Köpeklerin insanların en iyi arkadaşları olduğu birçok kişi tarafından kabul edilirken araştırmalar bunun köpeklerin beyne sağladığı yararlardan kaynaklanabileceğini öne sürüyor.
Japonya’daki bilim insanları, herhangi bir türden bir köpeğe sahip olmanın, yaşlı insanların demans hastalığına yakalanma riskini, kedisi olmayan insanlarla karşılaştırıldığında yüzde 40 azalttığını buldu.
Araştırmacılar, köpek sahibi olmanın evden çıkma olasılığını artırdığını, bunun da diğer insanlarla daha fazla etkileşime yol açtığını ve bunun sonucunda beyni çalıştırdığını söylüyorlar.
Çalışmaya yaşları 65 ila 84 arasında olan 11.194 katılımcı dahil edildi. Elde edilen sonuçlara göre, düzenli egzersiz alışkanlığı olan köpek sahiplerinin, köpeği olmayan ve egzersiz yapmayan kişilere kıyasla 0,37 gibi düşük bir demans risk oranı vardı.
Çalışma, köpek sahibi olmanın demansa karşı koruduğunu gösteren ilk çalışma olduğunu söyleyen Japonya’daki Tokyo Metropolitan Gerontoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü.
Yapılan açıklamada, “Köpek bakımı, Covid-19 karantinası gibi kısıtlamalara rağmen fiziksel aktivitenin sürdürülmesine ve sosyal katılıma katkıda bulunabilir.” denildi.
Beyin fonksiyonlarında azalmanın habercisi
Dünya çapında 55 milyondan fazla insanı etkileyen demans, beyin fonksiyonlarında bir azalma olduğunda ortaya çıkan semptomlar için kullanılan genel bir terim olup Alzheimer da en sık görülen demans durumudur.
Alzheimer da dahil olmak üzere birçok demans durumu, beyindeki proteinlerin anormal birikmesiyle ilişkilidir.
Ancak egzersiz bu birikimi azaltır, aynı zamanda beyne yeterli kan akışını sağlar ve beyin hücrelerinin büyümesini ve hayatta kalmasını teşvik eder.
Zihinsel aktivite, beynin başa çıkma ve çalışmaya devam etme yeteneğini oluşturmasına yardımcı olur.