Sizi dopamin bağımlılığından kurtaracak şey “Öz Yansıtma” olabilir

Öz Yansıtma

Hayatın olumsuzluklarından ve kendimizin benimseyemediğimiz, rahatsız olduğumuz yanlarından kaçınmak için zaman zaman yoğun ve geçici mutluluklara bağlanabiliriz. Bunun için de uzmanlar kendinize geri bildirim vermek olarak da tanımlayabileceğimiz “öz yansıtma” yöntemini öneriyor.

HiDoctor Uzman Klinik Psikoloğu Gizem Konuş, “Öz yansıtma yeni bir bakış açısı kazandırır, kaliteli iletişim kurmanızı sağlar, karar verme yetisini güçlendirir” diyor.

Herkes için güçsüz yanları ile yüzleşmek zor bir kabulleniştir. Ancak kendimizi bütünüyle anlamak ve kabul etmek için iyi yanlarımızı benimsediğimiz kadar zorlayıcı yanlarımızı da kabul etmeliyiz. Kendimizle barışmak için gerçek benliğimizi anlamak çok önemlidir. Hayatın olumsuzluklarından ve kendimizin benimseyemediğimiz, rahatsız olduğumuz yanlarından kaçınmak için zaman zaman yoğun ve geçici mutluluklara bağlanabiliriz. Bunun için de uzmanlar kendinize geri bildirim vermek olarak da tanımlayabileceğimiz “öz yansıtma” yöntemini öneriyor.


Hidoctor Uzman Klinik Psikoloğu Gizem Konuş “Gerçek ihtiyaçlarımızı ve dürtülerimizi anladığımızda, mutlu ve tatmin edici bir hayata daha rahat erişebiliriz. Bunun da en etkili yolu, öz yansıtmayı benimsemek ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası yapmak” diyor.


Öz yansıtma nedir?

Öz yansıtmayı “kişinin iç dünyasıyla bağlantı kurmasını ve inançlarını objektif bir şekilde değerlendirmesini sağlayan bir süreç” olarak tanımlayan Hidoctor Uzman Klinik Psikoloğu Gizem Konuş “Gerçekten ne istediğinizi bilmiyorsanız, koşullarınızı üst seviyeye çıkarmak için neler yapabileceğinizi anlamayabilirsiniz. Fakat bilinçli bir öz yansıtma düzeyi ile bir sonraki adımınızı sezgilerinize ve iç dünyanızın sesine güvenerek mantıkla senkronize bir şekilde atabilirsiniz” şeklinde konuşuyor.

Öz yansıtmanın hayatınıza birçok pozitif yansıması olacaktır


Hidoctor Uzman Klinik Psikoloğu Gizem Konuş öz yansıtmanın hayatımızda yaratacağı pozitif yansımaları şöyle sıralıyor:

  1. Yeni Bir Bakış Açısı Kazandırır: Öz yansıtma, neler olup bittiğini anlamak ve mantıklı bir çözüm bulmak için mevcut koşullarınızı objektif bir şekilde yeniden değerlendirmenize olanak tanır.
  2. Kaliteli İletişim Kurmanızı Sağlar: Pişmanlıklarınızı ifade ederken en etkili ifade şeklini bulabilir, duygularınızı ifade ederken başkalarının duygularını kapsayacak alanı yaratabilirsiniz.
  3. Karar Verme Yetisini Geliştirir: Öz yansıtma sayesinde sizi neyin harekete geçirdiğini bilerek geleceğiniz için daha emin adımlar atarsınız.
  4. Yaşam Sevincini Destekler: Önceliklerinizi ve değer sisteminizi anlamanızı sağlar. Bu da ruh sağlığınızı koruyan sağlıklı sınırlar oluşturmanıza yardımcı olur. Size neyin ilham verdiğini veya sizi en çok üzen duygunun ne olduğunu anladığınızda kendinizi olumsuz tepkilere daha iyi bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Ne duyarsanız duyun sizi ileriye taşıyacak olumlu motivasyonları yine kendinizde bulabilirsiniz.
  5. Geçmişten Ders Almanıza Olanak Tanır: Öz yansıtma yaptığınız yanlışların farkına varmak ve onlardan ders çıkarmanıza yardımcı olur. Sizi yanlış yapmaya iten duygu ve düşüncenin ne olduğunu bulabilirsiniz. Hataya teşvik eden kişi ya da durumları tespit edebilir ve bir sonraki durumda aynı yanlışa düşmemek için emin adımlar atabilirsiniz.
  6. Öz yansıtma sizi “dopamin bağımlılığından” kurtarabilir: Dopamin bağımlılığı veya bir diğer deyişle haz bağımlılığı, kişinin yoğun ve geçici mutluluk arayışı ile yaşamını sürdürmesidir. Bu bağımlılık alkol, kumar, teknoloji veya diğer zararlı davranışları içerebilir. Haz bağımlılığının temelinde kişinin içsel boşluğunu doldurma, duygusal acılardan kaçma veya anlık mutluluk arayışı yatar. Öz yansıtma, kişinin kendi iç dünyasını ve kendisini neyin mutlu ettiğini keşfetmeye yardımcı olarak hayatındaki boşlukları doldurur ve farklı hazlar arama ihtiyacını da azaltır. Bunun dışında öz yansıtma, bireyin kendi güçlü ve zayıf yönlerini tanımasını ve tamamen içsel gelişimine odaklanmasına yardımcı olarak bireyin kendine olan güvenini artırır. Bu da dışarıda aranan hazlara olan bağımlılığını azaltacaktır.

Süreli değil, sürekli yorgun hissediyorsanız dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.