Sağlık açsından oldukça faydalı olan süt ürünlerinden özellikle yoğurt, mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında yerini alıyor. Peki, her gün düzenli olarak yoğurt tüketirsek vücudumuzda ne gibi değişiklikler meydana gelir? Uzman diyetisyenler günlük yoğurt alışkanlığınızın artılarını ve eksilerini açıklıyor.
Protein, kalsiyum ve probiyotikler gibi besinler açısından zengin olan yoğurt, uzun süredir kemik gücü, bağırsak sağlığı ve kilo yönetimi ile ilişkilendirilmektedir. Peki her gün yoğurt yemenin diğer potansiyel faydalarını ve yan etkilerini biliyor musunuz? Çünkü bu sadece başlangıç.
RDN’den Brooke Glazer, “Sık yoğurt tüketiminin kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini iyileştirdiği, diyabet riskini azalttığı ve bağışıklık fonksiyonunu güçlendirdiği gösterilmiştir” diyor. Ve hepsi bu değil!
Yoğurt diyeti
Yoğurt tutkunuysanız veya onu diyetinize daha tutarlı bir şekilde dahil etmeye çalışıyorsanız, her gün yoğurt yemenin potansiyel faydaları ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için uzman önerilerini bir araya getirdik.
İşte her gün yoğurt yediğinizde vücudunuza olacak değişiklikler…
Protein takviyesi alacaksınız
Yoğurt, özellikle yağsız ve doğal olanlar düşük şeker ve yağ seviyeleriyle protein takviyesi sağlamak için harika olabilir. Örneğin, 5,3 onsluk bir Chobani Yağsız Yoğurt kabında 14 gram protein alıyorsunuz.
Protein, açlık hormonlarını azaltarak ve iştahı en aza indirerek tok kalmanıza yardımcı olabileceğinden, yoğurt gibi yüksek proteinli bir yiyecek, üzerine meyve, granola veya fındık ekleyebileceğiniz bir sabah yemeği veya ikindi atıştırmalıkları olarak ideal olabilir. Böylelikle akşam yemeğine kadar toksun.
Daha sağlıklı kan basıncı seviyeleri yaşayabilirsiniz
RDN’den Lisa Young‘a göre, “Araştırmalar yoğurdun kalbe iyi geldiğini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.”
Journal of Hypertension‘da 2018 yılında yayınlanan bir araştırma, daha yüksek süt ürünleri tüketiminin (özellikle yoğurdun) yetişkinlerde daha az yüksek tansiyon vakasıyla bağlantılı olduğunu buldu.
Özellikle daha fazla yoğurt yemek ve “Dash Diyeti”ni daha yakından takip etmek, yüksek tansiyon riskinin yüzde 30 daha düşük olmasıyla bağlantılı bir kombinasyondur.
Başka bir çalışma, daha yüksek protein alımının aynı zamanda düşük kan basıncı seviyeleriyle de ilişkili olabileceğini buldu; bu da yoğurdun yardımcı olabileceği başka bir yoldur.
Yoğurt diyeti ‘kötü’ kolesterol seviyeleriniz düşebilir
Yoğurt, kan basıncınızı düşürme potansiyelinin yanı sıra, kandaki kolesterol seviyelerini de yönetmeye yardımcı olarak kalbinize de yardımcı olabilir.
Journal of Dairy Sciences‘da yayınlanan bir çalışmada probiyotik yoğurdun tip 2 diyabetli katılımcılar üzerindeki etkileri araştırıldı. Buldukları şey, bu yoğurdun günlük tüketiminin düşük LDL ve toplam kolesterol ile ilişkili olduğuydu.