Dünya’daki volkanlar neden harekete geçmeye başladı?

volkanlar

Son günlerde Dünya’nın kabuğunun altı oldukça hareketli, bu hareketliliğin sonucu da ardı ardına haberini aldığımız volkanlar. Japonya’da volkan patlamaları nedeniyle yeni bir ada oluştururken, İtalya ve İzlanda da yeniden harekete geçen yanardağlarla mücadeleye hazırlanıyor.

İzlanda, yaşadığı deprem fırtınasının nedeni olarak okyanus tabanında, ülkeye yakın bir noktada gerçekleşen volkan patlamalarını gösteriyor. Japonya’da ise ülkenin açıklarında benzer bir olay yaşanırken, binlerce adadan oluşan ülkeye bir ada daha eklendi. Son olarak İtalya’da Etna yanardağı harekete geçti. Peki bu olaylar ülkemizi nasıl etkileyebilir?

Webtekno’nun haberine göre; Smithsonian Enstitüsü’nün 11 Ekim 2023′te yaptığı açıklamaya göre Dünya çapında 46 yanardağ aktifti. Bu yanardağların bazıları aktivitelerini durdururken yeni yanardağlar faaliyete geçti.


İzlanda’da Fagradalsfjall Yanardağı, depremlerin ardından volkanik faaliyetler nedeniyle acil durum ilan edilmesine neden oldu. İtalya’da Etna yanardağı da yeniden parçacık ve duman püskürtmeye başladı.

İzlanda Meteoroloji Dairesi, Reykjanes adı verilen yarımadada patlama olasılığının arttığını belirterek ülkeyi turuncu alarma geçirdi. Birkaç gün içinde gerçekleşmesi beklenen patlama, akıllara 2021 yılını getiriyor. 2021’de yaşanan patlama sonrasında Avrupa’nın önemli kısmında hava ulaşımı aksamıştı.

İtalya’da Sicilya Adası’nda bulunan Etna, ülkenin en büyük yanardağlarından biri. Ülkenin Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) tarafından yapılan açıklamada, yanardağın güneydoğusundaki bir kraterden güçlü bir lav akışı olduğu ve püskürtülen küllerin 4500 metre yüksekliğe ulaştığı ifade edildi. Küller sebebiyle Etna’nın yakınındaki yerleşim birimleri kül altında kaldı. Etna, Avrupa’nın en yüksek aktif yanardağı olarak biliniyor.

etna yanardağı

Japonya’da ise eski adıyla Iwo Jima, yeni adıyla Iwoto’nun yaklaşık 1 kilometre açığında bir volkanik yapının faaliyete geçmesi ise yeni bir ada ortaya çıkarmıştı. Bu bölgede de yanardağ faaliyetleri devam ediyor. Buradaki patlama, Temmuz ayında ortaya çıktı.

Iwoto volkanlar

Volkanları iklim değişikliği ve yörünge değişimleri etkiliyor

Endonezya, Japonya, Rusya, ABD, Papua Yeni Gine oldukça aktif bölgeler arasında yer alıyor. En azından yanardağ patlamaları ülkemize yakın noktalarda gerçekleşmiyor ancak patlamaların etkisinin büyük olması durumunda, başta hava trafiği olmak üzere pek çok aksaklığa da neden olabiliyor.


Aslında sürekli yeni yanardağlar aktivitelerinin ortaya çıkmasına neden olan pek çok etmen var. Örneğin Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı sürekli olarak değişiyor. Ayrıca bu hız değişimi ile birlikte rotasyon yönü de sürekli küçük oranda farklılıklar gösteriyor. Bu durumun sonucu olarak da yanardağ aktivitelerinin arttığını gösteren çalışmalar bulunuyor.

Volkanlar nasıl patlar?

volkan patlaması

Volkanik patlamalar, Dünya yüzeyinin altındaki malzemelerin yüzeye çıkması için yollar sağlar. Ayrıca dünyanın ısısını dışarı atmasına da izin verirler. Dünya, Io ve Venüs’teki aktif yanardağlar, yeraltı erimiş kayaları ile beslenir. Yeryüzünde lav, mantodan (yüzeyin altındaki tabakadır) çıkar.

Magma adı verilen erimiş kayalardan yeterince bulunduğunda ve bunların üzerindeki basınç yeterli olduğunda, volkanik bir patlama meydana gelir. Birçok volkanda magma, merkezi bir tüp veya “boğazdan” yükselir ve dağın tepesinden çıkar. Diğer yerlerde lav, gazlar ve kül deliklerden dışarı akar. Sonunda koni şeklinde tepeler ve dağlar oluşturabilirler. Bu, en son Hawaii Büyük Adası’nda meydana gelen patlama tarzıdır.

Volkanik aktivite oldukça sessiz olabilir veya oldukça patlayıcı olabilir. Çok aktif bir akış olduğunda, volkanik kalderadan gaz bulutları yükselebilir. Bunlar oldukça ölümcüldür çünkü sıcaklardır ve hızlı hareket ederler.

Türkiye’deki yanardağlardan biri aktif hale gelir mi?

Peki, 13 tane yanardağa sahip Türkiye için de böyle bir tablo ortaya çıkabilir mi? Verilere göre Türkiye’de yaşanan son volkanik patlama, 1855 yılında Tendürek Dağı’nda gerçekleşti. Ancak uzmanlara göre, bu volkanlar tamamen susmuş değil ve zamanı geldiğinde tekrar faaliyete geçecek!

tendürek volkanlar


Türkiye’deki volkanik hareketlilik hakkında bilgi veren Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, “Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’deki volkanlar çok eski ve aktif değiller. Son dönemde herhangi bir aktivite de görülmemiş durumda. Yakın bir tarih sayabileceğimiz 1855’teki patlama sonrasında yani yakın gelecekte bir patlama beklemiyorum. Ancak Ege’deki volkanlar bu durumun dışındalar, aktif olarak harekete geçebiliyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

ege volkanları

Astroloji: 13 – 19 Kasım haftalık burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.