Disney Atatürk filmini yayınlamaktan vazgeçti

Amerika Ulusal Ermeni Komitesi (ANCA), sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Disney Plus Türkiye’nin ‘Atatürk’ dizisinin iptal edilmesini istedi.

Disney Atatürk filmi

RTÜK Başkanı Şahin, Disney Plus’ın Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin çağrısı üzerine “Atatürk” dizisini yayınlamayacağı haberlerinin ardından inceleme başlattıklarını açıkladı. Fidan ve Kalın’ın da devreye girdiği öne sürüldü.

2023 yılı içerisinde Aras Bulut İynemli’nin başrolünde yer aldığı “Atatürk” dizisini yayınlayacağını açıklayan Disney Plus’ın, bu kararından vazgeçtiği iddia edildi. Kararın arkasında Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA)’nın filme karşı yürüttüğü kampanyanın olduğu öne sürülüyor.


Önce dizi olarak çekilen daha sonra ise filme dönüştürülen yapımın FOX TV’de yayınlanacağı açıklandı.

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), dizinin yayınlanmaması için kampanya yürütmüş ve Disney için boykot kampanyası başlatmıştı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Disney + isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan “Atatürk” dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Utanç verici

Söz konusu kararın gündeme gelmesinin ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Çelik, “Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD’deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir. Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın” diye yazdı.

Candaş Tolga Işık: “Ermeni Diasporası’nın her zamanki dezenformasyonlarından biri”

Gazeteci Candaş Tolga Işık ise Disney’in “Atatürk” dizisiyle ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın devreye girdiğini, Disney’den de tartışmalara dair bir açıklama geleceğini açıkladı.

Atatürk dizisinin Disney’de değil Fox TV’de yayımlanacağı, bu kararın arkasında ise “Ermeni Lobisinin” olduğu iddia edilmişti.

Gazeteci Işık, bu iddiayı da yalanladı, “Ermeni Diasporası’nın her zamanki dezenformasyonlarından biri dönüyor” dedi.

Işık’ın sosyal medyada yaptığı paylaşım şöyle:

https://twitter.com/ctisik/status/1686440720511488025

“Atatürk dizisiyle ilgili Ermeni Diasporası’nın her zamanki dezenformasyonlarından biri dönüyor. Yalan diasporası kendine yontmaya çalışıyor ama Disney’in kararında etkileri sıfır! Hakan Fidan ve İbrahim Kalın sürece bizzat müdahil oldu. Yarın Disney bir açıklama yapacak.

Diaspora Disney’in dünyada aldığı küçülme kararını kendi baskılarıyla alınmış gibi bir yalan yaymaya çalışıyor. Almaya’da, Fransa’da 2 bin içerik silindi. Ama o diziyi Türkiye’de “seve seve” yayınlayacaklar. Hem de FOX’ta ücretsiz yayınlayacaklar+tüm dünyada vizyona çıkaracaklar.”

RTÜK, Disney’den savunma alacak

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, iddialarla ilgili Disney+ platformundan savunma alınacağını açıkladı:


“Disney+” isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan “Atatürk” dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımla duyuruyorum.”

Fatih Altaylı da Disney’e sert tepki

Fatih Altaylı, Atatürk dizisini sadece Fox TV’de yayınlama kararı aldığı ileri sürülen Disney’in bu tutumunu Ermeni lobisine bağladı, platformun her türlü hakareti hakkettiğini ileri sürdü.

fatih altaylı

Disney’in Atatürk dizisinin hangi kanaldan izleyiciye ulaşacağı henüz resmi olarak açıklanmadı. Dizinin sadece Fox TV’de yayınlanacağı söylentileri üzerine kendi sitesinde “Hayatımız boykot ve protesto etmekle mi geçecek!” başlıklı bir yazı yazan Fatih Altaylı, platformla iş yapan sanatçıların eleştirilmesini anlayamadığını ifade etti, “Adamlar Disney’in böylesine bir şerefsizlik yapacağını nereden bilsinler, nasıl tahmin etsinler. ” diye yazdı.

Altaylı’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Disney’in Atatürk dizisini sadece Türkiye’de yayınlama kararı aldığını okuyoruz.

Yeni diziyi platforma koymayacaklar, sadece Türkiye’deki Fox TV’de yayınlayacakmış.

Mış diyorum çünkü ne Fox’tan ne de Disney’den resmî bir açıklama duymadım, görmedim.

İddialar, Ermeni lobisinin baskısı üzerine bu kararın alındığını söylüyor.

Eğer doğru ise, Disney her türlü eleştiriyi hatta hakareti hakkediyor.

Şimdi ‘Disney aboneliğini iptal et’ kampanyası başladı.

Bu kampanyaya hak veriyorum ama Disney aboneliğinden çıkamayacağım çünkü zaten abonesi değilim.

Daha önce bu platforma iş yapmış sanatçılara yönelik saldırıları ise anlamak mümkün değil.

Adamlar Disney’in böylesine bir şerefsizlik yapacağını nereden bilsinler, nasıl tahmin etsinler.

Ancak benim asıl takıldığım nokta ne Disney’in yaptığı, ne de boykot kampanyaları.


Benim anlamadığım nasıl oluyor da, Ermeni lobisi dünyada Türkiye’den daha etkili olabiliyor.”

Disney Plus’ın Atatürk dizisi ilk fragmanı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.