Takım çalışmasının faydaları

Bir sorunu çözmek veya birlikte bir proje üzerinde çalışmak için bir grup insana dahil edildiğiniz zamanı hatırlıyor musunuz? Aile içinde bir karar alırken aile üyeleri ile birlikte karar verdiğiniz zamanı? Bunlar her gün karşı karşıya kaldığımız durumlar ve bu tür durumları başarılı bir şekilde atlatmak için, sosyal ve ekip çalışması becerilerimizi mümkünse en iyi şekilde kullanmamız gerekir. Her iki beceri biz daha çocukken gelişir ve yaş aldıkça ilerler.

Takım çalışmasının

Sorunları tek başımıza çözemeyeceğimiz, iş birliklerine her zamandan çok ihtiyaç duyduğumuz bir çağda yaşıyoruz. Çocukken tohumlarını ekeceğimiz bu beceriler, çocukları ileriki yaşamlarında daha başarılı kılıyor.

Gelin birlikte bakalım, çocuk eğitiminde takım çalışması ne kadar önemli?

Bir çocuğun yaşamının ilk birkaç yılı çok önemli çünkü bu en çok miktarda sinirsel bağlantının kurulduğu zaman. Çocuk çevresindeki dünyayı deneyimledikçe, anne babasıyla, diğer aile üyeleriyle ve kendisine bakan kişilerle bağ kurdukça nöronlar arasında bağlantılar oluşuyor. Doğumda, her nöronda 2500 sinaps varken, çocuk 2-3 yaşına geldiğinde bu sayı her nöron için 15 bin sinaps oluyor. Bu, çocuğun hayatında öğreneceği diğer her şeyin temelini oluşturuyor. Bu nedenle tüm önemli sosyal, zihinsel ve fiziksel becerilerin çocuklara çok küçük yaşlarda öğretilmesi önemli.


Takım çalışması, bir sorunu çözmek veya bir projeyi tamamlamak için başka bir kişi veya bir grup insanla birlikte çalışma yeteneğidir. 

Ekip çalışması becerilerini erken yaşta öğrenen çocuklar, diğer öğrencilerle birlikte bir sınıf projesi üzerinde çalışıp bir sorunu çözmeye çalışırken, gelecekteki bir kariyerde çalışabilecekleri durumlara da hazırlanırlar.

Sokakta akranlar ile oynarken, aile içerisinde anne-baba ya da kardeşlerle vakit geçirirken, sınıf arkadaşları ile çalışma yaparken, üniversite eğitiminde arkadaşlarla etkinliklere katılırken, iş ortamında bir arada aynı odayı paylaşmaya kadar takım çalışması yaşamın her alanında yer alır. Ve bir takım oyuncusu olma sanatında ustalaşmak, çocuğunuzun sadece okulda değil, tüm yaşamı boyunca başarılı olmasına yardımcı olacaktır.


Peki çocuklarımızın bu temel beceriyi geliştirmelerine nasıl yardımcı olabiliriz?

Aile içerisinde görev paylaşımını gören, birbirine saygı duymayı öğrenen, sorumluluklarının farkında olarak yetişen ve ailesiyle birlikte etkinliklere katılım gösteren çocuk okul çağında da bu davranışlarını sürdürmeye, okul yaşantısında arkadaşları ve akranları ile ekip olmaya yatkın olarak büyüyor.

Çocuklara önce aile eğitimi içerisinde, sonra da okul süreci içerisinde paylaşma, yardımlaşma konularında yol gösterici örnek davranışlarda bulunmak çok önemli. İlk adım olarak paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğrenen bireyler takım çalışması için ilk tohumları kazanmış olurlar. Bir ekibin parçası olarak çalışmayı öğrenmek, çocuğunuzun sabır, empati, iletişim, başkalarına saygı, uzlaşma ve hoşgörü gibi birçok sosyal beceriyi geliştirmesine yardımcı olur.

Çocuğunuza evde ekip çalışması becerilerini uygulama fırsatı vermenin birçok yolu var. İşte size bazı öneriler:

  • İş birliği ve uzlaşma gibi önemli sosyal becerileri geliştirmek için, Scrabble, Jenga gibi masa oyunları ve parti oyunları
  • Kardeşleri ile bir pasta yapmak, hatta akşam yemeği pişirmek için birlikte çalışmaya davet etmek
  • Kardeşler, arkadaşlar veya diğer aile üyeleriyle bir oyun, gösteri veya müzik konseri düzenlemek
  • Kolajı yapmak gibi sanat projeleri veya bir lego şehri yapmak gibi inşaat projeleri
  • Daha büyük çocukların, küçük kardeşlerini desteklemelerinin ve aynı zamanda iletişim ve sabır gibi hayati becerileri geliştirmelerinin harika bir yolu olan ev ödevlerinde birbirlerine yardım etmek
  • Futbol, ​​​​basketbol gibi takım oyunları, ​kışın kardan adam yapmak gibi aktif açık hava oyunları
  • Çocukların bir topu havada tutmak için birlikte çalışması gereken klasik oyunlar ve bacakların arasından balon geçirmek gibi takım oyunları ve paraşüt oyunları.

Amacımız birlikte çalışmaya alışkın, farklılıklara saygı duyan bireyler yetiştirmek; çocukların, takım başarısını tek bir bireyin yaratmadığını anlamalarına yardımcı olmak. Bir takımın kazanması için tüm takımın çaba sarf etmesi, daha büyük kazanımlar için bazı seçimler yapması gerekir. Bu bilinç çocuklara hayatları boyunca rehberlik eder.


Kaynakça:

  • Akdağ, F., (2015), Çocukta Beyin Gelişimi Ve Erken Müdahale, Hacettepe University Faculty Of Heath Scieneces Journal, 97-98.
  • Sosyalben Akademi, (2018). Ekip Çalışmasının Önemi, www.sosyalbenakademi.com/tr

Beyin fırtınası nedir? Çocukların yaratıcı düşünme becerilerini nasıl geliştirir?


Elif Mert
Üç kuşak İstanbullu bir aileden geliyor. Eğitim hayatını İstanbul’da tamamladı. Marmara Üniversitesi Fransız Dili ve Eğitimi Bölümü mezunu. Kısa bir dönem Saint Joseph Lisesi'nde öğretmenlik yaptıktan sonra gönüllü kuruluşlarda çocuklarla çalıştı. Düşünen, sorgulayan, barışçıl, kendi iç yaratıcılığını harekete geçiren, farklı dil ve dinlere karşı saygılı, özgüvenli çocukların yetişmesine destek olan bir vakfın eğitim programları bölümünde eğitim uzmanı olarak çalışıyor. Türkiye’nin yetmişe yakın ilini gördü ve farklı renklere sahip Türkiye’nin çocukları ile çalışmak, çocuk ve insan sevgisini daha da yükseltti. Her şey sizin bakış açınızda gizli. Siz hayata güzel bakarsanız, hayatın size akacağına, iyiliğin ve güzelliğin hep sizinle olacağına inanıyor. Okumayı, deneme, makale yazmayı, yeni kültürleri, doğayı, insan psikolojisini, yabancı dilleri ve bu dilleri konuşmayı ve insanları seviyor. Kitap değerlendirme yazıları ve ailelere yönelik eğitim yazıları yazıyor. İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünde eğitim alıyor, öğrenmeyi çok seviyor; bu nedenle çok okuyor ve eğitimlere katılıyor.