Mutlu olmaktan korkuyor musunuz?

Mutluluk korkusuna (çerofobi) sahip bireyler, mutlu olduğunda başına kötü bir şey gelebileceği korkusu ile olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabiliyor.

mutluluk korkusu

Mutluluk korkusu, psikoloji literatüründe “çerofobi” olarak adlandırılıyor. Bu tanım, Yunanca’dan gelen “chairo” ve Yunan mitolojisinde korku tanrısı olarak bilinen “Phobos”tan türetilen “phobia” sözcüklerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır.

LifeClub Sağlık Hizmetleri’nden Uzman Klinik Psikolog Cansu Karaman, çerofobinin Doğu kültürlerinde daha yaygın bir durum olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Mutluluk herkesin ulaşmayı istediği, pozitif bir duygudur. En mutlu zamanlarda kişiyi, ya başıma kötü bir şey gelirse, ya mutluluğum bozulursa diye endişelendiren ruh hali ise ‘mutluluk korkusu’ olarak bilinmektedir.


Bazı kültürlerde bu durum çok yaygındır. Örneğin; Japon kültüründe mutluluğun arkasından sıkıntı ve acının geleceğine dair bir inanış hâkimdir. Ülkemizde ise çok sık söylenen ‘Çok gülen çok ağlar.’ gibi bir cümle vardır. Bu yüzden birçok insan “çok mutluyum yakında kesin başıma kötü bir şey gelecek” şeklinde olumsuz düşünceler içerisinde olabilir.


Nasıl Anlaşılır?

Çerofobisi olan kişilerin bilerek mutlu olmaktan kaçındığına dikkat çeken Psk. Cansu Karaman, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

  • Kişiler, mutluluk yaratacak durumlardan kaçınmakta ya da bu durumlardan sonra “başıma kesin kötü bir şey gelecek” endişesi yaşamaktadırlar.
  • Çerofobisi olan kişiler pozitif düşüncelerden kaçınma eğiliminde olabilirler.
  • Mutlu olacaklarını bildikleri fırsatları geri çevirebilirler.
  • Sosyal çevresinden ve aktivitelerden kaçınma eğilimi gösterebilirler.

Bu Endişenin Sebebi Nedir?

Geçmişte yaşanan travmaların mutluluk korkusunun başlıca sebebi olduğuna vurgu yapan LifeClub Uzm. Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, “Kişilerin önceden kendi ya da çevresindekilerin yaşadıkları olumsuz yaşam deneyimleri bu durumu tetikleyebilir. Örneğin; mutlu birinin başına mutluluktan hemen sonra kötü bir şeyin gelmesi ya da buna şahit olması etkili olabilir. Bu durum kişinin algıda seçiciliği ile ilişkilidir” dedi.

Çerofobi İle Nasıl Baş Edilir?


Psk. Cansu Karaman, çerofobi ile ilgili yapılan araştırmalarda, bu durumun kişinin iyi oluş halini negatif yönde etkilediğinin ortaya çıktığını söyledi ve baş etme yollarını anlattı: “Bilişsel Davranışçı Terapi ile kişilerin olumsuz otomatik düşüncelerinin saptanması ve yeni alternatif düşüncelerin geliştirilmesi gerekmektedir. Sizlerde bu durumu yaşıyorsanız ve işlevselliğinizi olumsuz yönde etkiliyorsa mutlaka bir klinik psikologdan destek almayı deneyin.”

Psikoloji Öfkenizi nasıl kontrol edebilirsiniz?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.