TL mevduat faizlerinde gerileme; kredi faizlerinde yükseliş!

faizsiz kredi başvurusuMerkez Bankası’nın uygulamaya başladığı sıkı para politikasıyla birlikte mevduat faizlerinde ciddi artış meydana geldi. Ancak oluşan TL likidite bolluğu nedeniyle bankalar mevduat faizlerini düşürmeye başladı. Öte yandan kredi faiz oranları yüzde 7’ye dayandı; 10 bin lirası sizin, 20 bin lirası bankanın! Kredi kartı harcamaları ise yükselmeye devam ediyor.

Türk Lirası likiditesinin artmasının belli başlı sebepleri var. Bunlara değinecek olursak ilk sıraya kredi talebindeki düşüşü koymak kaydıyla; mevduatın hala en iyi getiri sağlayan araç olmasını gösterebiliriz. Öyle ki; TL mevduat oranları gerilemiş haliyle bile yatırımcısına yüzde 40’tan fazla bir garanti getiri sağlıyor. Bu da bankalardaki TL mevduat miktarının yüksek kalmaya devam etmesi anlamına geliyor.


KKM’den çıkış stratejisi

NTV‘de yer alan habere göre; Türk Lirası likiditesinin artışına neden olan bir diğer gelişme de uygulanan KKM’den çıkış stratejisi. Ekonomi yönetimi attığı adımla birlikte TL dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarının yenilenmeyeceğini duyurmuştu. Bu haftaki verilere de bakıldığında 50 milyar TL’lik bir KKM çıkışı göze çarpıyor. Buradaki paranın da mevduata geçmiş olması muhtemel.

Borsadan çıkışlar 1 milyonu aştı

Öte yandan borsada yaşanan çıkışlar… Borsadaki geri çekilme, halka arz furyasının tersine dönüşü yatırımcıyı borsadan ayrılmaya itti. Borsadan çıkan yatırımcı sayısı 1 milyonu aştı. Borsadan çıkan para ise ağırlıklı olarak yine mevduata gitti.

Döviz kuru yatırımcıya fayda sağlamadı

Dolar TL kuru ise 30 TL’yi aştı. Ancak önceki aylara göre volatilite oldukça az. Yılın başından bu yana dolar kurundaki yükseliş yüzde 1,6 seviyesinde gerçekleşti. Son 1 ayda değer artışı yüzde 3,52. Yani döviz kuru da yatırımcıya ciddi bir yükseliş sağlamadı. Döviz kurundaki kısmi sabitlik yatırımcıyı yine faiz getirisine yönlendirdi.

Merkez Bankası likiditeyi temizlemek için depo ihalesi adımlarını hayata geçirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2006 yılından bu yana ilk kez TL depo alım ihalesi açtı. Banka son olarak 9 Ocak’ta 1 hafta vadeli 25 milyar lira tutarında depo alım ihalesi açtı.

Ancak TL mevduata yönelten etmenlerin fazla olması, sterilizasyon adımlarının yeterliliği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirebilir.


tl mevduat kredi faiz

Kredi faizleri yüzde 7’yi aştı: 10 bin lirası sizin, 20 bin lirası bankanın!

İhtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 7,32’ye kadar yükseldi. Piyasadaki en düşük faiz ise yüzde 3,37 oldu. Yıllık maliyet ise yüzde 200’e kadar dayandı. Vatandaşlar kredi kullanımında zorlanırken, bankaya gidip 36 ay vade ile 10 bin lira kredi çekmek isteyenin yüzde 3,37 faiz oranı ile geri ödemesi 21 bin lirayı aştı. Bu oran yüzde 7,32 olduğunda ise 30 bin liraya dayanan geri ödeme maliyeti ortaya çıktı. İhtiyaç kredisinden kaçan vatandaş sabit faiz uygulaması olan kredi kartına yöneldi.

Merkez Bankası verileri 5 Ocak sonu itibariyle ihtiyaç kredi faizinin geçen yılın son haftasına göre 167 baz puan artarak yüzde 63,42’ye yükseldi. Geçen hafta ve bu hafta ise ihtiyaç kredi faizinde yükseliş devam etti. Çoğu banka bu hafta başı itibariyle ihtiyaç kredisi faiz oranlarını arttırdı.

Ekonomim‘in aktardığı bankacılık sektörü kaynaklarından alınan bilgiye göre, 12 ay vadeli ihtiyaç kredilerinde aylık faizler yüzde 3,37 ile 7,32 arasında değişiyor. Bu yıllık bileşik faiz oranının yüzde 56 ile yüzde 100 arasında değiştiğini ortaya koyuyor. Bu faiz oranlarına BSMV ile banka komisyonları dahil değil. O masraflar da üzerine konduğunda çok yüksek bir maliyet ortaya çıkıyor. Bazı bankalarda tabela ihtiyaç kredisi yıllık maliyet oranı yüzde 199,98’e kadar yükseldi. Kamu bankalarında ise yüzde 91,4 seviyesinde yıllık maliyet oranı hesaplamaları paylaşıldı. Tüm bu oranlara ise sigorta masrafları eklenmedi.

tl mevduat faiz

10 bin TL kredi çeken yaklaşık 30 bin TL olarak geri ödüyor

10 bin lira 36 ay vadeli ihtiyaç kredisi çeken bir vatandaş bu maliyetler nedeniyle faiz yüzde 3,37 olduğunda 21 bin lirayı aşan bir geri ödeme ile karşı karşıya kalıyor. Bu oran ile hesaplama yapıldığında ödenecek toplam faiz 7 bin 725 lira, BSMV bin 160 lira, KKDF bin 160 lira oluyor. Tahsis ücreti 57.5 lira iken masraf 237.5 lira seviyesinde gerçekleşebiliyor. Sigorta da dahil edilince yaklaşık olarak geri ödenen tutar 21 bin 58 liraya varıyor. Faiz oranı yüzde 7,32 olduğunda ise 30 bin liraya dayanan geri ödeme maliyeti ortaya çıkıyor.

6.6 trilyon liralık faiz

Faiz düşmez ve güncel faiz oranları 2024 yılında devam edilirse birey ve şirketlerin ödeyeceği faizin toplamda 6 trilyon 650 milyar liraya ulaşabileceği ifade ediliyor.
Bankacılık sektörü uzmanları maaş müşterilerine bile sektörün ihtiyaç kredisi kullanımında zorlandığını ancak çok ihtiyacı olanların kredi kullandığını belirtirken politika faizi artışına rağmen faiz oranı sabitlenen kredi kartında ise harcamalar artıyor.

Kredi kartı harcamalarında hızlı yükseliş

Temassız kredi kartı


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre 4 haftalık kredi artışları da bireysel kredilerde artışın hala çok hızlı olduğunu gösterdi. Toplam TL krediler 5 Ocak itibariyle 4 haftada yüzde 3,2 artarken ihtiyaç kredi artışı yüzde 3,3 oldu. Taşıt kredilerinde büyüme aynı dönemde yüzde 4,2 olurken konut kredileri yüzde 0,5 küçüldü. Ticari kredi artış hızı da aynı 4 haftalık periyotta yüzde 2,1 yükseliş gösterdi. Kredi kartı harcamaları ise yüzde 9,4 ile çok daha hızlı büyüdü.

Yılın yatırım sorusu: Mevduat faizi mi, Borsa’da hisse senedi mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.