1961 yapımı ‘Dünyanın Yandığı Gün’ filmi günümüzü mü anlatmış?

Felaket temalı bir bilim kurgu filmi arayışındaysanız BBC Culture ekibi ‘Dünyanın Yandığı Gün’ filmini öneriyor. Ancak şaşırmaya hazır olun. Çünkü 1961 yapımı bu film, adeta günümüz ekstrem sıcaklık koşullarını kurgulamış.

Dünyanın Yandığı Gün

1961’de yayınlanan ve Dünya’nın ekstrem sıcaklıklara ulaşmasını anlatan İngiliz kült bilim kurgu filmi “The Day the Earth Caught Fire” (Dünyanın Yandığı Gün), günümüz koşullarına benzerliğiyle; “Film, günümüzü tahmin mi etti?” sorusunu uyandırıyor. BBC Culture’ın haberindeki yorumlar şöyle:

Dünya üst üste görülen rekor sıcaklıklar ve sıcak hava dalgalarıyla kavruluyor ve bunun iklim değişikliği ve küresel ısınmadan kaynaklandığı bilgisi de kimse için sır değil.


Filmde, aynı anda nükleer bombalar patlatan Amerika ve Rusya, Dünya’nın eksenin 11 derece kaymasına yol açıyor. Sonucunda daha hızlı dönmeye başlayan ve Güneş’e yakınlaşan Dünya’da, ekstrem sıcaklıklar gözlenmeye başlıyor. İlk etapta artan sıcaklıklara adapte olan insanlar ise, sıcaklık kavurucu derecelere ulaştığında çaresiz kalıyorlar. Suların kuruması ve kaynakların azalmasıyla işler boyut atlayınca, hükümetler olağanüstü hal ilan etmek zorunda kalıyor.

Filmde anlatılan koşulların yanı sıra, karakterler de günümüz insanına oldukça benziyor:


“Karakterlerin insan doğası çok ilginç. Günümüz ile benzerlikler görüyorum çünkü insanlar bunun olduğunu kabul etmiyorlar. Eşi benzeri görülmemiş olayların olduğunu görebiliyorlar ama gerçekten bir sorunumuz olduğunu kabul etmeye istekli değiller,” demiş kitabı için The Day the Earth Caught Fire’ı araştırmış yazar Leroy Dubeck.

İklim bilimcisi, aktivist, ve yazar Bill McGuire ise şöyle demiş: “Nükleer patlama kısmı günümüzde pek de geçerli değil. Ancak aşırı ısınan bir gezegenle başa çıkma senaryosu yerinde ve gerçekten bir etki yaratıyor. Açıkça daha hızlı bir ölçekte gerçekleşiyor, ancak toplum ve ekonomi üzerindeki etkisi büyük bir uyarı.”


Filmin yönetmenleri Val Guest ve Wolf Mankowitz, Soğuk Savaş esnasında yayınlanan bu filmi aslında gündemdeki nükleer savaş tehdidine karşı bir uyarı olarak çekmişler. Fakat o dönem için bir bilim kurgu malzemesi olan ekstrem sıcaklıklar, maalesef günümüzün gerçekliği konumunda. (Kaynak: CHIP)

Sıcak hava nedeniyle ölen 17 kişinin 10’unun evinde vantilatör açıktı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.