Hayatınızı değiştirecek piyango biletiniz belki de E-devlet sisteminizde saklı. Henüz haberinizin olmadığı mirasların -eğer varsa- bulmak için aşağıdaki adımları izleyin. e-Devlet’te miras sorgulaması nasıl yapılır?
WebTapu ile e-Devlet üzerinden mirasçısı olduğunuz ve hiç haberinizin olmadığı mülkleriniz hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu sistem büyük şehirlere göç etmiş birçok kişi için adeta bir hazine kapısı açıyor.
Tapu sistemlerinin dijital ortama aktarılmasına yönelik çalışmaların artması sonucunda WebTapu mirasçı olunan taşınmazların sorgulanması sistemi 2022 yılında vatandaş kullanımına açıldı.
e-Devlet’te miras sorgulaması nasıl yapılır?
E-Devlet üzerinden öncelikle “Nüfus Kayıt Örneği” sorgulama hizmetine ‘nüfus aile’ seçeneği üzerinden size miras bırakıp bırakmadığını öğrenmek istediğiniz üst soyunuzun T.C. kimlik numaralarını almanız gerekiyor.
Ardından, WebTapu sistemine girerek “Mirasçısı olduğum taşınmazlar” sorgulama sekmesine tıklıyoruz.
Burada, üst soyunuzun T.C. kimlik numarasını girmeniz yeterli. Böylece size bir miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Özellikle 50 yaş üzeri kişilerin üst soylarından bir taşınmaz kalma ihtimali daha yüksek.
Büyük dedelerinizden kalma çok büyük araziler üzerinde hak sahibi olma ihtimaliniz inanın hiç de az değil.
Gençler için bu durum pek geçerli olmayabilir, ancak yaşlı aile üyeleriniz için çok değerli bilgiler edinebilirsiniz.
Sistem ilk açıldığında yoğunluk sebebiyle çökmüştü ancak şu anda sorunsuz bir şekilde erişilebiliyor.
Ekonomik kriz ve enflasyon döneminde, bu sistem sayesinde elde edilebilecek ekonomik değer birçok kişi için adeta bir can simidi olabilir.
Ortaklığın giderilmesi davası açabilirsiniz
Miras malı olması sebebiyle paylı mülkiyete tabi olacak olan taşınmazın intikal işlemleri gerçekleştirildikten sonra ortaklığın giderilmesi (izaleyi şuyu) davası ile veya alternatif yöntemlerle satılması mümkün.
Kısacası, WebTapu sistemiyle aile tarihinizi keşfetmek ve belki de unutulmuş bir mirası gün yüzüne çıkarmak mümkün.
Kaynak: Bundle Studio