Neden her gece aynı saatte uyumalısınız?

Uzmanlar, her gece aynı saatte uyumamızı öneriyor. Üstelik bunun haftanın yedi günü için geçerli olduğunu söylüyorlar. Peki neden her gece aynı saatte uyumamız gerekiyor?

aynı saatte uyumalısınız

ABD Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsünden (NHLBI) Birleşik Krallık’taki NHS’ye kadar çoğu sağlık yetkilisi, daha iyi “uyku hijyeni” için ilk adımın her gece aynı saatte yatağa girmeye çalışmak olduğu konusunda hemfikir görünüyor. Ve bu tutarlılık, hafta sonları ve tatiller dahil her geceyi içeriyor.

Bu önerinin temelinde, “vücut saatiniz” olarak da adlandırılan sirkadiyen ritminiz yer alıyor. Bu vücudumuzdaki dahili zaman takip sistemi, insan sağlığının pek çok yönüyle ilgilidir ve bunun bozulması, çeşitli farklı hastalık ve durumlarla ilişkilendirilmiştir.


Bu sirkadiyen ritmi yalnızca insanlarda değil, hayvanlarda, bitkilerde ve hatta bakterilerde de bulunuyor. İnsanlarda, ritmi takip eden gerçek “saat”, beynin hipotalamus içindeki suprakiazmatik çekirdek (SCN) adı verilen bir bölümünde bulunur. Bu bölüm, farklı vücut sistemlerindeki farklı sirkadiyen ritimleri koordine eder, ancak bu yazıda uyku – uyanıklık döngüsüne odaklanacağız.

Sleep Foundation tarafından açıklandığı gibi SCN, gündüz olduğunu ve uyanık ve tetikte olmamız gerektiğini belirten bir sinyal olan, retina tarafından algılanan ışığa yanıt verir. Melatonin hormonunun üretimi baskılanır ve ancak akşamları ışık seviyesi azalıp vücut uykuya hazırlanırken tekrar artmaya başlar. Ne kadar uzun süre uyanık kalırsak, uyku dürtümüz o kadar güçlü olur ve bize vücudun uykunun onarıcı güçlerini özlediğini söyler.

Uyku – uyanıklık döngüleri insan ömrü boyunca değişir ve bebekler yaşlılardan çok daha fazla uykuya ihtiyaç duyar. Klişe olarak görülebilecek olsa da, pek çok ergen erken uyanmakta gerçekten zorluk çekiyor ve bu nedenle bazı bölgelerde okula erken başlama zamanları konusunda tartışmalar yaşanıyor.


Uçak yolculukları sonrası veya uyku bozuklukları gibi durumlar dışında, çoğu yetişkin için sirkadiyen ritim ve uyku dürtüsü birleşerek akşamları uykulu olmayı teşvik eder. Belirli bir uyku ve uyanma saatine sahip olma fikri, bu hisse karşı savaşmaya çalışmak yerine bu doğal döngüyle beraber çalışarak uyum göstermektir.

uyku saati

İdeal olarak, belirlediğiniz uyku saatini, uykudan önce bir dinlenme süresiyle birleştirmenizde fayda olacaktır. Yatağa girdiğimiz anda telefonlarımızı elimize almak hepimiz için çekici bir seçenek olsa da, mümkünse bundan kaçınmak en iyisidir. Bunun yerine, bir kitap okumayı, rahatlatıcı bir müzik veya podcast dinlemeyi veya biraz uyku meditasyonu yapmayı denemeniz tavsiye ediliyor. Yeni rutininizin bir etki yaratmaya başlaması biraz zaman alabilir, ancak bu rutine bağlı kalmanız çok önemlidir.

Elbette, her gece aynı saatte uyumayı imkansız bulan vardiyalı çalışanlar veya küçük çocukları olan ve özenle seçilmiş bir uyku programına sadık kalamayacak olanlarımız da bulunuyor. NHLBI, özellikle vardiyalı çalışanlar için bazı stratejiler listeliyor ve tutarlılık teması burada da yer alıyor. Herkes için mümkün olmayacak olsa da, sahip olduğunuz vardiya değişimlerinin sayısını sınırlayabilirseniz, rutininiz gündüz uykusunu içerse bile, en azından rutininize daha fazla bağlı kalabilirsiniz.


NHLBI, 50 – 70 milyon arasında Amerikalı’nın uyku bozukluğu yaşadığını ve her üç kişiden birinin düzenli olarak önerilen miktarda uyumadığını tahmin ediyor. Sürekli uyumakta zorluk çekiyorsanız, bunu sağlık uzmanınıza bildirmenizde fayda var, ancak daha tutarlı bir rutini denemek, daha dinlendirici bir gece için iyi bir ilk adım olacaktır.

Kara tahtaya sürten tırnak sesi rahatsız ediyor mu? Mizofoni nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.