Yaşlanmayı yavaşlatmanın sırrı bağırsaklarda gizli!

Macaristan’da yapılan bir araştırma, bağırsaklarda iltihaba sebep olan bakterilerin yaşlanmayı hızlandırdığını, probiyotik bakterilerin ise daha yavaş yaşlanmayla bağlantılı olabileceğini gösterdi.

Yaşlanmayı yavaşlatmanın sırrı

Yeni bir araştırma, bağırsaklardaki mikrop çeşitliliğinin yalnızca bedensel sağlık ve fit olma hâlini değil, ne kadar hızlı yaşlandığımızı da etkileyebileceğini gösterdi.

Euronews haber sitesinin aktardığına göre, “Developmental Cognitive Neuroscience” (Gelişimsel Bilişsel Sinirbilim) isimli akademik tıp dergisinde yayınlanan ve Macaristan’daki Spor Bilimleri Üniversitesi’nden bir ekibin gerçekleştirdiği araştırma, insan sağlığı ve uzun ömür için probiyotiklerin gücünü kullanma konusunda yeni olanaklar sağlayabilir. Buna göre, ‘yaşlanmayı yavaşlatmanın sırrı da bağırsaklarda gizli’ olabilir.


‘Ne kadar çok iltihaba neden olan bakteri, o kadar hızlı yaşlanma’

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Prof. Zsolt Radak’ın aktardığına göre, başkent Budapeşte’deki ekip, 80 amatör kürekçinin bağırsaklarındaki mikrobiyom çeşitliliği, biyolojik yaşları ve fiziksel fitlikleri arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırma kapsamında, tüm katılımcılar bir dizi değerlendirmeden geçti, bağırsaklarındaki bakterilerin tespit edilebilmesi için dışkı örneği verdi. Katılımcılar, biyolojik yaşlarının belirlenebilmesi için kan da verdi.

Araştırma sonuçlarına ilişkin konuşan Radak, “İltihaba neden olan bakterilerin yaşlanma sürecini hızlandırdığını bulduk. Yani, (bağırsaklarınızda) ne kadar çok iltihaba neden olan bakteriniz varsa, o zaman o kadar çok yaşlanırsınız” değerlendirmesini yaptı.


Benzer şekilde, araştırmacılar, bir kişinin bağırsaklarında iltihap sökücü ya da önleyici bakteriler olarak bilinen antienflamatuar bakterilerin oranının yüksek olmasının daha fit bir beden ve daha yavaş bir yaşlanma ile bağlantılı olabileceğini ortaya koydu. İltihaba neden olan bakteri ise fitness testlerinde daha kötü bir performans demekti.

‘Genel kabulle ters düşüyor’

Prof. Zsolt Radak, araştırma sonuçlarının, bağırsak bakterileri, iltihap, fit olma hâli ve yaşlanma süresi arasında çok önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koyduğunu, bunun daha fazla bakterinin daha sağlıklı bir beden anlamına geldiği şeklindeki genel kabulle ters düştüğünü kaydetti. Öte yandan, araştırma herhangi bir sebep-sonuç ilişkisi tespit etmedi. Buna göre, araştırmaya katılan sporcuların yeme alışkanlıklarının bağırsaklarındaki yararlı bakterilerin varlığını olumlu yönde etkilemiş olması da mümkün.

Fakat Radak’a göre, bu bakteriler ‘kronolojik yaşlanma ile bağlantılı değil’. Radak, konuya ilişkin olarak, “Bizim araştırmamızdaki bulgular, DNA metilasyonu yani dış etmenler sonucu oluşan yaşlanma etkilerini konu alıyor. Başka bir ifadeyle, iltihaba neden olan bakteriler bağırsaklarda çoğalırsa biyolojik yaşlanma süreci de hızlanıyor” dedi.


Radak’ın ekibi, bu araştırma sonuçlarının ışığında bağırsak ortamının biyolojik yaşı doğrudan etkileyip etkilemediğini değerlendirmek için kürek sporcularını altı ay boyunca izlemeye aldı. Yeni araştırmanın sonuçlarının 2024 yılı başlarında yayınlanması bekleniyor.

İnsan ömrü 120 yıla çıkacak: Yaşlılar 40’lı yaşlardaki gibi sağlıklı olacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.