Uykusuz kalmak antidepresan etkisi gösteriyor!

Yapılan bir araştırma, gece uykusundan yoksun kalmanın depresyonu birkaç gün boyunca tersine çevirebilecek bir etki yaratabileceğini öne sürüyor.

Uykusuz kalmak

Bazen vücut fiziksel olarak bitkin olmasına rağmen, beynin mutlu ve zinde hissettiğini kaydeden uzmanlar, bunun, zevk ve ödülde rol oynayan beyin kimyasalı dopamine bağlı olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılara göre gece uykusunu kaçırmanın etkisi, ruh halini birkaç gün boyunca canlı tutan güçlü bir antidepresan gibidir.


Araştırmada, farelerin davranışları ve beyin aktiviteleri analiz edilmeden önce hafif ve akut uyku yoksunluğu oluşturuldu.

Akut uyku kaybı döneminde sadece dopamin salınımı artmakla kalmadı, aynı zamanda nöronların bağlantılarını değiştirme yeteneği de geliştirildi; bu, kelimenin tam anlamıyla önümüzdeki birkaç gün boyunca neşeli ruh halini korumak için beynin yeniden yapılandırılması anlamına geliyordu.

ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden nörobiyologların bulguları, bilim insanlarının ruh hallerinin doğal olarak nasıl değiştiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Ayrıca ketamin gibi hızlı etkili antidepresanların nasıl çalıştığının daha iyi anlaşılmasına da yol açabilir ve araştırmacıların yeni antidepresan ilaçlar için önceden bilinmeyen hedefleri belirlemesine yardımcı olabilirler.

Araştırmanın başındaki isim Profesör Yevgenia Kozorovitskiy, “Kronik uyku kaybı iyi araştırıldı ve bunun zararlı etkileri geniş çapta belgelendi. Uyku kaybının güçlü bir antidepresan etkisi yarattığını ve beyindeki bağlantıları yeniden yapılandırdığını bulduk.”

“Bu, uykusuz bir gece gibi sıradan aktivitelerimizin beyni birkaç saat gibi kısa bir sürede nasıl temelden değiştirebileceğinin önemli bir hatırlatıcısıdır.” dedi.

Ancak bununla birlikte araştırmacılar, antidepresan etkisinin geçici olduğunu ve iyi bir gece uykusunun önemli olduğunu da vurguladılar.

Kozorovitskiy, daha iyi hissetmek için spor salonuna gitmenin veya güzel bir yürüyüşe çıkmanın daha etkili olduğunu kaydetti.


Kaynak: Amanda Morris. One sleepless night can rapidly reverse depression for several days (November 2, 2023) 

İnsomnia: Nedeni hem fizyolojik hem de ruhsal olabilir!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.