Mustafa Kemal Atatürk, üzerinde yaşadığımız toprağın yanı sıra toprak üzerinde yetişen tek bir bitkiye dahi çok değer vermişti. İşte Mustafa Kemal Atatürk ile anılan çiçeğin hikayesi…
Cumhuriyet’imizin kurucusu, pek çok alanda getirdiği çeşitli yeniliklerin yanı sıra, üzerinde yaşadığımız toprağa da, toprak üzerinde yaşayan ağaca da, ağacın üzerindeki tek bir yaprağa da çok değer verdi. Başkent ilan edilen bozkır Ankara’nın ağaçlandırılması için çalıştı. Çınar ağacının tek bir dalının dahi zarar görmemesi için Yalova’daki köşkü raylarla yürüttü.
Çevre için “Burası vatan toprağıdır ve kaderine terk edilemez”, “Bu vatan çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya değer”, “Çevreyi korumak aklın gereğidir”, “Ağaç, çiçek ve yeşillik medeniyet demektir. Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur”, “Ormansız ve ağaçsız toprak vatan değildir” ve daha nice sözleri bulunuyor.
Öyle ki doğaya duyduğu sevgi nedeniyle kırmızı yapraklı, sarı çiçekli Poinsettia bitkisi, Atatürk çiçeği olarak Mustafa Kemal Atatürk’e atfedildi.
Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan Noel yıldızı veya Poinsettia’nın, ülkemizde Atatürk çiçeği olarak anılmasına değinen Doç. Dr. Ademi Fahri Pirhan, “Poinsettia çiçeği, ismini bitkiyi ilk olarak ABD’ye getiren, ABD’nin ilk Meksika elçisi Joel Roberts Poinsett’ten aldı.
Varderbilt Üniversitesi profesörlerinden Dr. Kirkland, laboratuvarında bitkiyle ilgili incelemelerde bulundu. Bitkinin Atatürk ismiyle anılması, Britannica ansiklopedisine ve 8 Temmuz 1935 tarihli şu gazete haberine dayandırılıyor:
“Profesör Dr. Kirkland bu çiçeğe bir isim ararken, Kayseri’de Amerikan Koleji’ni ziyareti esnasında Atatürk’ü gören diğer bir profesör, yeni elde edilen, sütleğen familyasından Latince adı olan ‘Euphorbia pulcherrima’ olan bu çiçeğe ‘Gazi Atatürk’ adının verilmesini teklif etti. Bu teklif memnunlukla kabul edildi ve çiçek bu isimle tescil edildi.”
Atatürk’ün doğaya olan sevgisini vurguluyor
Dr. Pirhan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bitkinin çiçekleri ortada yer alıyor ve rengi sarı. Genellikle kırmızı göz alıcı yaprakları çiçekle karıştırılıyor. Oysa kırmızı olanlar tepeye yakın olan yapraklar. Bu yapraklar ışık periyotlarının düzenlenmesiyle başka renklerde de olabiliyor. Atatürk’ün doğaya olan sevgisini vurgulamak amacıyla çiçeğe bu ismin verildiği bilgisi bulunuyor. Atatürk çiçeği, dünyada bir devlet liderine atfedilen ilk bitki olması sebebiyle önem arz ediyor.”