Futbolda uzay teknolojileri

futbolda uzay teknolojileri

Yenilikçi hizmetler sağlamak için her türlü sektörde uzaya yapılan yatırımlardan yararlanılıyor ve spor da bir istisna değil. Aslında spor modern toplumda önemli bir ekonomik sektördür.

Yakın zamanda “Spor için Uydular” serisinin lansmanı ile Space 4 Spor Girişimi tam teşekküllü bir tematik alan haline geldi. Seri, spor sektörüne yönelik uydu uygulamalarını tanıtmayı amaçlıyor


Amaç, hizmet sağlayıcılar, spor kulüpleri ve spor federasyonları gibi farklı paydaşları bir araya getirerek, hem profesyonel hem de amatör düzeyde çeşitli spor dalları için uydu tabanlı verilerin çok yönlülüğünü sergilemek ve artırmaktır. Bu ortam, uydu teknolojisinin spor sektöründe nasıl ve neden kullanıldığının, uydu teknolojisinin benimsenmesini engelleyen engellerin belirlenmesinden, uzay ve spor sektörlerindeki ilgili karar vericiler ve düzenleyiciler için seçeneklerin tartışılmasına kadar daha iyi anlaşılmasına yol açmalıdır.

Girişim, 2016 yılında Doğa Sporları Eurisy Konferansında şekillendi. Konferansın amacı, özellikle bu pazarı hedef alan uydu uygulamaları aracılığıyla, açık hava sporları için alanın yaratabileceği inovasyon potansiyelini belirlemekti.

Son yıllarda spor, bir endüstri olarak teknoloji ve analitikteki yeni gelişmelere özellikle açık hale geldi. Giyilebilir teknolojiler hem profesyonel spor bilimi düzeyinde hem de tüketici fitness pazarında çeşitlenirken, yayıncıların da yeni trendlere ve halkın spora artan ilgisine ayak uydurması gerekiyor. İster aktif katılım olsun, ister spor etkinliklerinin izleyicisi olarak pasif olarak takip etmek olsun, spor, Avrupa ekonomisinde ve toplumunda büyüyen bir faktör haline geldi!

Avrupa’nın Galileo takımyıldızı gibi Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri (GNSS), Dünya gözlem verileri ve uydu iletişimlerinin yanı sıra, spor faaliyetleri için önemli miktarda uygulamaya sahiptir. Spor için Uydular serisinin farklı bölümleri, hem profesyonel hem de taban düzeyinde çeşitli spor dalları için uydu tabanlı verilerin çok yönlülüğünü ve büyük potansiyelini sergiliyor.

Uydu görüntüleri, spor aktiviteleri ve sporcuların performansının yanı sıra spor tesislerinin planlanması, işletilmesi ve duruma dayalı bakımıyla ilgili coğrafi (örneğin yükseklik, rota koşulları, deniz durumu) ve çevresel (örneğin hava durumu, hava kalitesi, sıcaklık) bilgiler sağlar. ve ekipman (örneğin golf sahaları, kayak pistleri, sanal platformlar).

Küresel Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS), giyilebilir cihazlar veya entegre sensörlerle birlikte güvenilir performans verileri sunar. Bu sistemler bireylerin, ekipmanların, araçların ve hayvanların aktivitelerini takip etmenin yanı sıra etkinlik ve tesislerin coğrafi konumunu ve yönlendirmelerini desteklemeye de olanak tanır.

Uydu iletişimi, örneğin spor etkinliklerinin ve uzak ve seyrek yerleşim yerlerinin içinde veya bu yerler ile iletişimin canlı olarak iletilmesine olanak sağlayarak, sporcuların güvenliğini her zaman güvence altına alarak bağlantı sağlanmasına olanak sağlar.

Teknoloji ve uydu tabanlı veriler, halk kulüplerinden elit profesyonel sporculara kadar her düzeyde ayak basıyor. Teknoloji hala gelişiyor ve potansiyeli gelecekte daha da artacak.

Eurisy, spora yönelik uydu tabanlı yenilikleri daha da teşvik etmeyi amaçlıyor. Dernek, uzay ve spor toplulukları arasında sinerji yaratacak potansiyel ortaklıklar ve projeler için hazır olmaya devam ediyor (1).

Ayrı bir gelişme; Avrupa Uzay Ajansı (ESA)‘nın Tematik Teklif Çağrısı, AO/1-10494 standart teklif çağrısı çerçevesinde  spor sektörünün dijital dönüşümü ve sürdürülebilirliği için, özellikle Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının organizasyonu, yönetimi ve daha fazla kullanılması konularında yeni uzay tabanlı hizmetleri desteklemeyi amaçlıyor. Öncelikle Avrupa’daki bir sonraki Oyunları – Paris 2024 ve Milano Cortina 2026 – gelecekteki Oyunlar için de hizmet sağlama ve sürdürülebilirlik modelinin sürekliliğini sağlama hırsıyla hedefliyor.

Hem Paris 2024 hem de Milano Cortina 2026, toplulukların güçlü katılımıyla net sıfır etkinlikler sunmayı taahhüt etti ve bu yeni zorluklar, alanın hem dakik hem de uzun vadeli bir destek için her yerde hazır bilgi ve bağlantı sunabileceği inovasyona yatırım yapılmasını gerektiriyor. perspektif. Kritik altyapıların en verimli şekilde kullanılması, taraftarların güvenli ve eğlenceli katılımı ve etkinliklerin çevresel sürdürülebilirliği için Oyunlar öncesi hazırlık aşamasında, etkinlik sırasında ve etkinlik sonrası aşamada yeni hizmetlere ihtiyaç duyulmaktadır. .

Aşağıda Kapsam bölümünde, Oyunların belirli bir sürümüne odaklanan veya gelecekteki tüm sürümler için ortak olduğu düşünülen olası kullanım örneklerine örnekler verilmiştir.

İlgi duyulan konular, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sektörün kilit paydaşlarıyla yapılan çeşitli etkileşimlerden sonra elde edilmiştir:

  • Olimpiyat komiteleri (örneğin Paris 2024, Infrastrutture per Milano Cortina 2026, Fondazione Milano Cortina 2026);

  • diğer spor Federasyonları (örneğin İtalya Tekvando Federasyonu);

  • Olimpiyat Oyunlarının ortakları (örneğin Atos ve Omega);

  • spor endüstrisinde teknoloji alımının hızlandırılmasına yönelik inovasyon merkezleri: Avrupa Spor Yenilik Platformu EPSI, Küresel Spor Yenilik Merkezi (GSIC)

Kapsam:

Olimpiyat Oyunlarının son derece görünürlüğü ve ilgililiği göz önüne alındığında, önerilen uygulamaların sağlamlık ve güvenilirlik göstermesi gerekmektedir. Önerilen uygulamanın hızlı ve kısa vadeli olarak hayata geçirilmesi, hizmetin olgunluğunun ve bütünlüğünün kanıtlanmış olmasına bağlıdır.

Hizmetin nihai dağıtımını desteklemek için potansiyel olarak daha fazla etkinlik ve Oyun sürümlerini içeren mantıklı bir plan üzerine daha uzun bir geliştirme ve doğrulama süreci inşa edilmelidir; Oyunların bir sürümünün veya büyük bir spor etkinliğinin, operasyonel hale getirilmeden önce test ortamı olarak kullanılabileceği yer hizmetin dağıtımı.

Önerilen hizmetin sonraki Oyunlar boyunca sürekli olarak kullanılması ve bir sürümden diğerine sürekli öğrenme yaklaşımının uygulanması teşvik edilmektedir.

İhtiyaçların bir kısmı, özellikle yarışma etkinlikleriyle ilgili olarak tüm spor endüstrisi tarafından paylaşılmaktadır. Önerilen hizmetin farklı büyük spor etkinliklerine uygulanabilirliği teşvik edilmektedir ve dikkate alınmalıdır.


Önerilen her hizmet, hizmet sağlayıcı açısından ekonomik uygulanabilirliğini ve potansiyel müşterilerin (örneğin Olimpiyat Komiteleri) maliyet-fayda analizini değerlendirmelidir.

Sürdürülebilirlik:

  • Sürdürülebilir altyapı

  • İnşaat sahaları çevresindeki hizmetler

  • Akıllı ve yeşil (Olimpiyat) şehirler

Etkinliğin akıllı yönetimi:

  • Kalabalık yönetimi, acil durum olaylarına ilk müdahale ve yönetim, kamu güvenliği

  • Olay yönetimi

Hayranlarla etkileşim

Performans: Sporcuların hazırlanması ve antrenmanı (2).

UEFA, Avrupa Uzay Ajansı ile Mutabakat Zaptı imzaladı

Bu konuda önemli bir gelişmede, Yeni ortaklık, UEFA’nın ESA ve ekosistemi tarafından Avrupa futbolunda geliştirilen uzay teknolojilerinden yararlanma fırsatını değerlendirmesine olanak tanıyacak.

UEFA uzayın araştırılmasına adanmış organizasyon ile bir spor organizasyonu arasında ilk kez Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Bu ortaklık, UEFA’nın ESA’nın ağından ve uzmanlığından yararlanarak temel zorlukların üstesinden gelmesine ve yenilikçi çözümler aracılığıyla futbolda yeni fırsatlar yaratmasına olanak tanıyacak.

Bu anlaşma, UEFA İnovasyon Merkezi’nin, sürekli değişen alışkanlıklara ve futbol için giderek daha zorlu hale gelen bir ortama yanıt olarak inovasyon ekosisteminden çok çeşitli paydaşlarla sektörler arası işbirliklerini teşvik etme misyonunun bir parçası olarak imzalandı.

UEFA’nın finansal sürdürülebilirlik ve araştırma direktörü Andrea Traverso:

ESA ile olan bu ortaklığın UEFA’ya inanılmaz değer katacağından eminiz. Bu, bizim için ESA gibi yenilikçi bir öncünün uzmanlığından, ağından ve kaynaklarından yararlanarak Avrupa futbolunun temel stratejik zorluklarından bazılarını ele almanın ve ortak işbirliklerini keşfetmenin bir yoludur. ilgili ve somut çözümler yaratmak. Bu ortaklık aynı zamanda UEFA’nın mevcut ve gelecekteki zorluklara yanıt olarak kendimizi daha da hızlı bir şekilde adapte etmek için yeni işbirliklerini geliştirme konusundaki tutkusunun da altını çiziyor.”

1975 yılında kurulan ve merkezi Paris, Fransa’da bulunan Avrupa Uzay Ajansı, uzayın barışçıl şekilde keşfedilmesine ve herkesin yararına kullanılmasına adanmış 22 üye devletten oluşan hükümetlerarası bir kuruluştur. ESA, uzay sektörünün her alanında faaliyet gösteriyor ve faydalarını hem günlük yaşamdaki insanlara hem de işletmelere sunuyor.

ESA telekomünikasyon ve entegre uygulamalardan sorumlu direktör vekili Javier Benedicto:

Profesyonel futbol müsabakalarına uzay temelli inovasyon getiren UEFA’yı desteklemekten gurur duyuyoruz. ESA, Avrupa’da inovasyonu ve rekabetçiliği teşvik etme konusunda güçlü bir geçmişe sahip ve bu yeni ortaklık, profesyonel futbol kulüplerinin ESA’nın kapsamlı uzmanlık ağından faydalanmasına olanak tanıyacak.” “

Bu ortaklığın merkezinde inovasyon ve teknoloji yer alıyor. Bu nedenle UEFA ve ESA öncelikli olarak aşağıdaki konuları ele alacaktır:

Saha Haritalama Aracı:

ESA, zaman içinde geliştikçe aracı geliştirecek bilgileri (örn. ekonomik veriler, hava durumu verileri, sağlık verileri vb.). Bu gelişmiş araç, UEFA’nın Avrupa genelindeki 55 üye ulusal federasyonunun futbol sahalarının varlığı ile yerel topluluklar üzerindeki olumlu etkileri arasında çapraz referans oluşturmasını desteklemesine yardımcı olacak.

Kalabalık Yönetimi Çözümleri:

UEFA ile işbirliği içinde ESA, kalabalık yönetimi çözümlerine yönelik teknolojiler için açık bir çağrı yapacak. Amaç, ESA ağındaki teknoloji sağlayıcılarının UEFA’ya stadyumlar etrafındaki kalabalık hareketi hakkında daha doğru veriler sunmasına ve UEFA’nın belirli sahalardaki geçmiş seyirci verilerine erişmesine olanak tanımaktır.

Sürdürülebilirlik:

ESA, bu teknolojilerin Avrupa futbolunda sosyal ve çevresel çözümleri ilerletme potansiyelini keşfetmek için uzay endüstrisindeki teknoloji sağlayıcılarıyla sürdürülebilirlik konusunda yürüttükleri araştırmalardan yararlanmayı öneriyor.

UEFA ile ESA arasındaki ortaklık 31 Aralık 2025’e kadar devam edecek (3).


Kaynaklar:  

  1. https://www.eurisy.eu/about/thematic-areas/space-4-sports/
  2. https://business.esa.int/funding/invitation-to-tender/space-for-olympic-games
  3. https://www.uefa.com/returntoplay/news/0281-17f65a7c8889-836ffd501c03-1000–uefa-signs-memorandum-of-understanding-with-european-space-a/

Futbolda Yeni Sürüm