Gerçeğe en yakın el üretildi: Humanoid robotlar için önemli adım

gerçeğe yakın el

İsviçreli bilim insanları, kemik, bağ ve tendonlardan oluşan gerçeğe en yakın robot eli üretti. Daha karmaşık yapıdaki robotlar üretilebilir.

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nden (ETH) araştırmacılar, robot el projesinde ABD’li girişim Inkbit 3D şirketiyle işbirliği yaptı.

Hakemli bilimsel dergi Nature’de dün yayımlanan çalışmada, 3D yazıcıların tek seferde elastik niteliklere sahip özel plastikler oluşturmasına olanak tanıyan lazer tarama tekniği kullanıldığı belirtildi.


Daha karmaşık yapıdaki robotlar üretilebilir

Bilim insanlarına göre bu yöntem, ilerde çok daha karmaşık yapıda ve dayanıklı robotlar üretmenin önünü açabilir.

Çalışmada görülen karmaşık ve çok işlemli sistemleri tek baskıda üretebilme kabiliyeti, 3D teknolojisindeki ilerlemeyi gözler önüne serdi.

İsviçreli araştırmacılardan Thomas Buchner, “Şu ana kadar 3D baskıda kullandığımız hızlı sertleşen polimerlerle bu işi başaramazdık” dedi.

Bilim insanları, yavaş sertleşen plastiklerin 3D baskıda çeşitli avantajlar sunduğunu ifade etti.

Bu plastikler, basılan nesnede bükülme ve büzülmeye neden olabilecek iç gerilimleri en aza indirmeyi sağlıyor.

Öte yandan bu baskı yöntemi, daha güçlü ve sağlam ürünlerin üretilmesine olanak tanıyabilir.

Buchner, yavaş sertleşen plastiklerin çok iyi elastik özelliklere sahip olduğunu ve büküldükten sonra orijinal hallerine çok hızlı döndüğünü belirtiyor.

Bu da onları gerçeğe robotik el üretmek için en uygun hale getiriyor.


Çalışmanın başyazarı Prof. Robert Katzschmann, “Geliştirdiğimiz el gibi yumuşak malzemelerden yapılmış robotlar, metalden yapılmış geleneksel robotlara göre daha fazla avantaja sahip” dedi.

Çin 2025 yılına kadar gelişmiş insansı robotlar yapmayı planlıyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.