OpenAI CEO’su Sam Altman, başarı için verdiği tavsiyeyi paylaştı

Sam Altman

OpenAI CEO’su Sam Altman, Bill Gates’in podcast’ine verdiği demeçte hesaplanmış riskler almaya istekli olmanın başarı için gerekli olduğunu söyledi.

1- Reddedilme korkusunu bırakın!

Birçok insan ‘reddedilme’ korkusuyla terfi istemekten bir arkadaştan iyilik istemeye kadar pek çok konuda taleplerini doğrudan söylemekten çekiniyor. Ancak Altman’a göre bu aslında ters etki yaratan bir durum. Altman, Bill Gates’in “Unconfuse Me” adlı podcast’inde görüşlerini paylaştı. Altman insanların ne yapmak istediği konusunda net olmakta; ya da başkalarından ne istediğini söylemek konusunda yolu uzattığını düşünüyor.


Sam Altman, reddedilme korkusunun ihtiyaçlarınızın, arzularınızın önüne geçmesine izin verdiğinizde ise sonucun nadiren olumlu olduğunu düşünüyor.

Sam Altman, pek çok insanın, zamanlarını istedikleri şekilde harcayamayarak kapana kısıldığını belirtiyor ve “Muhtemelen en sık verdiğim tavsiye, bunu bir şekilde düzeltmeye çalışmaktır” diyor.

2- Hesaplanmış riskler alın!

Altman, Gates’e hesaplanmış riskler alma isteğinin de başarı için gerekli olduğunu söyledi. Altman’ın 2019 tarihli blog gönderisine göre konfor alanınızın dışına çıkmaya istekli olmak, istediğinizi elde etmek ve neler yapabileceğinizi öğrenmek için önemli bir adımdır.

CNBC’nin makalesine göre araştırmalar da reddedilme korkusunun insanların genellikle istediklerini elde etmek için konuşmalarını engellediğini gösteriyor.


2008 tarihli bir araştırmaya göre, insanlar, diğerlerinin yardım etmeye ya da bir talebe “evet” demeye ne kadar istekli olduklarını da genellikle hafife alıyor. Yani Altman’ın dediği şey reddedilme olasılığını kabul etmek ve olası bir hayal kırıklığından sonra toparlanabilecek kadar dirençli olduğunuza güvenmek.

Bilimsel araştırma neler söylüyor?

reddedilme korkusu

Reddedilme hiçbir zaman hoş olmasa da, bundan çok korkmak bizi istediğimiz şeyin peşinden gitmekten alıkoyabilir. İyi haber şu ki, psikologların ‘bilişsel yeniden değerlendirme’ (cognitive reappraisal) dediği yöntemle reddedilme korkumuzla daha iyi başa çıkabiliriz.

University of New South Wales (UNSW) Bilim Psikoloji Okulu’ndan araştırmacı Dr. Kelsey Zimmermann, reddedilmenin hepimizi farklı şekilde etkilemesine rağmen, bu aksiliklerin bizi nasıl etkileyeceğini belirleyen şeyin bu aksiliklere nasıl tepki verdiğimiz olduğunu söylüyor.

Dr. Zimmermann, “Önemli olan, anlık acı ve rahatsızlıktan bir adım geri çekilip durumu yeniden değerlendirmeyi düşünmektir” diyor.

Bazı durumlarda reddedilmek aynı zamanda bir öğrenme deneyimi veya kendini geliştirme fırsatı da olabilir.


Dr. Zimmermann şöyle diyor: “Eğer bu davranışımızla ilgili bir şeyse (anti-sosyal veya saygısız bir şekilde davranıyorsak), o zaman reddedilme, ne üzerinde çalışabileceğimizi ve bunu nasıl değiştirebileceğimizi düşünmemiz için bir şans olabilir.”

Sabırsızlık duygusu ile başa çıkmak için neler yapabilirsiniz? 


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.