Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’ni zor bir hafta sonu bekliyor. Bu sabah saatlerinde başlayan yağmurun, pazar akşamına kadar aralıksız yağacağı bildirilirken, pazar sabahı rüzgar hızının 1. kategori kasırga hızı olan saatte 125 kilometreyi bulacağı tahmin ediliyor.
Türkiye, bu hafta sonu itibariyle resmen kış aylarına giriş yapmış olacak. Sıcaklık hızla düşecek, Karadeniz’de karayel olarak esen rüzgar fırtınaya sebep olacak.
AFAD ve AKOM yayınladığı bildirilerle vatandaşları uyarırken, Türk Hava Yolları da seferlerini iptal etmek zorunda kalmıştı.
Marmara Bölgesi’nde bu sabah saatlerinde başlayan yağmur, öğle saatlerinde en yüksek seviyesine çıkacak. İstanbul’da metrekareye 40 kilo yağış düşmesi bekleniyor.
Uzmanlar, yağışların ciddi sel yapma riski olduğu konusunda uyarıyor. Cumartesi ise rüzgarın hızı 50 kilometreyi bulacak.
1. kategori kasırga şiddetinde
Pazar günü ise yağmur yağışı azalacak ancak rüzgarın hızı artacak.
5 kategoriye ayrılan kasırgalarda en düşük kategoride rüzgarın hızı saatte 119 ile 153 kilometre arasında olarak kabul ediliyor.
Karadeniz’de oluşan ve pazar sabahı İstanbul’a çıkarma yapması beklenen siklonun, saatteki hızının 125 kilometreyi bulabileceği tahmin ediliyor.
Eğer bu değer gerçekleşirse, İstanbul için rekor değerlerle ulaşılmış olacak.
Uzmanlar, özellikle köprü geçişlerinde sıkıntı yaşanabileceği ve işi olmayan vatandaşların evlerinde kalması gerektiğini belirtiyor.
Kasırga ve fırtına arasındaki fark nedir?
Hızı saniyede en az 17 mil olana ise belli bir isim verilerek tropik fırtına olarak anılıyor. Hızı saniyede 33 metreyi (saatte 74 mil/ saatte 119 mil/saatte 64 knot) aşanlara ise kasırga (hurricane) deniyor.
Genellikle “kasırga” adıyla bildiğimiz bu güçlü girdaplar, çoğunlukla okyanuslarda meydana gelirler; çünkü okyanusların yüzey alanı ve kapladıkları coğrafi bölgeler bir denize göre çok daha geniştir. Ayrıca tropik siklon olarak da adlandırılan bu kasırgalar, neredeyse her zaman tropik coğrafyalarda (ve buralardaki büyük su birikintilerinde) oluşurlar. Bu siklonlar, Coriolis Kuvveti dolayısıyla Kuzey Yarımküre’de saatin ters yönünde, Güney Yarımküre’de saat yönünde dönerler.
Fakat bu, uygun şartlar altında, hele ki iklim krizinin ekstremleştirdiği şartlar altında denizlerde de kasırga (veya kasırga-benzeri siklonlar) oluşamayacağı anlamına gelmemektedir. Bunun en yaygın örneği, Akdeniz’de meydana gelen tropik-benzeri siklonlardır. Bunlara Akdeniz’in İngilizce ismi olan “Mediterranean” ile kasırganın İngilizce ismi olan “hurricane” sözcüklerinin birleşiminden ötürü medicane veya ak kasırga denir. Ancak bunların tropikal özellikte olup olmadığı tartışmalıdır.
Meteoroloji’den 66 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı
Hafta sonu tüm yurdun soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girmesi bekleniyor. İstanbul’da yağışın sabah erken saatlerde başlayarak şiddetini artıracağı öngörülürken Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, AKOM ve AFAD önemli uyarılarda bulundu. İstanbul’da bazı Şehir Hatları ile BUDO ve İDO seferleri fırtına nedeniyle iptal edildi.
Meteoroloji’nin son hava durumu raporuna göre bugün hava sıcaklıkları batı bölgelerde 2 ila 10 derece düşecek. Yağışların Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Samsun çevrelerinde kuvvetli, Antalya’nın doğusunda yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.
Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Trabzon, Rize, Iğdır ve Van çevreleri ile Artvin’in kıyı kesimleri dışında kalan tüm yurdun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Yağışların Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Samsun çevrelerinde kuvvetli, Antalya’nın doğusunda yer yer çok kuvvetli olmak üzere genellikle yağmur ve sağanak, Batı Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri, Kırklareli, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kayseri ve Sivas’ın yüksek kesimleri ile Afyonkarahisar ve Kütahya çevrelerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.
Hava sıcaklığının güney ve batı bölgelerde yağışla birlikte hissedilir derecede (2 ila 10 derece) azalacağı, kuzey ve iç kesimlerde lodosla birlikte 2 ila 4 derece artacağı tahmin ediliyor.
Yağışların Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Samsun çevrelerinde kuvvetli, Antalya’nın doğusunda yer yer çok kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek ani sel, yerel su baskını, taşkın gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
https://twitter.com/HavaForum/status/1725604308312293863
Rüzgarın Marmara ve Ege’de fırtına, Akdeniz’in iç ve batı kesimleri, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’nun batısında kuvvetli fırtına (70-90 km/saat) yer yer tam fırtına (80-100 km/saat)şeklinde eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Meteoroloji bugün beklenen kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle 66 kente sarı ve turuncu kodlu uyarıda bulundu.
Sarı kodlu uyarı verilen iller:
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Mersin, İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Niğde, Nevşehir, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman, Bartın, Karabük, Osmaniye, Düzce, Kilis, Kırıkkale, Kilis, Osmaniye
Turuncu kodlu uyarı verilen iller:
Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bingöl, Burdur, Bursa, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Mersin, İstanbul, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kahramanmaraş, Niğde, Rize, Sakarya, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Bayburt, Karaman, Yalova
THY 105 seferini iptal etti
Türk Hava Yolları (THY), olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün ve yarın İstanbul kalkış ve varışlı bazı uçak seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.
THY’nin kurumsal destek hesabından yapılan açıklamada, bugün ve yarın İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından kalkışlı ve varışlı seferlerde hava muhalefeti nedeniyle iptaller olduğu belirtildi.
Buna göre, İstanbul Havalimanı’ndan 82, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 23 olmak üzere toplam 105 sefer yapılamayacak.
Açıklamada, yolcuların uçuşlarının durumunu THY’nin internet sitesi ve mobil uygulamasından takip edebileceği kaydedildi.
Pegasus, 82 seferini iptal etti
Pegasus, olumsuz hava koşulları nedeniyle 44’ü bugün, 38’i ise yarın olmak üzere İstanbul’dan planlanan toplam 82 seferini iptal etti.
Pegasus Hava Yolları, İstanbul’da etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle 44’ü bugün, 38’i de yarın olmak üzere toplam 82 seferini iptal etti.
Pegasus Hava Yolları’ndan yapılan açıklamada, Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Havalimanı Meteorolojik Acil Durum Komiteleri (MADKOM) kararıyla, beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı sefer sayısının azaltıldığını ve bu karar doğrultusunda 82 seferin iptal edildiği duyuruldu.
Pegasus’tan yapılan açıklamanın tamamı şöyle:
“Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Havalimanı Meteorolojik Acil Durum Komiteleri (MADKOM) kararıyla, beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen kalkışlı ve varışlı sefer sayısı azaltılmıştır. Bu karar doğrultusunda aşağıda belirtilen uçuşlarımız iptal edilmiştir.Hava durumundaki gelişmelere ve MADKOM kararlarına göre iptal olan sefer sayımız artabilir. Uçuşunuzdan önce web sitemizde yayınlanan duyuruları kontrol etmenizi ve mobil uygulamamızdaki bildirimleri açık konuma getirmenizi tavsiye ederiz.”
İptal olan seferler için ücretsiz bilet değişikliği veya iptali mobil uygulama veya internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilecek.