Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklandı: Türkiye ne durumda?

en iyi üniversiteleri

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), çevresel ve sosyal etki ile yönetişim açısından dünyadaki üniversiteleri değerlendirdiği 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nı açıkladı.

QS 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması‘na göre dünyadaki en iyi ilk 500 üniversite arasına 6, ilk bin arasına ise 17 Türk üniversitesi girdi.

İlk 500’deki Türk üniversiteleri:

  1. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) (221)
  2. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) (224)
  3. Boğaziçi Üniversitesi (335)
  4. Yıldız Teknik Üniversitesi (405)
  5. Koç Üniversitesi (408)
  6. Hacettepe Üniversitesi (408)

İlk 1000’deki Türk üniversiteleri:

  1. Gazi Üniversitesi (537)
  2. Dokuz Eylül Üniversitesi (556)
  3. Bilkent Üniversitesi (672)
  4. Erciyes Üniversitesi (711-720)
  5. Sabancı Üniversitesi (731-740)
  6. Gebze Teknik Üniversitesi (881-900)
  7. Ankara Üniversitesi (941-960)
  8. Çukurova Üniversitesi (961-980)
  9. Selçuk Üniversitesi (961-980)
  10. Marmara Üniversitesi (981-1000)
  11. Sakarya Üniversitesi (981-1000)

QS, kategorilerin yanı sıra, bunları oluşturan göstergelerde de dünyadaki en iyi üniversiteleri sıraladı.


İTÜ, çevresel sürdürülebilirlikte 44. sırada

İTÜ en iyi üniversiteleri
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 221. sırada yer aldı.

İTÜ, bir kurumun sürdürülebilirlik ve iklim stratejilerine bağlılığını ölçen QS Çevresel Sürdürülebilirlik göstergesinde, rapordaki ifadeyle “mükemmel bir performans” sergiledi. Bu göstergede dünyada 44. sırada olan İTÜ, Batı Asya ülkelerinin üniversiteleri arasında da zirvede yer aldı.

Koç Üniversitesi eşitlik göstergesinde ilk 100’de

koç üniversitesi
Koç Üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 408. sırada yer aldı.

“Eşitlik” göstergesinde dünyada ilk 100 arasına üniversite sokan bölgenin tek ülkesi Türkiye, “Eşitlik” göstergesinde dünyada 99. sıradaki Koç Üniversitesi, 222. sıradaki ODTÜ ve 289. sıradaki Boğaziçi Üniversitesi ile bölgesinin en iyisi oldu.


Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 224. sırada yer aldı.

“İşbirliği, kaynak paylaşımı ve topluluk katılımı” ölçütlerini içeren “Bilgi alışverişi” göstergesinde de Türkiye bölgesinin en iyi ülkesi olarak öne çıktı. Bu göstergede dünya sıralamasında ilk 100 içinde iki üniversitesi (ODTÜ-95. ve Hacettepe-97.) bulunan Türkiye, Batı Asya’da en üst sırada yer aldı.

Yıldız Teknik
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 405. sırada yer aldı.

“Etik, işe alım uygulamaları, şeffaflık ve karar alma” gibi faktörlerin değerlendirildiği “Yönetişim” kategorisinde üç Türk üniversitesi dünya sıralamasında ilk 100’de kendisine yer buldu. Üç üniversiteden İTÜ Asya’da 153. sırada yer alırken, Bilkent ve Gazi üniversiteleri ise 174. sırayı paylaştı.

Boğaziçi
Boğaziçi Üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 335. sırada yer aldı.

QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter da rapordaki değerlendirmesinde, “Türk üniversiteleri sosyal kapsayıcılık ve işbirliğine güçlü bir bağlılık sergiliyor. Bu, ülkenin ilerici eğitim uygulamalarına olan bağlılığını yansıtan övgüye değer bir başarıdır.” ifadelerini kullandı.


Sowter, eğitimin kalitesi, kariyer beklentileri ve mezun fırsatlarıyla ilgili konularda üniversitelerin endüstriyle bağlarını güçlendirirken çevresel ve sosyal bilimler alanındaki müfredatlarını ve araştırmalarını geliştirmeye odaklanmaları önerisinde bulundu.

Dünyanın en iyi üniversiteleri (İlk 10)

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) Cambridge – ABD
  2. University of Cambridge – Cambridge, Birleşik Krallık
  3. University of Oxford – Oxford, Birleşik Krallık
  4. Harvard University – Cambridge, ABD
  5. Stanford University – Stanford, ABD
  6. Imperial College London – Londra, Birleşik Krallık
  7. ETH Zurich – Zürih, İsviçre
  8. National University of Singapore (NUS) – Singapur
  9. University College London (UCL) – Londra, Birleşik Krallık
  10. University of California, Berkeley (UCB) – ABD

Avrupa’da en iyi ve en kötü İngilizce konuşulan ülkeler: Türkiye ne durumda?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.