Teknolojik işsizlik tehdidi kapıda mı?

Yapay zeka ve robot teknolojisi insan hayatını kolaylaştırıyor ancak!.. Teknolojik işsizlik tehdidi kapıda mı?

Teknolojik işsizlik

Dünya, seri üretime alınan ilk insansı robotun videolarını seyrederken bireylerde kimi kaygılar da kendini gösteriyor. Yapay zeka ve robot teknolojisinin hızla ilerlediği günümüzde uzmanlar, endişeler ve olumlu etkiler arasında denge kurmanın önemine vurgu yapıyor, bu teknolojilerin doğru ve etik şekilde yönetilmesinin, toplumun faydasına olacak sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Teknolojik işsizlik tehdidi kapıda mı?

Yapay zeka robotlarının, sağlık sektöründen eğitime, tarım ve üretimden hizmet sektörüne kadar birçok alanda insan hayatını kolaylaştırabileceğine dikkat çeken Yazılım Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Murat Oğuz, iş kaybı endişesinin, bu teknolojilerin yaygınlaşması ile arttığına vurgu yaptı. Yapay zeka ve otomasyonun gelişmesinin, insanların sürekli olarak yeni beceriler öğrenme ihtiyacını da beraberinde getireceğini belirten Oğuz, “Teknolojik işsizlik tehdidi, uzun vadeli istihdam perspektifleri konusunda soru işaretleri yaratabilir.” dedi.


Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Murat Oğuz, yapay zeka robotlarının, insanların gelecekle ilgili endişe ve kaygılarına ilişkin etkilerini anlattı.

Bu endişelerin temel nedenlerini iş kaybı, beceri değişimi ve veri gizliliği ile güvenlik bağlamında ele alan Dr. Oğuz, şunları dile getirdi:

Geleneksel becerilerin yerine dijital yetenekler…

“Yapay zeka ve otomasyonun ilerlemesiyle birlikte, rutin ve düşük vasıflı işlerin otomatikleştirilmesi, iş kaybı endişesine yol açabilir. Örneğin, üretim hattındaki robotlar, fabrika işçilerinin yerini alabilir ve bu durum işsizlik oranlarının artmasına sebep olabilir. Yapay zeka çağında, bireylerin hangi becerilere sahip olmaları gerektiği konusunda belirsizlikler ortaya çıkabilir.

robotlar

Geleneksel becerilerin yerine dijital yeteneklerin geçmesi gerekebilir. Bu da insanların eğitimlerini güncellemek için ekstra çaba harcamalarına neden olabilir. Yapay zeka sistemleri ve robotlar, büyük miktarda veriyi işlerken, bu verilerin gizliliği ve güvenliği endişe kaynağı olabilir. Özellikle sağlık sektöründe kişisel sağlık bilgilerinin korunmasını gerektiren durumlar düşünüldüğünde veri güvenliği önemli.”

Yeni istihdam alanlarının oluşmasına da olanak tanıyor

Yapay zekanın ilerlemesi ve robotların daha karmaşık görevleri üstlenmesinin endüstriyel dönüşüm, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, yeni istihdam alanları gibi değişikliklere neden olabileceğini belirten Dr. Oğuz, “Yapay zeka ve robotların daha karmaşık görevleri üstlenmesi, üretim ve hizmet sektörlerinde endüstriyel dönüşüme yol açabilir. Otomasyon, verimliliği artırarak ürün ve hizmet kalitesini yükseltebilir.

Yapay zeka veri analizi ve tahmin yetenekleri sayesinde iş süreçlerini daha verimli hale getirebilir. Örneğin, lojistik sektöründe rota optimizasyonu yaparak taşıma maliyetlerini düşürebilir. Yapay zeka ve robot teknolojilerinin gelişmesi yeni istihdam alanlarının oluşmasına da olanak tanır. Yapay zeka uzmanları, robot mühendisleri ve veri analistleri gibi pozisyonlar, geleceğin istihdam fırsatlarını şekillendirebilir.” dedi.

Sağlık sektöründeki cerrahi robotlar

robotik cerrahi

Yapay zeka ve robotların olumlu yönlerine atıfta bulunan Dr. Oğuz, “Yapay zeka robotları, sağlık sektöründen eğitime, tarım ve üretimden hizmet sektörüne kadar birçok alanda insan hayatını kolaylaştırabilir. Örneğin, sağlık sektöründe cerrahi robotlar, hassas ve zorlu ameliyatları daha az invazif bir şekilde gerçekleştirerek hasta iyileşme süreçlerini hızlandırabilir.” dedi.


Cerrah robot, yapılması imkansız olan bir ameliyatı başardı

Ancak yapay zeka ve robotların kontrolsüz bir şekilde gelişmesinin, ahlaki ve güvenlik sorunlarına yol açabileceğini de dile getiren Dr. Oğuz, “Örneğin, otomasyonun hızla yaygınlaştığı bir dünyada, otomasyon sistemlerinin güvenliği sağlamak için yeterli önlemler alınmazsa, siber saldırılar veya sistem hataları ciddi sonuçlara yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Yapay zeka, yeni beceriler öğrenme ihtiyacını da getiriyor…

Yapay zeka robotlarının, tekrarlayıcı ve zaman alıcı işleri otomatikleştirerek insanların daha stratejik görevlere odaklanmasına yardımcı olabileceğini de kaydeden Dr. Oğuz, ancak yapay zeka ve otomasyonun gelişmesinin, insanların sürekli olarak yeni beceriler öğrenme ihtiyacını da beraberinde getireceğini anlattı.

Teknolojik işsizlik tehdidi

Yapay zeka robotlar

Dr. Murat Oğuz, iş kaybı endişesinin bu teknolojilerin yaygınlaşması ile arttığına dikkat çekerek, “Düşük vasıflı ve tekrarlayıcı işlerin otomasyonla yer değiştirmesi, işsizlik riskini artırabilir. Teknolojik işsizlik tehdidi, uzun vadeli istihdam perspektifleri konusunda soru işaretleri yaratabilir.” diye ifade etti.

Yapay zeka ve robot teknolojisinin ilerlemesinin, beraberinde olumlu etkileri de getirdiğini kaydeden Dr. Oğuz, şöyle dedi:

“Sağlık sektöründeki gelişmeler sayesinde, hastaların daha hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün hale geliyor. Yapay zeka destekli robotlar, cerrahi müdahalelerin daha hassas ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayabilir. Bununla birlikte, tarım sektöründe kullanılan robotlar, verimliliği artırarak gıda üretimini desteklerken, aynı zamanda sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına da yardımcı olabilir. Tarımsal otomasyon, verimliliği artırarak daha fazla insana sağlıklı gıda sağlamak için önemli bir adım olabilir.”

Bu dönem geleceği şekillendiriyor

Dr. Murat Oğuz, yapay zeka ve robot teknolojisinin hızla ilerlediği bir dünyada, endişeler ve olumlu etkiler arasında denge kurmanın önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu teknolojilerin doğru ve etik şekilde yönetilmesi, toplumun faydasına olacak sonuçlar doğurabilir. İnsanların bu teknolojilere uyum sağlaması ve beceri setlerini yeniden şekillendirmesi gerekebilir.”



Kaynak: Murat Oğuz. Yapay zeka ve robot teknolojisi insan hayatını kolaylaştırıyor ancak! (03.10.2023) DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42375

Yapay zekanın gelişmesiyle 10 yıl içinde bu meslekler yok olacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.