Fas’ta 7 büyüklüğünde deprem: Marakeş’te hasar büyük!

Fas’ta 23.10 sularında 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Marakeş’in de etkilendiği depremde ilk belirlemelere göre 820 kişi hayatını kaybetti, 672 kişi yaralandı. Dağlık bölgelere ulaşım zorluğu nedeniyle can kaybının artmasından endişe ediliyor.

Fas'ta deprem

Fas’ta 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’nun (USGS) verilerine göre yerel saatle 23.10 sularında meydana gelen deprem, başkent Rabat başta olmak üzere Marakeş, Kazablanka, Meknes ve Fes kentlerinde hissedildi.

Fas İçişleri Bakanlığı, depremde ilk belirlemelere göre 820 kişinin öldüğünü, 672 kişinin yaralandığını bildirdi. Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, depremin büyüklüğünü 7 olarak açıklarken, 8 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El Huz bölgesi olduğunu ifade edildi.


Fas'ta deprem
Marakeş’te tarihi binalar hasar gördü

Ölümlerin yaşandığı şehirler arasında Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua‘nın bulunduğu aktarıldı. Kurtarma ekipleri yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

Son 120 yılın en şiddetli depremi

Depreme ilişkin paylaşılan ilk bilgilerde, sarsıntının, Marakeş’ten yaklaşık 75 kilometre uzaklıkta, Atlas Dağları’ndaki Oukaïmedene kayak merkezi yakınında gerçekleştiği ifade edilmişti.

Almanya Sismoloji Merkezi de Fas’taki depremin büyüklüğünü 7 olarak duyurmuştu. El Cezire’nin aktardığına göre, yerin yaklaşık 10 kilometre derinliğinde gerçekleşen sarsıntı, Fas’ta son 120 yılın en şiddetli depremi olarak kayıtlara geçti.

Evlerin yıkıldığı anlar sosyal medyada paylaşılırken, çok sayıda insanın sarsıntının ardından sokağa çıktığı kaydedildi.

Marakeş’te yer alan caminin bir bölümünün çökmesi nedeniyle birkaç kişinin yaralandığı görüldü. Brahim Himmi isimli yerel sakin, birçok ambulansın hasarlı bölgelere sevk edildiğini söyledi. Reuters’a konuşan Himmi, çok sayıda binanın zarar gördüğünü dile getirdi.

marakeş deprem
Dağlardan düşen kayalar bazı yolları kapattığı için ulaşımda sorun yaşanıyor.

Fas’ta 1960’ta meydana gelen depremde, ülkenin güneyindeki Agadir kenti yıkılmış ve 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

Gündem


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.