Süpersonik yolcu uçakları 20 yılın ardından geri mi dönüyor?

Süpersonik yolcu uçakları 20 yılın ardından geri mi dönüyor? Yeni nesil yüksek hızlı yolcu uçaklarının Londra’dan Miami’ye 5 saatte gideceği vaat ediliyor!

Süpersonik yolcu uçakları

Üç saat gibi kısa bir sürede transatlantik geçiş deneyimi yaşayan son yolcular 24 Ekim 2003 sabahı erken saatlerde New York JFK Havalimanı’ndan British Airways’in BA2 uçağına binmişti.

O günün sonraki saatlerinde Londra’ya yaklaşan Concorde, kendisine katılan diğer iki süpersonik jetle beraber başkent üzerinde alçaktan uçtuktan sonra Heathrow Havalimanı’na inmişti.


Yüksek petrol fiyatları, düşük talep ve 2000’de 113 kişinin öldüğü Paris’teki kazanın ardından güvenlikle ilgili endişelerin bir araya gelmesiyle Anglo-Fransız yapımı hava aracı uçuştan çekilmişti.

Havayolu şirketi şöyle belirtmişti:

British Airways, Concorde’u geri çekerek dünyanın tek süpersonik yolcu hizmetini sona erdirdi.

O zamandan beri çeşitli şirketler yeni nesil yüksek hızlı uçak potansiyeli üzerine çalışıyor ama biri alanın çok ilerisinde: Denver merkezli Boom Supersonic.

Colarado merkezli şirket Overture diye bilinen uçağının, Concorde’dan 6’da bir oranda daha yavaş ama yine de geleneksel sübsonik hava araçlarından iki kat hızda, Mach 1.7 seviyesinde uçacağını belirtiyor.

Mach 1.7, yaklaşık 18 kilometre seyir irtifasında saatte yaklaşık 1689 km yer hızına denk düşüyor. Bu, Concorde’dan daha yavaş ancak yaklaşık Mach 0.85 hızında uçan mevcut kısa mesafeli hava araçlarından neredeyse iki kat daha hızlı.


Boom, uçağın menzilinin yaklaşık 7 bin 866 km (4 bin 250 deniz mili) olacağını söylüyor. Bu, Concorde’un maksimum menzilinden sadece 6’da bir oranında daha fazla. Yine de aşağıdaki gibi daha birçok rota seçeneğinin önünü rahatlıkla açabilir:

Londra – Miami (yaklaşık 7 bin 121 km)
Los Angeles – Lima (yaklaşık 6 bin 706 km)
Seul – Honolulu (yaklaşık 7 bin 365 km)
Brisbane – Tokyo (yaklaşık 7 bin 121 km)
Boom Supersonic, Overture’un muhtemelen 600’den fazla “kârlı rotası” olduğunu belirtiyor.

Boston, New York, Washington DC ve Miami gibi ABD’nin doğu kıyısındaki şehirlerden Londra, Paris, Dublin, Lizbon ve diğer Avrupa merkezlerine yapılan yolculukların, pazarın kilit bir kısmını oluşturması muhtemel.

Bu rotalar çoğunlukla Overture’un tam hızda uçabileceği deniz üzerinde olacak; kara üzerinde ses bariyerini aşmanın yaratacağı sonik patlama kabul edilemezdi.

Overture, Concorde’dan sadece daha yavaş değil, daha küçük de olacak. Anglo-Fransız yapımı süpersonik jetin 100 yolcu kapasitesine kıyasla, Overture’un maksimum yolcu kapasitesi 80 olacak.

Boom, kabinde “havayolu şirketinin değerini en üst düzeye çıkaran ve yolcuların sevdiği… Üst Düzey Yolcu Deneyimi” vaat ediyor.

Şirket; United, American ve Japan Airlines gibi büyük havayolu şirketlerinin siparişleri ve ön siparişlerinin de bulunduğu sipariş defterinin “130 hava aracından oluştuğunu” belirtiyor.


2017’de şirket, tarifeli seferlere 2023’te başlayacağını açıklamıştı. Hizmete giriş tarihi halihazırda 2029 diye belirlendi.

Havacılıkta hidrojen yakıtı dönemi: 20 saatlik uçuş 4 saate düşecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.