Türkiye’nin en zenginleri kimler? Ekonomist Dergisi’nin en çok ilgi gören ve markalaşan çalışmalarından biri olan ‘En Zengin 100 Araştırması’nın bu yıl 20’ncisi açıklandı. İşte En Zengin 100 araştırması sonuçları…
Ekonomist Dergisi ‘En Zengin 100 Araştırması’ kapsamında Türkiye’nin en büyük servete sahip isim ve ailelerini listeledi. Bu yılki araştırmaya damgasını vuran konu, döviz kurunda yaşanan sert yükselişler oldu.
Türk iş dünyasının iş hacminin yurtdışı ile dengeli olması, zenginlerin servetlerinde erimeyi engelledi. Hatta işini yurtdışında daha da büyütebilen aileler, En Zengin 100 listesinde daha üst sıralara çıkardı. Gayrimenkul değerlemelerinin dolar bazında yükselmesi de bu alandaki zenginlikleri artırdı.
Borsa endeksinde doların çok daha üzerinde yaşanan artışlar, halka açık şirketi olan iş insanlarını öne çıkardı. Ekonomi yönetiminin Ortodoks politikalara geri dönmesiyle, ekonomiyi soğutma yönündeki hamleler ise iç piyasa ağırlıklı iş yapan zenginleri olumsuz etkiledi.
En zengin 100 araştırması sonuçları
Ekonomist Dergisi‘nin merakla beklenen ‘En Zengin 100 Araştırmasının 20’ncisi tamamlandı. Son yıllarda yüksek enflasyon sürecinden geçiyoruz. Mayıs ayındaki genel seçimler öncesinde düşük faiz, yüksek enflasyon ortamı sayesinde yaşanan hızlı büyüme dönemi, yeni ekonomi yönetimi ile birlikte değişim sürecinde.
Yeni ekonomi yönetiminin Ortodoks politikalara dönme eğilimiyle birlikte faiz artışı devam ederken, enfllasyon tarafında yukarı eğilim devam ediyor. Ekonomiyi soğutma adına atılan adımlar yakından izleniyor. Borsa ve gayrimenkul rafında dolar/TL artışının üzerinde artışlar yaşanıyor.
Zirvedekiler yerini korudu
İşte böyle bir süreçte, “En Zengin 100” araştırmasını hazırladık. Borsanın ve gayrimenkul yüksek getiriler sağladığı, nakit akışının öneminin daha da artığı bu süreçte listemizde geçen yıla göre değişimler yaşandı.
Listenin ilk sıralarında Koç Ailesi, bu yaz ailesiyle birlikte geçirdiği tekne kazasıyla gündeme gelen Ali Sabancı ve kardeşlerinin oluşturduğu Şevket Sabancı’nın ailesi ile Erol Sabancı Ailesi, ilk sıralardaki yerlerini korudular.
Bu yıl listeye iki yeni isim dahil oldu: Avrupa Konutları markasıyla tanınan Süleyman Çetin-saya ve yıl başında şirketini halka arz eden Astor Enerji’nin ana ortağı Şanlıurfalı Feridun Geçgel.
Çalışma nasıl yapılıyor?
Ekonomist Dergisi, çalışmayı nasıl hazırladıklarını şöyle açıkladı:
- En Zengin 100 çalışmasını yaparken pek çok parametreye bakıyoruz. Öncelik verdiğimiz alanların başında Borsa İstanbul geliyor. Borsadaki şirketlerin ortaklık yapısına bakarak hisse oranında değerleme hesaplanıyor.
- Varlık satışları veya satınalmalar çok yakından takip ediliyor. Yapılan varlık satışları ve alımlarında ortaya çıkan değerlemeler önemli veri kaynağı.
- Yine halka açık şirketler ve satın alma birleşme işlemleri, benzer şirketler için değerleme yapmaya olanak sağlıyor.
- Gayrimenkul varlıkları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir zenginlik kaynağı. Son dönemde Türkiye’de varlık fiyatlarının döviz bazında da ciddi artışlar getirmesi, zenginliği artırmış durumda.
- Yine son yıllarda Türk şirketlerinin bölgesel ve hatta global ölçekte yaptığı işlerle sağladıkları döviz bazlı gelirler, enfasyona karşı şirket değerlemelerini pozitif etkiliyor. Bu anlamda kardeş yayınımız Capital dergisinin Global-50 araştırması iyi bir veri kaynağı oluşturuyor.
- Capital 500, ISO 500, Vergi listeleri, Anadolu 500 gibi çalışmalar da analiz ediliyor.
- Tüm bunlara baktıktan sonra reel sektörden, finans dünyasından, varlık yönetim sektöründen, gayrimenkul sektöründen uzmanlarla konuşuyoruz.