İlişkilerde en sık yaşanan sorun: Retroaktif kıskançlık nedir?

Retroaktif kıskançlık

Romantik ilişkilerde en sık yaşanan sorunlardan biri “retroaktif kıskançlık” nedir? Psikolog Dr. Gizem Sürenkök çarpıcı bilgiler verdi.

Retroaktif kıskançlık, bir kişinin partnerinin geçmiş ilişkileri veya deneyimleri nedeniyle yaşadığı kıskançlık duygusunu ifade ediyor. Çiftlere zorlu süreçler yaşatan retroaktif kıskançlık, doğru yönetilmediği takdirde ayrılıklara varan büyük sorunlara sebep olabiliyor.

Retroaktif kıskançlığın, ilişkilerde sıkça karşılaşılan bir duygu durumu olduğuna ve birçok farklı şekilde ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Yakın İlişkiler ve Relate App Kurucusu Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, konuyla ilgili şunları söyledi:


“Retroaktif kıskançlık, her ilişkide ortaya çıkabilen karmaşık bir duygu durumudur. Çiftlerden biri, partnerinin geçmiş ilişkileri veya deneyimleri nedeniyle kıskançlık hissi yaşayabilir. Bu durum, kişinin partnerinin geçmişteki ilişkilerine dair hissettiği endişe, kıskançlık veya rahatsızlık duygularını tanımlar.”

Retroaktif kıskançlık nedenleri Nelerdir?

En sık görülen nedenlerin güvensizlik, karşılaştırma ve geçmiş travmalar olduğuna vurgu yapan Sürenkök, “Retroaktif kıskançlığın en yaygın nedenlerinden biri, kişinin kendine veya partnerinin sadakatine duyduğu güvensizliktir. Kişi, partnerinin geçmiş ilişkilerinden veya deneyimlerinden dolayı kendisini yetersiz veya tehlikede hissedebilir.

Bir başka neden ise kişinin kendisini partnerinin eski ilişkileriyle karşılaştırmasıdır. Eski partnerlerle kıyaslanma korkusu, retroaktif kıskançlığın temelini oluşturabilir.

Kişinin geçmiş ilişkilerindeki olumsuz deneyimleri, retroaktif kıskançlığı tetikleyebilir. Önceki ilişkilerde yaşanan ihanet veya aldatma gibi travmatik olaylar, yeni ilişkide korkulara neden olabilir” dedi.


Olumsuz etkilere dikkat!

Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, retroaktif kıskançlığın, ilişkide birçok olumsuz etkiye neden olabileceğini belitti ve bu sorunları üç başlıkta sıraladı:

İletişim Sorunları: Kıskançlık, partnerler arasındaki açık iletişimi zorlaştırabilir. Kişi, partnerine duygularını ifade etmekte zorlanabilir ve bu da sorunların daha da büyümesine neden olabilir.

Öz Saygı Sorunları: Retroaktif kıskançlık, kişinin öz saygısını zedeleme eğilimindedir. Kişi, kendisini sürekli olarak diğer insanlarla karşılaştırır ve bu da kendine güven sorunlarına yol açabilir.

İlişki Sorunları: Aşırı kıskançlık, bir ilişkinin sağlıklı gelişimini engelleyebilir ve ilişkide çatışmalara neden olabilir.

Nasıl başa çıkabilirsiniz?


Retroaktif kıskançlıkla başa çıkabilmek için profesyonel destek almanın sağlıklı olacağının altını çizen Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, şu yöntemleri önerdi:

  • Hissettiğimiz duyguları bastırmadan kabul etmek ve onlarla yüzleşmek,
  • Partnerimize hissettiklerimizi açıkça ve dürüstçe anlatmak,
  • Partnerimizin şu anda bizimle olmayı seçtiğini ve bizden önce yaşananların bizim sınırlarımızın dışında olduğunu kendimize hatırlatmak,
  • Partnerimizle güvenimizi sağlamlaştıracak şekilde zaman geçirmek,
  • Sosyal medyada geçirdiğimiz zamanı ve özellikle de partnerimizin geçmişindeki insanları takip etmeyi sınırlandırmak,
  • Kendimizi başkalarıyla kıyaslamamak,
  • Partnerimizi bugün sevdiğimiz insan haline getiren şeyin onun bütün geçmiş deneyimleri olduğunu hatırlamak,
  • Kendimize karşı sabırlı olmak, bu durumu aşmak için kendimize zaman tanımak, ama gerektiği yerde de psikolojik destek almak.

İlişkide sorun olmaması için bir kör, bir sağır olmalı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.