Sıcak havalarda dehidrasyon riski: Doğru beslenme nasıl olmalı?

Bu sene ülkemizde en sıcak yaz aylarından birini yaşamaktayız. Bu dönemlerde artan sıcaklık ve nem ile bedenimizde de değişimler olmaktadır. Doğru beslenme ile yazın getirdiği olumsuz etkileri en aza indirmek önemlidir.

dehidrasyon

Sıcak havalarda sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmek, bu süreçte susuz kalınmaması ve gerekli enerjinin temini için kritik bir rol oynamaktadır. İşte bu mevsimlerde doğru beslenme için sizlere önemli ipuçlarını sunuyoruz.

1. Yeterli Sıvı Tüketiniz:

Havaların ısınmasıyla terleme artmakta böylece su kaybı da artmaktadır. Susuz kalmak, enerjinin düşmesine ve vücut fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Gün boyunca düzenli aralıklarla sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Yoğun fiziksel aktivitelerde bulunuyorsanız su alımınızı da düzenleyiniz. Enerji içecekleri ve tuzlu gıdalar tüketeceksiniz aşırıya kaçmamaya özen gösteriniz.


2. Serinletici Gıdaları Tercih Ediniz:

Ağır ve yağlı yiyecekler sıcak havalarda sindiriminizi olumsuz etkileyebilir ve vücut ısınızı artırabilir. Bunlar yerine taze sebze ve meyveleri tercih ederek kendiniz için hafif ve kaliteli bir enerji kaynağı sağlamış olacaksınız. Salatalar, bol sebze ve yeşillikler, soğuk çorbalar ve meyve tabakları içinde bulunduğumuz dönemde en ideal seçeneklerdir.

3. Taze Sebze ve Meyveleri Bol Bol Tüketiniz:

Meyve ve sebzeler, ihtiyaç duyulan su ve vitaminleri sağlarlar. Özellikle karpuz, salatalık, çilek, domates gibi su içeriği de yüksek besinler hem sizi serinletecek hem de sıvı miktarınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

4. Tuz Alımında Dengeli Olunuz:

Terleme ile birlikte vücutta tuz kaybedilmektedir. Bu oluşan eksikliği kapatmak gerekir ancak aşırı tuz tüketiminin sağlık sorunlarına yol açtığı unutulmamalıdır. Özellikle işlenmiş gıdalardan ve aşırı tuzlu yiyecek tüketiminden kaçınmak bu tip sorunların önlenmesinde değerli bir adımdır.

5. Fermente Gıdaları Sofranızdan Eksik Etmeyiniz:

Yoğurt, kefir gibi fermente besinler hem sindirim hem de boşaltım sisteminiz için değerli işlevlere sahiptir. Özellikle içerdikleri probiyotik, barsaklarınızın sağlıklı çalışmasına katkıda bulunacaktır.

6. Alkollü İçeceklerin Miktarında Kontrollü Olunuz:

Alkol, vücutta sıvı kaybının nedeni olabilmekte ve aşırı alkol tüketimi ile oluşacak dehidrasyon sağlığınız için bir tehdit oluşturacaktır. Yazın alkol tüketiyorsanız diğer zamanlara kıyasla daha ölçülü olun ve yeterli su içerek günlük diyetinizdeki sıvı alımını dengeleyin.


7. Özel Beslenme İhtiyaçlarınız Varsa Gereken Önemi Veriniz:

Diyabet, hipertansiyon gibi kronik sağlık sorunlarına sahipseniz veya özel bir diyet programınız varsa yaz mevsiminde beslenme planınızın özel durumunuza göre yeniden düzenlenmesi önemlidir. Uzman bir diyetisyenden yardım alarak size özel hazırlanmış diyet ve öneriler ile sıcak havaların olumsuz etkilerinden en az ölçüde etkilenerek sağlığınızı desteklersiniz.

8. Temizlik ve Hijyen Kurallarına Uyunuz:

Sıcak havalarda yiyecekler daha çabuk bozulabilir. Besin hijyenine özen gösterin ve çiğ gıdaları uygun şekilde muhafaza edin. Dışarıdan satın alacağınız besinlerin de gıda güvenliği kurallarına uygun hazırlanmış ve saklanmış olduğundan emin olunuz. Yaz aylarında gıda kaynaklı risklerden korunmanın en güvenli yolu budur.

9. Sporunuz İçin Doğru Saatleri Seçiniz:

Yaz aylarında egzersiz yapmak istiyorsanız veya yüksek tempoda fiziksel aktiviteler yaptığınız bir programınız varsa; sıcaklığın en yüksek olduğu öğle saatleri yerine sabahın erken saatleri veya akşamüstü gibi daha serin zaman dilimlerinde sporunuzu yapmanız önerilir. Bu tercih, vücut ısınızı dengelemek ve aşırı ısınma ile oluşacak terlemeyi önlemek açısından faydalı olacaktır.

10. B Vitamini ve Magnezyum İçeriği Yüksek Besinleri Tüketiniz:

B vitamini ve magnezyum, enerji üretimi ve sinir fonksiyonları için beslenmede kritik bir öneme sahiptir. Fındık, badem, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar B vitamini ve magnezyum açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Yeterli ve dengeli beslenme ile ihtiyacınız olan enerji miktarı karşılanır, enerji dengeniz korunur. Önerilerimizi uygulayarak yaz aylarında kendinizi daha iyi hissedecek ayrıca kendi sağlığınızı da desteklemiş olacaksınız.

“Bugün ne yapıyorsanız, yarının aynasına yansır. Sağlıklı seçimler bugünden başlar, yarının en iyi sürprizi olur.”

Sağlıklı günler dilerim.


Dyt. Nurettin ŞAHİNLİ
Beslenme ve diyet Uzmanı
UMUT Psikoloji ve Diyet Klinik Müdürü

Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin riskleri nelerdir?


Nurettin Şahinli
Diyetisyen Nurettin Şahinli Kırıkkale’de doğdu. Yükseköğrenimini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Gıda İşleme Bölümü Gıda teknolojisi programında ön lisansını 2014’te aldı. Daha sonra lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2017 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini T.C. Üsküdar üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Nörobilim alanında yapmaktadır Bazı yerel gazetelerde sağlık ve tıp alanında güncel yazıları bulunan İntern Nörobilim Uzmanı & Diyetisyen Nurettin ŞAHİNLİ, İstanbul Çekmeköy’de Umut Obezite ve Diyet Kliniğini kurucu olarak açmıştır. 2019 yılının sonlarında ise yine İstanbul Çekmeköy ilçesinde “UMUT PSİKOLOJİ VE DİYET KLİNİK” adı ile Psikoloji ve Beslenme alınında uzman kadrosu ile merkezini 2. kez kurmuş danışanlarını kabul etmektedir.