Zihinsel sağlık için beslenme: Beyin dostu besinlerle güçlenin

Zihinsel sağlık beslenme

Zihinsel sağlığımız, yaşam kalitemizi etkileyen temel bir faktördür. Beslenme alışkanlıklarımız, beyin fonksiyonlarını güçlendirerek duygusal ve zihinsel dengeyi olumlu bir şekilde etkiler.

Özellikle omega-3 yağ asitleri içeren balıklar, yeşil yapraklı sebzeler ve antioksidan zengini meyvelerin düzenli tüketimi, kognitif yetenekleri destekleyerek mental sağlığı iyileştirebilir. Bu beslenme stratejileri, olumlu bir ruh halini ve bilişsel performansta artışı teşvik eder.

İşte beyin dostu besinlere odaklanarak zihinsel sağlığımızı güçlendirmenin bazı spesifik yolları:


Serotonin Artırıcı Yiyecekler:

Triptofan içeren gıdalar, serotonin üretimini destekler. Hindi, tavuk, süt ürünleri, soya fasulyesi ve fındık gibi yiyecekleri diyetinize ekleyerek mutluluk ve rahatlama duygularını artırabilirsiniz.

Omega-3 Yağ Asitleri ile Beyin Sağlığı:

Balıklar, chia tohumu ve keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler, beyin sağlığınızı güçlendirir. EPA ve DHA, omega-3 yağ asitleri içerdikleri için beyin sağlığını olumlu yönde destekleyebilir. Omega -3 Yağ asitleri beyindeki nörotransmitter düzeyini düzenleyerek sinir hücreleri arasındaki iletişimi artırır. Antiinflamatuar özellikleri sayesinde beyindeki kronik inflamasyon oluşumunu engelleyerek  nörolojik hastalıkların oluşmasını azaltır.  Balık, chia tohumu ve keten tohumu gibi gıdalarda yüksek miktarda omega yağ asitleri bulunmaktadır.

Antioksidanlar ve Karotenoidler

Renkli sebzeler ve meyveler, özellikle havuç, ıspanak, biber ve yaban mersini gibi antioksidanlar ve karotenoidler içerir. Bu besinler, nörotransmitterleri koruma ve beyin fonksiyonlarını destekleme konusunda etkilidir.


B Vitaminleri ile Zihinsel Güç

Yeşil yapraklı sebzeler, balık, tavuk ve baklagiller, B6, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerince zengindir. Bu vitaminler, nörotransmitter sentezi için kritik önem taşır.

Probiyotikler ve Barsak Sağlığı:

Yoğurt, kefir, turşu ve fermente gıdalar, barsak sağlığınızı destekleyen probiyotik bakteriler içerir. barsak sağlığı, özellikle probiyotik bakteriler aracılığıyla nörotransmitter üretimini destekleyerek, zihinsel sağlığınıza doğrudan etkilidir

Bu besinleri düzenli olarak tüketmek, zihinsel sağlığınıza net bir katkıda bulunabilir. Beslenmemizdeki bu gibi önemli noktalara dikkat ederken mutlaka fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Hareketimizin artması vücutta metabolik faaliyetlerin artacağı anlamını taşır.

Stres, alkol ve uykusuzluk gibi hayatımızı olumsuz etkileyecek durumları da en aza indirmek için çaba göstermeli mutlaka beslenme desteği için bir diyetisyene başvurmalısınız. Sağlıklı ve Umutlu günler dilerim .


Nurettin ŞAHİNLİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Umut Psikoloji ve Diyet Klinik Kurucu Müdür

Antioksidan beslenme: Sağlıklı yaşamın anahtarı


Nurettin Şahinli
Diyetisyen Nurettin Şahinli Kırıkkale’de doğdu. Yükseköğrenimini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Gıda İşleme Bölümü Gıda teknolojisi programında ön lisansını 2014’te aldı. Daha sonra lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2017 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini T.C. Üsküdar üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Nörobilim Anabilim dalında Duygusal yeme bozukluklarında uzmanlık almıştır. Bazı yerel gazetelerde sağlık ve tıp alanında güncel yazıları bulunan İntern Nörobilim Uzmanı & Diyetisyen Nurettin ŞAHİNLİ, İstanbul Çekmeköy’de Umut Obezite ve Diyet Kliniğini kurucu olarak açmıştır. 2019 yılının sonlarında ise yine İstanbul Çekmeköy ilçesinde “UMUT PSİKOLOJİ VE DİYET KLİNİK” adı ile Psikoloji ve Beslenme alınında uzman kadrosu ile merkezini 2. kez kurmuş danışanlarını kabul etmektedir.