Bilim insanları 3D yazıcı ile beyin dokusu yaratmayı başardılar

3D yazıcı beyin dokusu

Bilim insanları 3D yazıcı ile ilk defa işlevsel beyin dokusu yapmayı başardılar. Alzheimer gibi nörolojik bozukluklar için umut olabilir.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, işlevsel olan ilk 3D baskılı insan beyni dokusunu yaptıklarını iddia ediyor. Grup, araştırmalarının Alzheimer gibi nörolojik bozuklukları incelemek için yeni kapılar açacağını umuyor.

Araştırmacılar bulgularını Cell Stem Cell‘de yer alan bir makalede yayınladılar ve 3D baskılı beyin dokusunu nasıl oluşturduklarını ayrıntılarıyla aktardılar.


Araştırmanın yazarlarından Su-Chun Zhang, “Doku hâlâ bir arada duracak yeterli yapıya sahip; nöronların birbirine dönüşmesine ve birbirleriyle konuşmaya başlamasına izin verecek kadar yumuşak” dedi.

Araştırmacılar; hücrelerin, insan beynindekine benzer şekilde ağlar oluşturmaya başladığını ve oluşturdukları nörotransmiterler aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmalarını sağladığını söylüyor.

Bu ekstra esneklik, Alzheimer ve Parkinson gibi dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen hastalıklar da dahil olmak üzere nörolojik bozuklukların insan beyni üzerindeki etkilerini nasıl inceleme konusunda yeni kapıları da aralayabilir. Ayrıca beynin çalışma şeklini de daha iyi anlamaya yardımcı olabilir.

Nöronların birbirleriyle iletişim kurmasına izin verecek bir doku üretildi

3d beyin dokusu

Hücreler ayrıca daha önce kullanılandan daha yumuşak bir “biyo-mürekkep” jeli formuna da gömüldü. Dr. Zhang “Doku hala bir arada duracak kadar yeterli yapıya sahip ancak nöronların birbirine dönüşmesine ve birbirleriyle konuşmaya başlamasına izin verecek kadar yumuşak.” ifadelerini kullandı.


beyin dokusu 3d baskı

Bu, yeni dokudaki farklı beyin hücrelerinin birbirlerine sinyal göndermek için nörotransmitter kimyasalları kullandığı anlamına geliyor. Dr. Zhang’ın ekibi, canlı beyinlerde görüldüğü gibi sinir ağları bile oluşturabildiklerini ifade ediyorlar:

“Laboratuvarımız çok özel çünkü herhangi bir zamanda hemen hemen her tür nöronu üretebiliyoruz. Daha sonra bunları neredeyse her zaman ve istediğimiz şekilde bir araya getirebiliyoruz” diyen Dr. Zhang, “Dokuyu tasarım yoluyla basabildiğimiz için, insan beyni nöral ağının nasıl çalıştığını görmek için tanımlanmış bir sisteme sahip olabiliriz. Sinir hücrelerinin belirli koşullar altında birbirleriyle nasıl konuştuğuna çok spesifik bir şekilde bakabiliyoruz çünkü tam olarak istediğimizi yazdırabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Su-Chun Zhang
Dr. Su-Chun Zhang

Madison ekibi, yeni 3D baskılı dokularının çoğu araştırma laboratuvarı tarafından kolaylıkla kullanılabileceğine inanıyor. Özel bir ekipman gerektirmiyor ve bilim insanları nörolojik süreçleri standart mikroskoplar kullanarak inceleyebilirler.

Araştırmacılar, potansiyel uygulamaların Down sendromu, Alzheimer hastalığı, beyin gelişimi ve deneysel ilaçların yaratılmasına yönelik çalışmaları içerdiğini belirtiyorlar.


Dr. Zhang, buradaki en önemli atılımın 3D baskılı dokunun gerçek nörolojik ağlar oluşturması olduğunu kaydetti.

Neuralink ilk kez bir insanın beynine çip yerleştirdi: Elon Musk duyurdu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.