Sedad Hakkı Eldem: Mimariye unutulmaz dokunuşlar

Sedad Hakkı Eldem

Google, 20 Aralık 1908’de İstanbul’da doğan ve Türk mimarlığının en önemli isimlerinden biri olan Sedad Hakkı Eldem’in 115. doğum gününü Doodle ile kutladı. Doodle’da, Eldem’in yanı sıra kalem ve bina figürleri yer alıyor. Kalem figürü, Eldem’in mimariye olan tutkusunu ve bina figürü ise onun eserlerini temsil ediyor.

Mimar, akademisyen ve yazar olan Sedad Hakkı Eldem 20 Aralık 1908’de doğdu. Hayatının sonuna kadar mimarlık alanında öncü işler başaran Eldem, bu alanda birçok yenilik yaparak, çeşitli araştırmalarda bulundu. Google, Sedad Hakkı Eldem’in 115. yaş gününü özel bir doodle ile kutladı. Peki, Sedad Hakkı Eldem kimdir?

Sedad Hakkı Eldem kimdir?

Eldem, 20 Aralık 1908’de İstanbul’da doğmuş, 7 Eylül 1988’de yine aynı kentte hayatını kaybetmişti.


Sedad Hakkı Eldem, Osmanlı üst sınıfına mensup bir ailenin çocuğu olarak 1908 yılında İstanbul’da doğdu. Babası İsmail Hakkı Bey’in diplomat olması nedeniyle Sedad Hakkı Eldem’in çocukluğu Cenevre, Münih ve Zürih gibi Avrupa şehirlerinde geçti.

20’nci yüzyılın önde gelen Türk mimarlarından birisi olarak kabul edilen Sedad Eldem’in büyük dedesi son Osmanlı aristokrat ailesinin soyundan gelen Sadrazam İbrahim Edhem Paşa’dır. Diplomat İsmail Hakkı Eldem’in oğludur. Ayrıca, ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey büyük dayısıdır.

FRANSIZCA VE ALMANCA’YI ÇOK İYİ BİLİYORDU

İlköğretimi Fransızca liseyi ise Almanca okuyan Sedad Hakkı Eldem bu iki dile de oldukça hakimdir. 1924 yılında İstanbul’a döndü. 1928’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mimarlık bölümünü bitirdi. 1932’de İstanbul’da kendi bürosunu açtı, bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisinde ders vermeye başladı, 1978’de emekli oluncaya değin Akademi öğretim üyeliği görevini sürdürdü.

Sedad Hakkı Eldem: Mimariye unutulmaz dokunuşlar

eldem mimari

Osmanlı dönemi evleri ve 18.-19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalara yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etti.

eldem çizim

Tarihi yapıların korunmasıyla ilgili olarak 1941-1945 arasında Eski Eserleri Muhafaza Encümeninde, daha sonradan 1962-1978 arasında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunda görev aldı.

Bir büyük ustanın, mimar Sedad Hakkı Eldem’in eskizleri/etütleri/araştırmalarından bir seçki Rahmi M. Koç Arşivi ve SALT Araştırma’nın ortak çalışması ile dijital ortamda görülebilir.

eskiz

Eldem’in cephe etütleri modern bir tasarımcı olarak biçim araştırmalarını, formalist tavrını gözler önüne sermekte!


eldem eskiz

Eldem, Türk sivil mimarisini ögelerine ayırır; klasik öge ve oranları yeni yaşam biçimlerine, teknolojiye ve malzemeye uygun şekilde modernize ederek kullanır.

eldem mimari çizim

“Artık bu mesele ile meşgul olmak zamanı gelmiştir. Milli mimari olabilir mi değil, olmalıdır demek lazımdır” (Sedat Hakkı Eldem,1939).

Eldem’in cephe etütleri kadar iç mekan eskizleri de gelenekle kurduğu ilişki hakkında önemli ipuçları içermekte.

iç mimari eldem

Sedad Hakkı Eldem

Türkiye’yi temsil etti

1. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ve ilk genel kurul toplantısını 1948’de Lozan’da yapan Uluslararası Mimarlar Birliği’nde (UIA) Türkiye’yi temsil etti. 1986’da Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü kazandı. 7 Eylül 1988’de İstanbul’da hayatını kaybetti ve cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.

Eserlerinden seçmeler:

Edebiyat Fakültesi Binası
Sedad Hakkı Eldem ve Emin Onat tarafından tasarlanan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Binası, Beyazıt, Fatih
derinkök yalısı
Eldem tarafından yapılan Derinkök Yalısına ait eskiz çizim, 1982
firdevs hanım evi
1934: Maçka’daki Firdevs Hanım Evi

1934-1937: Yalova Termal Oteli
1937-1938: Ankara Gümrük ve Tekel Müdürlüğü
1944: Emin Onat’la Wsi
1948: Maçka’da Şark Kahvesi

eski adliye sarayı
1951-55: Emin Onat’la İstanbul Adalet Sarayı binası

1962-1964: Zeyrek’teki SSK Zeyrek Tesisleri[5]

suna kıraç yalısı
Vaniköy’deki Suna Kıraç yalısı (1962-1964)

1971: Fındıklı’daki Aksigorta Genel Merkezi

atatürk kitaplığı
1972-1974: Hamdi Şensoy’la birlikte Taksim Atatürk Kitaplığı
Tarabya Rahmi Koç evi
1975-1980: Tarabya’da Rahmi Koç evi

1980-1988: Maslak’taki Alarko Holding büro binaları

Kitapları:


Türk Evi Plan Tipleri (1954)
Köşkler ve Kasırlar I-II (1968-1974)
Türk Bahçeleri (1976)
Sadabad (1977)
İstanbul Anıları (1979)
Boğaziçi Anıları (1979)
Türk Evi-Osmanlı Dönemi I-II (1984-1987)

Asırlık Bir Çınar: Haldun Taner


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.