Amazon Q: ChatGPT’ye rakip yapay zeka sohbet robotu

Amazon Q

Amazon, re:Invent konferansı kapsamında kendi yeni yapay zeka işlemcilerinin yanında yapay zeka sohbet robotu Q’yu da tanıttı. Amazon Q, kurumsal taraftaki müşterileri hedefliyor.

OpenAI’ın ChatGPT’si, Google’ın Bard’ı ve Microsoft’un Copilot’u var. Ve şimdi Amazon da yapay zekalı sohbet robotu yarışına katılıyor: Amazon Q. Amazon’un bulut bilişim bölümü tarafından geliştirilen sohbet robotu tamamen iş yerlerine odaklanıyor, yani tüketicilere yönelik değil. Dolayısıyla Amazon Q, Copilot, Google’ın Duet AI ve ChatGPT Enterprise gibi diğer kurumsal sohbet robotlarıyla rekabet edecek.

Donanım Haber’de yer alan habere göre; Amazon Q, strateji belgelerini özetlemeden şirket politikalarıyla ilgili soruları yanıtlamak gibi günlük görevlerde çalışanlara yardımcı olmayı amaçlıyor. Amazon Web Services’in CEO’su Adam Selipsky bir röportajda “Q’nun milyonlarca insanın çalışma hayatında bir iş arkadaşı olma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz” dedi.


Amazon yapay zeka rekabetine “Q” ile dahil oldu

Amazon, yapay zeka rekabetinde geride kaldığı algısından kurtulmak için yarışıyor. OpenAI’ın ChatGPT’yi yayınlamasından bu yana geçen bir yıl içinde Google, Microsoft ve diğerleri kendi sohbet robotlarını tanıtarak ve yapay zeka gelişimine büyük yatırımlar yaparak bu çılgınlığa dahil oldular. Amazon ise yakın zamana kadar yapay zeka planları konusunda daha sessizdi ancak özellikle eylül ayında OpenAI ile rekabet eden bir yapay zeka start-up’ı olan Anthropic’e 4 milyar dolar yatırım yapılması firmayı sürece hızla dahil etti.

Bununla birlikte halen kurumsal firmalar yapay zekayı iş yüklerinde kullanmaktan çekiniyor zira bu sistemlerde bir güven ve gizlilik endişesi var. Amazon, Q’yu bir tüketici sohbet robotundan daha güvenli ve özel olacak şekilde geliştirdiğini söyledi. Amazon Q, kurumsal müşterilerin kullanıcıları için zaten ayarlamış oldukları güvenlik izinlerinin aynısına sahip olabiliyor. Yani, şirketin hassas finansal verilerine erişimi olmayan pazarlama departmanında çalışan birisi Q’ya bu alanda sorular sorsa bile cevap almayacak veya ne derece ayrıntılı cevap alacağı ayarlanabilecek.


Şirketler ayrıca Amazon Q’ya Slack ve Gmail ile bağlantı kurmak gibi Amazon’un sunucularında bulunmayan kurumsal verileriyle çalışma izni verebilir.

ChatGPT ve Bard’ın aksine Amazon Q, belirli bir yapay zeka modeli üzerine inşa edilmemiş durumda. Bunun yerine, Amazon’un kendi Titan‘ının yanı sıra Anthropic ve Meta tarafından geliştirilenler de dahil olmak üzere çeşitli yapay zeka sistemlerini birbirine bağlayan Bedrock olarak bilinen bir Amazon platformunu kullanıyor.


Amazon Q için fiyatlandırması ise kullanıcı başına aylık 20 dolardan başlıyor. Microsoft, Google ve benzer kurumsal yapay zeka sohbet robotları sunan firmalar genellikle kullanıcı başına ayda 30 dolar ücret alıyor. Amazon Q, şirketin Las Vegas’taki yıllık bulut bilişim konferansında yaptığı duyurulardan birisiydi. Şirket ayrıca yapay zeka için bilgi işlem altyapısını güçlendirme planlarını paylaşırken kendi yapay zeka işlemcileri olan Trainium2 ve Graviton4 işlemcilerini tanıttı.

Kod adı: ‘Q Star’ OpenAI çalışanları Yapay Genel Zeka (AGI) modeli yüzünden alarma geçti!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.