Squid Game: The Challenge gerçek mi?

squid game the challenge

Squid Game: The Challenge reality show programının ilk 5 bölümü izleyiciyle buluştu. Genel olarak övgü alan Netflix içeriği hakkında ortaya atılan hile iddiaları tekrar gündem oldu. New York Times yarışma için “Ölümler sahte, para gerçek” başlığını tercih etti, Financial Times yılın en eğlenceli programına aday olduğunu yazdı.

Rekorları altüst eden Güney Kore yapımı Squid Game dizisinden esinlenen ve ilk olarak Haziran 2022’de Bela Bajaria tarafından duyurulan senaryosuz yarışma programı Squid Game: The Challenge bugün izleyiciyle buluştu. İlk 5 bölümü bugün yayınlanan yarışmanın, 4 bölümü 29 Kasım‘da finali ise 6 Aralık‘ta Netflix’te ekrana gelecek. 456 yarışmacının 4,56 milyon dolar için mücadele ettiği yarışma bir yandan eleştirmenlerden övgü toplarken diğer yandan bu yılın başında çok konuşulan hile iddialarıyla gündemde.

Squid Game: The Challenge gerçek mi?

Gösteriyi çekerken yaralanmalar yaşandığı ve çekimlere ambulans geldiğine dair raporların olduğu iddia edildi. Netflix, yaralanmaların hafif tıbbi durumlar olduğunu; oyuncuların ve ekibin sağlık ve güvenliğini önemsediklerini belirtti ve raporların ciddiyetini yalanladı. Yerel ambulans servisi de stüdyolara çağrılmadığını belirtti. Britanya Sağlık ve Güvenlik İdaresi, bu şikayetlerin ardından üretimi değerlendirdi ve üzerinde işlem yapılabilecek herhangi bir sorun bulamadı.


Financial Times: Distopik kurgu imkânsız bir gerçekliğe dönüşüyor

Squid Game’den esinlenen ve çaresiz ruhların para için ölümcül bir turnuvada yarıştığı bir para ödülü yarışması olan bu şov, yılın en eğlenceli ve alaycı dizisi olduğu kadar etik açıdan en şüpheli projesi olabilir. Orijinal diziyi izleyen 142 milyon hane halkı dizinin kurgusuna aşina olacaktır: 456 katılımcı çocukluk oyunlarının abartılı versiyonlarını oynarken, hayatta kalan bir kişi büyük ikramiyeyi eve götürene kadar kademeli olarak eleniyor. Çeşitli turlar, maskeli gözetmenler ve dev yatakhane aslına sadık kalınarak yeniden yaratılmış olsa da, riskler korkunç şiddet içeren orijinalinden belirgin şekilde daha düşük.

USA Today: Squid Game The Challenge beklediğiniz gibi olmayabilir

Bu yarışmacıların ürkütücü çocuk oyunlarıyla dolu kanlı ve gizli bir yarışmada öldürülmelerini anlatan tüyler ürpertici hayatta kalma dramasının bir başka üzücü bölümü değil. 456 gerçek yarışmacının 4,56 milyon dolarlık para ödülü için aynı çocuk oyunlarını oynadığı 10 bölümlük bir dizi. Yani kan yok (neyse ki) ve tabii ki kimse ölmüyor.

Entertainment Weekly: Squid Game’in şaşırtmacaları hiç eksik olmadı, ancak bu hepsinden daha büyük olabilir. Eklektik kadrosu ve orijinaline yaptığı yaratıcı güncellemelerle “Squid Game: The Challenge”, tek bir yarışmacıyı bile öldürmeden, hissedilir bir gerilim ve gerçek bir insan dramı sunmayı başarıyor.

NYT: Ölümler sahte ama para gerçek

squid game 2

New York Times: Ölümler sahte ama para gerçek başlığını kullanan NYT, dizinin bu versiyonunda, 456 oyuncunun tişörtünün kan yerine mürekkep ile ıslandığın yazdı.


Vulture: Yarışma programı modern realite televizyon dilini kullanarak, Dong-hyuk’un kapitalizmin insanoğlunu toza dönüştürdüğü benzetmesindeki temaları kendi tuhaf yöntemiyle hayata geçiriyor. Realite televizyonun kendisinin de geç dönem kapitalizminin bir ürünü olması, konunun altını çiziyor.

IGN: Yeni oyunlar ve meydan okumalar, genellikle beklenen neticeden sapan sonuçlarla memnuniyet verici eklemeler. Ne kadar seviyesiz görünse de Squid Game: The Challenge gerçekten de izlemeye değer.

Daily Beast: Netflix’in diziyi realite şovu olarak yeniden yaratması orijinal Squid Game’in tüm amacına aykırı olsa da Squid Game: The Challenge’da karanlık ama aynı zamanda sürükleyici bir şeyler var.

Hile iddiaları yine gündemde

Yapımcılar orijinal dizinin aksine yarışmayı kimin kazanacağını bilmediklerini söyledi. Ancak bu yılın başlarında Rolling Stone’a konuşan bazı eski oyuncular, yarışmada hile yapıldığını ve bazı oyuncuların bir sonraki dura geçmek için önceden seçildiğini iddia etti. New York Times’a konuyla ilgili açıklama yapan Netflix ise bu söylentileri yalanladı. Şirket sözcüsü, “Dizideki tüm elemeler, tüm oyunların adil olmasını sağlamak için her zaman sette bulunan bağımsız hakemlerimiz vardı” dedi.

Oyuncular yatakhanede kaldılar

Kırmızı Işık, Yeşil Işık’ın çekimlerinin ardından program Londra’nın doğusundaki stüdyolara taşındı ve burada yarışmacılar orijinal dizideki yaşam alanlarına benzer şekilde yatakhane tarzı ranzalarla dolu büyük bir odada yaşadılar.

Sonraki bölümler için çekimler hazır


Yapımcılar verdikleri bir röportajda, oyunların başlarında tüm yarışmacıların muazzam miktarda görüntülerini derlediklerini ve bu sayede diziyi daha sonraki aşamalara kadar hayatta kalan yarışmacılara odaklanacak şekilde düzenleyebildiklerini söylediler. Netflix sözcüsü, herhangi bir yarışmacının fiziksel acıları ya da programdaki diğer tatsız deneyimleri için tazminat alıp almadığını söylemedi.

Pegasus’tan Black Friday ucuz uçak bileti kampanyası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.