Uzmanlar uyardı: ChatGPT’ye bu soruları sormayın!

Veri güvenliği için ChatGPT gibi yapay zeka araçlarına sormamanız gereken bazı soru tipleri bulunuyor. Bu soruları asla sormayın!

chatgpt

Hızla gelişen teknoloji dünyasında, yapay zeka tabanlı sohbet botlarıyla etkileşim girmek oldukça normal hale geldi. Ancak ChatGPT ve Google Bard gibi üretken yapay zeka araçlarının gizlilikle ilgili sonuçlarını göz ardı etmemek gerekiyor. Her soruyla birlikte kullanıcı verilerini de toplayan ChatGPT, bu konuda sizi tehlikeye atabilir.

Veri güvenliği için ChatGPT’ye yazılmayacak bilgiler

Google, bir süre önce gizlilik politikasında yaptığı değişiklikle birlikte, yapay zeka eğitiminde internetteki tüm verileri kullanacağını söyledi. Bu, tweet’lerden arama sonuçlarına kadar geniş yelpazedeki tüm bilgileri kapsıyor.


ChatGPT’ye sorduğunuz sorular ise yapay zekanın eğitimine yardımcı oluyor. Bu yüzden başta kişisel bilgileriniz olmak üzere bazı verileri üretken yapay zeka araçlarıyla ifşa etmekten kaçınmalısınız. Uzmanlar özellikle bazı konularda arama yapmamanızı tavsiye ediyor.

İlk olarak adınız, kimlik numaranız ve doğum gününüz gibi kişisel bilgileri yapay zeka araçlarıyla paylaşmaktan kaçının. Gizlilik özellikleri uygulanıyor olsa da, veri ihlallerinin meydana gelebileceğini ve hassas bilgilerinizin sızdırılabileceğini unutmayın.

Öte yandan kullanıcı adınız ve şifrelerinizi de ChatGPT gibi araçlar ile paylaşmayın. Örneğin, şifrenizin başka bir araçta kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için herhangi bir arama yapmamalısınız.

İşte ChatGPT ile paylaşmamanız gereken soru tarzları:

  • Kişisel bilgilerinizi gösteren detaylar
  • Kullanıcı adları ve parolalar
  • Finansal bilgileriniz (kredi kartı, internet bankacılığı)
  • Şirket veya iş sırları
  • Sağlık verileriniz

Yapay zeka araçları günümüzün ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak bazı işleri kolaylaştırmak için verilerinizi tehlikeye atmamanız gerektiğini belirtelim. Genellikle yaptığınız aramalarda hassas veriler kullanmama çalışmanız tavsiye ediliyor.


Kaynak: Shift Delete

Uzmanlar TikTok’taki bu araba temizleme önerisine karşı uyarıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.