Omuz çıkığı belirtileri neler? Tedavisi nasıldır?

Omuz çıkığı nedir? Belirtileri neler? Nasıl teşhis edilir? Tedavisi nasıldır? Özellikle şiddetli ağrı ve hareket kısıtlığı varsa dikkat!

omuz çıkığı

Omuz eklemi, kolu gövdeye bağlayan top yuva şeklinde oluşan bir eklemdir. Kol kemiğinin (humerus) yuvarlak başı ve kürek kemiğinin glenoid denilen çukur yüzeyi arasındadır. Eklem yüzeyleri kıkırdakla kaplıdır. Omuz başı glenoid kaviteye göre, yani bulunduğu yuvaya göre, biraz daha büyük olduğu için etrafı labrum denilen esnek bir kıkırdakla sarılmıştır ve bu doku kolun sabitliğini arttırmaktadır. Ayrıca, etrafındaki birçok bağ, eklem kapsülü ve kaslar tarafından hem hareketliliği, hem de stabilitesi sağlanmaktadır. Omuz eklemi, vücudumuzda bulunan en hareketli eklemdir.

Omuz çıkığı nedir?

Omuz çıkığı hakkında bilgi veren Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezinden Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, şunları söyledi:


Omuz çıkığı, omuz başının kürek kemiğinde bulunan yuvadan ayrışması anlamına gelmektedir. Yani eklemin bütünlüğü bozulmuştur ve top yuva şeklinde olan eklemden, yukarı, aşağı, öne veya arkaya doğru yer değiştirmiştir. Genellikle şiddetli bir travmaya maruz kalma sonucunda oluşur.

Özellikle kol açık pozisyonda üzerine düşmeye bağlı ya da kolun dışarıya doğru döndürülmesi şeklinde olan travmalar sonucu gelişebilir. İki kemiğin birbirinden ayrışması sonucu onları çevreleyen diğer dokularda da problemler ortaya çıkabilir. Bu alınan travmanın büyüklüğüne bağlı olarak değişiklikler göstermektedir.

Eklemi saran eklem kapsülünde yırtılma, hareketliliği ve stabiliteyi sağlayan labrum yapısında yırtılma, etrafındaki kaslarda, tendonlarda ve bağlarda yırtılma ya da zorlanma, eklem içerisinde ödem oluşması en sık gördüğümüz problemler arasındadır.

Ayrıca, bazı ileri vakalarda çıkıkla birlikte kırık da görülebilmektedir ve o zaman tedavi şekli ve iyileşme süresi biraz daha değişmektedir. Bazı durumlarda, omuz çıkığı tekrarlayıcı olabilir. Omuz çıkıkları her yaşta görülebilir. Özellikle 18 yaş ve altında oluşan çıkıklar tekrar etme oranı çok daha yüksek olduğu için daha dikkatli tedavi edilmelidir.


Omuz çıkığı belirtileri ve teşhisi nedir?

Omuz çıkığının belirtileri ve teşhisi hakkında değerlendirmede bulunan Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, şunları anlattı:

Belirtiler:

  • Şiddetli ağrı
  • Hareket kısıtlılığı
  • Omuzda şekil bozukluğu

Teşhis:

  • Klinik muayene, özellikle şiddetli ağrı ve hareket kısıtlığı şikayeti ile başvuran hastada muayene esnasında tanı yüksek oranda konulmaktadır.
  • Röntgen, çıkığın hangi yöne olduğunu tespit etmektedir.
  • MRI, çıkık ile birlikte etraftaki yumuşak dokuda herhangi bir problem olup olmadığını tespit etmekte kullanılır.
  • BT, çıkık ile birlikte kemik dokuda kırık olup olmadığını tespit etmekte kullanılır.

Nasıl tedavi edilir?

Omuz çıkığının tedavisi hakkında açıklama yapan Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, şunları kaydetti:

Omuzda çıkıktan şüphelenilirse, hiçbir müdahale yapılmadan en hızlı şekilde acil servise başvurulmalıdır. Ortopedist tarafından, çıkan eklem bazı manevralarla yerine oturtulmaktadır. Bu oturtma işlemi de, omuz başının çıkmış olduğu yöne göre değişiklikler göstermektedir ve bazı vakalarda anestezi altında yapılmaktadır. Omuz başı yerine oturtulduktan sonra, röntgenle kontrolü yapılır.

Omuz çıkığı ilk kez oluşuyorsa, hastanın durumuna göre kol askıyla 2-3 hafta sabitlenir, askı çıkarıldıktan sonra mutlaka eklem hareket açıklığı ve etraftaki kas dokusunu kuvvetlendirmek için egzersizler yapılmalıdır. Tekrarlayan omuz çıkıklarında ise, daha detaylı araştırma yapılıp, bunun nedeni tam olarak bulunmalıdır. Genellikle eklem kapsülünün yırtılması, labrumun ayrışması ya da etraftaki kas ve tendonların yırtılması nedeniyle olmaktadır. Bu gibi durumlarda, cerrahi tedavi yapılmaktadır.

Çıkık ile birlikte kırık da eşlik ediyorsa, kırık kapalı yöntemle yerine oturtulmaya çalışılır, fakat bazı vakalarda cerrahiye müdahale daha uygun olabilir. Cerrahi sonrası 4- 6 hafta arası kol askısı kullanılır. Askı çıkarıldıktan sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile öncelikle ağrının giderilmesi, eklem hareket açıklığının kazanılması, kasların kuvvetlendirilmesi, eklem stabilizasyonunun ve koordinasyonunun kazanılması için çeşitli egzersizler ve uygulamalar yapılmaktadır.


Kaynak: Shoulder Dislocations Overview – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Dinleniyorum ama yorgunluğum geçmiyor! Donuk omuz sendromu nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.