Marmara Denizi’nde 5,1 ve 4,5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremleri değerlendiren yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik konusunda uyarıda bulundu: “Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz.”
Marmara Denizi Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem İstanbul’da da hissedildi. Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir değerleme yapan Prof. Dr. Naci Görür şunları söyledi:
• Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında.
• Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz.
• Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun.
https://twitter.com/nacigorur/status/1731592558944424282
NE OLMUŞTU?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.42’de Marmara Denizi’nde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Bursa’nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.
Öte yandan aynı yerde saat 10.45’te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi Gemlik Körfezi’ndeki depremin ardından başta AFAD olmak üzere ilgili kurumların tüm ekiplerinin saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edildiğini bildirdi.
Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Marmara Denizi Gemlik açıklarında meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 5,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.
BURSA BŞB BAŞKANI: KISA AMA CİDDİ SALLANMA OLDU
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da NTV’ye yaptığı açıklamada olumsuz bir ihbar almadıklarını söyledi. Aktaş, “Deprem kısa sürdü ama ciddi bir sallanma oldu. Herhangi bri yıkılma söz konusu değil. Takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
GEMLİK BELEDİYE BAŞKANI: KIRSALDA DA OLUMSUZ DURUM YOK
Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan da ilk belirlemelere göre can ya da mal kaybı olmadığını söyledi. Kırsaldan da muhtarlar aracılığıyla bilgi aldıklarını ve burada da olumsuz bir duruma rastlanmadığını söyleyen Sertaslan, “Sarsıntının etkisiyle ciddi bir endişe ve korku hali var. Umarız artçı sarsıntılar yaşamayız.” dedi.
AFAD Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar: Aktif faylarda hasar yaratacak daha büyük depremler olabilir
NTV canlı yayınına telefonla katılan AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar da olumsuz bir ihbar almadıklarını belirtti. Tarama çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Tatar, bu büyüklükteki bir depremde yıkım beklemediklerini söyledi.
Marmara’nın etrafındaki aktif faylarda daha büyük depremler beklenebileceğini dile getiren Tatar, şöyle devam etti:
“Depremlerden sonra şu gerçeğin anlaşılması gerekiyor. Ülkemiz bir deprem bölgesi. Hasar yaratacak depremlerle karşılaşabiliriz. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz. Yerini saatini söylemek mümkün değil ama riskli yerleri söyleyebiliyoruz. Marmara Bölgesi başta olmak üzere yapıların bir an önce dönüşmesi gerekiyor.”
Dr. Ramazan Demirtaş: Bu depremler yakından izlenmeli
• Geyve-Gemlik arasında uzanan üç parça, özellikle İznik-Mekece parçasının deprem üretme potansiyelinin yüksek sismik boşluk olduğu düşünülünce, bu depremler yakından izlenmeli.
• Bu boşluklarda olabilecek büyük bir deprem riski olasılığı dikkate alınarak, 50-100 km yarıçaplı bir alanda kalan Bursa, Yalova, İzmit, Sakarya, İstanbul ve Marmara güney kıyısı ilçeleri depreme hazırlanmalı ve dirençli kentler haline getirilmelidir.
https://twitter.com/Paleosismolog/status/1731598829827338257
Gemlik Fayı bölgesi
Bursa’nın Gemlik ilçesi, fay hattı üzerinde yerleşim yerlerinin bulunması, alüvyon zemine sahip olması ve eski dönem belediye yönetiminin izlediği politikalar nedeniyle yıllardır depremle birlikte anılıyor. Kuzey Anadolu Fayı’nın kolları İznik, Orhangazi, Mudanya, Karacabey, İnegöl, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinden de geçiyor ve birçok ilçe alüvyon zemin özelliği gösteriyor.
Gemlik üzerine yapılan araştırmalara göre, nüfusun yarısından fazlası aktif fayın bulunduğu alüvyon zemin üzerinde yaşıyor. İlçede Hamidiye, Eşref Dinçer, Doktor Ziya Kaya, Demirsubaşı ve Osmaniye Mahalleleri riskli bölgelerden.
İlçe için deprem riski gerekçesiyle 24 Aralık 2017’de Olağanüstü Hal kapsamında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılmıştı. İlçede yeni yerleşim yerleri oluşturuldu ve yapılaşma yeni bölgeye kaydırıldı.
|| Bizi takip edin: Facebook, Twitter, Instagram, Google Haberler