Yapay zeka tarafından üretilen yüzler artık çok daha gerçekçi!

Yapay zeka yüzler

Teknolojinin insanları kandırmak için kullanılabileceğine dair endişeleri artıran yeni bir araştırmaya göre, beyaz insanların yapay zeka tarafından üretilen yüzleri artık gerçek yüzlerden daha gerçek görünüyor.

Psychological Science dergisinde yakın zamanda yayımlanan araştırmaya* göre, daha fazla insan yapay zekanın ürettiği beyaz yüzlerin gerçek insanların yüzlerinden daha fazla insana benzediğini düşünürken, aynı şey beyaz olmayan insanların görselleri için geçerli değil.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Amy Dawel, “Eğer yapay zeka üretimi beyaz yüzler sürekli daha gerçekçi olarak algılanıyorsa, bu teknoloji nihayetinde çevrimiçi ırksal önyargıları güçlendirerek beyaz olmayan insanlar için ciddi sonuçlar doğurabilir” dedi.


Araştırmacılara göre bu tutarsızlığın nedenlerinden biri, yapay zeka algoritmalarının orantısız bir şekilde beyaz yüzler üzerinde eğitiliyor olması.

Dr. Dawel şöyle açıkladı:

Bu sorun, profesyonel görünümlü vesikalıklar oluşturmak için kullanılan mevcut yapay zeka teknolojilerinde zaten açıkça görülüyor. Beyaz olmayan insanlar için kullanıldığında, yapay zeka onların ten ve göz rengini beyaz insanlarınkiyle değiştiriyor

Çalışmada ayrıca, yapay zeka üretimi yüzlerini gerçek olarak tanımlayan kişilerin çoğunlukla kararlarının doğruluğundan emin oldukları tespit edildi; bu da insanların bu tür görüntüler kullanılarak kandırıldıklarını anlayamayabileceklerini gösteriyor.

ai faces

Bilim insanları, bu tür bir yapay zeka “hiperrealizminin” kötüye kullanılmasında insanların kandırıldıklarını fark etmemelerine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka ve insan yüzleri arasında hâlâ fiziksel farklılıklar olsa da, araştırmacılar insanların bunları yanlış yorumlama eğiliminde olduğunu söylüyor.


Örneğin, çalışma beyaz yapay zeka yüzlerinin daha orantılı olma eğiliminde olduğunu ve bunun yanlış bir şekilde insanlık işareti olarak algılandığını ortaya koydu.

Ancak araştırmacılar, bu tür fiziksel ipuçlarına uzun süre güvenemeyeceğimizi söylüyor.

Yapay zeka teknolojisinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve insan yüzleri arasındaki farkların “yakında ortadan kalkabileceğini” söylüyorlar.

Bu gerçekleştiğinde bilim insanları, bunun yanlış bilginin yayılması ve kimlik hırsızlığı üzerinde büyük etkileri olabileceği konusunda uyarıyor ve ciddiyetle harekete geçilmesi çağrısında bulunuyor.

Dr. Dawel şöyle dedi:

Yapay zeka teknolojisi, perde arkasında neler olup bittiğini sadece teknoloji şirketlerinin bileceği şekilde bölümlere ayrılamaz. Araştırmacılar ve sivil toplumun, sorunları büyümeden tespit edebilmesi için yapay zeka konusunda daha fazla şeffaflığa ihtiyaç var

Dr. Dawel, “İnsanları yapay zeka yüzlerinin algılanan gerçekçiliği hakkında eğitmek, halkın internette gördükleri görsellere doğru şekilde şüpheci olmasına yardımcı olabilir” diye ekledi.



Kaynak: Miller, E. J., Steward, B. A., Witkower, Z., Sutherland, C. A. M., Krumhuber, E. G., & Dawel, A. (2023). AI Hyperrealism: Why AI Faces Are Perceived as More Real Than Human OnesPsychological Science0(0).

Dünyanın ilk giyilebilir yapay zeka telefonu Humane AI Pin tanıtıldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.