başlayarak ülkenin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor.
Hafta ortasından itibaren sıcaklıkların Marmara, Ege ve Akdeniz’de mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerde 2-6 derece üzerine çıkması bekleniyor.
Sıcak hava dalgası nedeniyle, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşların günün en sıcak saatleri olan 11.00-16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulunuldu.
Adana ve Antalya'da cumartesi günü sıcaklığın gölgede 46-47 dereceye ulaşması tahmin ediliyor. Asfalt ve toprak sıcaklığının ise buralarda yer yer 60 dereceye ulaşması meteorolojik modellerde tahmin ediliyor… #adana #antalya pic.twitter.com/WgOUDQ6kqp
— Hava Forum (@HavaForum) July 11, 2023
Önümüzdeki günlerde bazı illerde beklenen sıcaklıklar şöyle:
Ankara 31-35, İstanbul 32-36, İzmir 36-40, Edirne 37-41, Çanakkale 36-39, Muğla 36-40, Adana 38-42, Antalya 37-43, Kayseri 30-32.
İSTANBUL VALİLİĞİNDEN YÜKSEK SICAKLIK UYARISI
İstanbul Valiliği, Marmara Bölgesi’nde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkmasının beklendiğini belirterek, sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.
İstanbul hazır mıyız? Ondan (Afrika'dan) çok kaçtık. Senelerdir bize gelemiyordu. Son birkaç yaz hiç gelmedi desek yeridir. Ama şimdi maalesef geliyor. Afrika sıcak hava dalgasıyla birlikte İstanbul'da da sıcaklıklar tırmanışa geçiyor. Perşembe ve cuma günleri sıcaklık "çok… pic.twitter.com/87UiU9crV1
— Hava Forum (@HavaForum) July 11, 2023
Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, meteorolojik verilere göre bugünden itibaren bölgenin sıcak hava dalgasının etkisine girmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Açıklamada, “Hafta ortasından itibaren ise sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkması bekleniyor. Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunmalı.” ifadesine yer verildi.
El Nino etkisi
El Nino, doğu tropikal Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularının olağandışı ısınmasını tanımlayan bir iklim modeli. Alize rüzgârları ve atmosfer de El Nino’dan etkileniyor. El Nino, El Nino-Güney Salınımı (ENSO) adı verilen daha büyük bir olgunun “sıcak fazı” olarak tanımlanıyor.
ABD Ulusal Hava Durumu Servisi, El Nino hava olayının Büyük Okyanus’un ekvatora yakın orta ve doğu kesimlerinde ortalamanın üzerinde deniz yüzeyi sıcaklıkları ile kendini gösteren ve ortalama olarak her 2 ila 7 yılda bir gerçekleşen bir iklim olgusudur ve fenomeninin ilkim üzerindeki etkisi Büyük Okyanus’un çok ötesine kadar ulaşabilir.
İngiliz bilim adamları ise, elde edilen bilgilere göre El Nino’nun şu anda güçlendiğini ve 2023’ün sonunda en güçlü haline ulaşacağının tahmin edildiğini ifade ederek, 2024 yılında ise yeni bir küresel sıcaklık rekorunun yaşanma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nden uyarı
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) yaptığı yeni bir güncellemeye göre, El NiNo’nun bu yılın sonlarında gelişme olasılığı artıyor. Bu, dünyanın birçok bölgesindeki hava durumu ve iklim modelleri üzerinde uzun süredir devam eden La Niña’nın tersi etkilere sahip olacak ve muhtemelen daha yüksek küresel sıcaklıkları tetikleyecektir.
WMO Dünya Meteoroloji Örgütü’nden yapılan açıklamaya göre, sıcaklıklar Haziran-Ağustos’ta yaklaşık %70’e ve Temmuz ile Eylül arasında %80’e çıkacak.
Sıcak hava dalgası nedeniyle, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde yaşayan kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.