Teknik SEO Nedir? Teknik SEO’ya Genel Bir Bakış!

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında web sitesinin organik performansını iyileştirme hedefine giderken her ne kadar bütüncül bir değerlendirme ve ilerleme bakış açısıyla ilerlense de, SEO’nun kendi içerisinde temelde üç farklı çalışma alanına ayrıldığını söyleyebiliriz. Bu çalışma alanlarından biri olan teknik SEO, arama motoru botlarının web sayfalarını sorunsuz ve etkili bir şekilde taraması, dizine eklemesi ve anlamlandırması süreçlerinin optimize edilmesini ifade eder.

teknik seo

Teknik SEO’nun Odaklandığı Alanlar

SEO’da site içi (on page), site dışı (off page) ve teknik SEO arasında belirli noktalarda elbette ayrımlar olsa da bütününe bakıldığında keskin çizgilerin oluşturduğu bir farklılıktan bahsetmek doğru değildir. Her üç çalışma alanı da birbiriyle her an temasta ve birbirini besler niteliktedir. Buna karşın elbette belirli alanlarda bu çalışma sistematiklerinin odaklandığı alanlar özelleşir. Teknik SEO için bu alanlara baktığımızda;

  • Tarama ve İndeksleme: Arama motoru botlarının web sitenizin içeriğini taramasına ve dizine eklemesine olanak tanımak. Noindex, nofollow tanımlamalarını doğru noktalarda yapmak ve googlebot’un source’u sorunsuz bir şekilde render edebildiğinden emin olmak.
  • Page Speed (Site Hızı) Optimizasyonu: Web sayfalarının yüklenme hızını artırarak daha iyi kullanıcı deneyimi ve arama motoru sıralamaları elde etmek.
  • Mobil Optimizasyon: Web sitesinin mobil cihazlar için optimize edildiğinden emin olmak, çünkü mobil dostluk kritik bir sıralama faktörüdür.
  • Site Yapısı: Site mimarisini, URL yapısını ve iç bağlantıları optimize ederek kullanıcı deneyimini ve arama motoru erişilebilirliğini artırmak.
  • txt: Arama motorlarının hangi sayfaları taraması gerektiğini veya taramaması gerektiğini kontrol etmek için robots.txt dosyasını kullanmak.
  • XML Site Haritaları: Arama motorlarının web sitesinin yapısını anlamasına ve sayfalarını daha verimli bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olmak için XML site haritaları oluşturmak ve göndermek.
  • Yapılandırılmış Veri (Structured Data): Sayfadaki içerik hakkında arama motorlarına daha fazla bağlam sağlamak için yapılandırılmış veri (structured data)
  • Kanonikleme: Duplicate content sorunlarını önlemek ve bir sayfanın tercih edilen sürümünü ve/veya çıkış noktasını belirtmek için kanonik etiketleri uygulamak.
  • SSL/HTTPS: Web sitesini SSL (Güvenli Soket Katmanı) ile güvence altına alarak güvenli bir tarama deneyimi sağlamak ve potansiyel olarak arama sıralamalarını artırmak.

genel hatlarıyla 9 maddede yukarıdaki gibi toparlayabiliriz.

Teknik SEO Neden Önemlidir?

Teknik SEO, temelde arama motoru botlarının web sayfalarını tarama, anlamlandırma ve dizine ekleme süreçlerini (SEO uyumlu web sitesi yaratma olarak da ifade edilebilir.) organize etmesi itibariyle SEO’nun en önemli çalışma alanıdır diyebiliriz. Bir web sayfasının harika geri bağlantılara ya da kullanıcı için gerçek anlamda değer üreten bir içeriğe sahip olduğunu fakat googlebot tarafından crawl edilemediğini ve dizine eklenemediğini düşünelim. Bu noktada web sayfasının kullanıcı için yarattığı değerin hiçbir anlamı olmayacaktır çünkü SERP’de görünmesi imkansızdır. Bu örnekten yola çıkarak teknik SEO için arama motoru botlarının bir sayfanın değerini anlamlandırmasına yardımcı olması dolayısıyla önemlidir diyebiliriz.

teknik seo nedir

Diğer taraftan Sayfa hızını artırmak, mobil uyumluluğu sağlamak ve site yapısını iyileştirmek gibi birçok teknik SEO optimizasyonu, daha iyi bir kullanıcı deneyimine katkıda bulunur. Bu, düşük sıçrama oranları ve yüksek kullanıcı memnuniyeti ile sonuçlanabilir ki bu da arama motorlarının web sitelerini sıralarken dikkate aldığı faktörlerdir.

Teknik SEO Tek Başına Yeterli Midir?

Elbette hayır, SEO kapsamında gündeme getirdiğimiz çalışma alanlarını birbirinden bağımsız süreçler olarak düşünmek büyük bir hatadır. Teknik SEO ile beraber mükemmel bir şekilde crawl edilen, dizine eklenen fakat backlink profilindeki sorunlar ve/veya site içerisinde content ve mimari anlamında kullanının beklentilerini karşılamaması dolayısıyla SERP’de efektif bir performans vermeyen web siteleri ile sıklıkla karşılaşırız. Bu nedenle web sitesinin teknik SEO kırılımında harika bir görüntü çizmesi SEO performansında belirgin bir gelişim için yeterli değildir.

Teknik SEO’da Nereden Başlamalıyım?

SEO çerçevesinde sorulan tüm sorulara verdiğimiz yanıtlar gibi burada da “duruma göre değişir” yanıtını vermeliyiz çünkü standart bir yaklaşımdan söz etmek, web sitesi özelinde birçok noktanın dikkatten kaçmasına ya da yanlış önceliklendirilmesine neden olabilir.

Teknik SEO kapsamında çalışmaya başlamadan önce web sitesinin detaylı bir audit’inin yapılması ve sorun yaratan noktaların etki düzeylerinin listelenerek bu sorunların ortadan kaldırılması adına ihtiyaç duyulan eforu da dikkate alarak önceliklendirme yapılması gerekir.

Yazar: Eren Talha Çolak

Not: Bu içeriğin yazımında ChatGPT 3.5’den faydalanılmıştır.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.