HSBC’ye göre dolar/TL ılımlı artışla yıl sonu 33’e ulaşacak.
HSBC stratejistleri Murat Toprak ve Charotte Ong yayımladıkları notta Dolar/TL’nin yavaş ve ılımlı yükselişle yıl sonunda 33’e çıkacağı görüşünü koruduklarını belirtti.
HSBC stratejistleri “Lira düşüşünü kontrol etme stratejisi çalışıyor, para politikası FX carry’yi desteklerken dolarizasyonu sınırlıyor ve makroekonomik dengelenmeye yardımcı oluyor” dedi.
Stratejistler 2023 ortalarından itibaren yapılan büyük ölçekli faiz artışları sonucu carry dinamiklerinin lira lehine döndüğünü belirtti.
Raporda şu değerlendirmeler yapıldı:
Lira mevduatlara ödenen faiz güçlü bir şekilde yükseldi. Reel bazda bu mevduatların getirisi hala negatif ama dinamikler lira için net bir şekilde daha pozitife döndü. Lira mevduatın çekiciliği yılın ikinci yarısındaki dezenflasyonla birlikte 2024’te daha fazla artabilir. Reel faiz trendi lira için odak noktası olacak. Kredi büyümesinin yavaşlamasıyla birlikte iç talep büyük ihtimal daha zayıf olacak ve cari açık azalacak. Bu da liranın daha az kırılgan olmasını sağlayacak.
Dolar neden yıla hızlı girdi?
Fed’in faiz indirimlerinde acele etmeyeceği beklentisiyle dolar mart ayından beri en hızlı yükselişini kaydetti.
Fed’in 2024’te yapacağı faiz indirimlerine ilişkin beklentinin düşürülmesi doların Mart ayından bu yana en hızlı günlük yükselişiyle sonuçlandı.
Bloomberg, Dolar Endeksi’nde yükseliş Salı günü %0,7’den fazla gerçekleşti. En son bu seviyede günlük yükseliş dokuz ay önce ABD’de bölgesel bankaların yaşadığı kriz zamanında görülmüştü.
Salı günü piyasa işlemcileri Fed faiz indirim beklentilerini düşürerek bu yıl 150 baz puanın altında indirim öngörmüştü.
Monex USA Kur Yönetcisi Helen Given’a göre piyasalar baz senaryolarının ne olduğu konusunda kararsızlık yaşıyor. Given “Fed’in en erken martta faiz indirimlerine başlayacağına inanmıyoruz. FOMC tutanaklarının bunu doğrulayacağını düşünüyoruz” yorumunu yaptı.
Doların yükselişi yeni işlem gününde de devam etti. Asya’daki önemli tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı yükselen dolar karşısında Güney Kore wonu, Malezya ringgiti ve Tayland bahtı en hızlı kaybı yaşadı.