Erzincan’ın İliç ilçesinde mimar ve mühendislerin tüm uyarılarına rağmen kapatılmak bir yana kapasite artırımı yapılan Anagold’a ait madende pasa dağında çökme meydan geldi. Maden işçilere mezar oldu, siyanür madenin yanı başındaki Fırat’a karıştı. Kaç kişinin toprak altında kaldığı henüz tespit edilemezken, nehrin geçtiği hat boyundaki tarım ve içme suyu da tehlikeye girdi.
Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden sahasında kayan toprağın altında işçiler kaldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “9 işçimize ulaşamıyoruz” dedi.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu toprak kaymasının ardından bölgeye hareket ederken; 9 kentten de arama kurtarma ekiplerinin maden sahasına doğru yola çıktığı öğrenildi.
İşte olaydan ilk görüntüler:
📌 #SonDakika l Erzincan'da dünyanın en büyük maden facialarından biri yaşandı!#Erzincan İliç'te Anagold altın madeninde göçük meydana geldi. Siyanür ve sülfürik asit dağları çöktü.
7 işçinin toprak altında kaldığı ileri sürüldü. pic.twitter.com/VceRRJ5uPG— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 13, 2024
İLİÇ DOĞA VE ÇEVRE PLATFORMU: BU SİYANÜRLÜ PASA DAĞI
Olaya ilişkin açıklama yapan İliç Doğa ve Çevre Platformu, “İliç’te felaketler bitmeyecek dedik, bugün son dakika haberi olarak pasa dağında büyük bir çökme yaşandı, altında işçilerin olduğu haberleri geliyor! Erzincan valisi toprak kayması diyor halen, hayır bu siyanürlü pasa dağıdır, milyonlarca ton zehirli topraktır!” dedi.
Fırat Nehri’ni kirletme potansiyeli var
İliç’teki altın madeninde, Fırat Nehri’nin ana kollarından Karasu Nehri’nin 500 metre yakınında siyanür ve sülfirik asit ile altın işletmeciliği yapılıyor. Son derece tehlikeli maddelerle çalışılan ve Fırat’ı kirletme potansiyeli olan maden geçtiğimiz dönemlerde de sülfik asit ve siyanürün sızıntısı haberleriyle gündeme gelmişti.
Daha önce siyanür sızıntısı olmuştu
Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ve Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanür borularının patladığı 2022 yılında ortaya çıkmıştı. 16.4 milyon lira ceza kesilen maden gerekli iyileştirmeler yapıldıktan sonra yeniden faaliyete başlamıştı.
Türkiye’nin en büyük altın ikinci altın madeni olan Çöpler, 2010 yılından bu yana faaliyetine devam ediyor. Çöpler Madeni’nde taşeron dahil 2 bin 700 kişi çalışıyor.
ADALET BAKANI TUNÇ: 4 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir” ifadesini kullandı.
Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü.
Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir.
Erzincanlı vatandaşlarımıza…
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) February 13, 2024
ÇALIŞMA BAKANI IŞIKHAN: 3 BAŞMÜFETTİŞ İLE 1 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler yapılacaktır” dedi.
Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende meydana gelen heyelan nedeniyle büyük üzüntü yaşıyoruz.
Heyelan altında kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılması en büyük temennimizdir. Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız.
Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3…
— Prof. Dr. Vedat Işıkhan (@isikhanvedat) February 13, 2024
ENERJİ BAKANLIĞI: 9 MADEN ÇALIŞANINA ULAŞILAMIYOR
Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır.”
AFAD’tan yapılan açıklamada ise şu bilgiler aktarıldı: “Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir.”
SAĞLIK BAKANI KOCA: 6 AMBULANS VE 2 UMKE TİMİYLE GÖREV BAŞINDAYIZ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun” ifadelerini kullandı.
Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun.
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) February 13, 2024
Anagold şirketinden açıklama
Madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den de olaya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:
“Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.
Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
ALTIN MADENİ ŞİRKETİNDEN BORSA YATIRIMCILARINA: BİR SÜRE OPERASYONLAR DURDU
Altın madeni şirketi SSR Mining Inc.’in maden ocağındaki çökmeden sonra borsadaki yatırımcılara açıklama yaptığı öğrenildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Çöpler madeninde büyük bir kayma sonucu operasyonlar askıya alındı. 13 Şubat 2024 sabahı, yaklaşık olarak EST saat 6:30’da meydana geldi ve Çöpler’deki tüm operasyonlar bu nedenle durdurulmuştur.”
“10-15 ÖLÜ OLDUĞU SÖYLENİYOR”
T24’e konuşan Erzincan CHP İliç İlçe Başkanı Mesut Güz ise “İçeriye kimseyi almıyorlar. Ailelerden arayan çok. Şu anda 10-15 ölü olduğu söyleniyor ailelerin tespitiyle… Benim de yakınlarım ben de onlara ulaşamıyorum” dedi.
KORUMASIZ ALANA GİREN HERKES SİYANÜR TEHİDİDİ ALTINDA
Evrensel’e konuşan Maden mühendisi ve iş güvenliği uzmanı Aytekin Taşdemir, maden sahasına korumasız giren herkesin siyanür tehdidi altında olduğu uyarısında bulundu.
AFAD yetkililerinden kimyasal konusunda yetkin ve etkili personelin alana görevlendirileceğini tahmin ettiğini ifade eden Taşdemir, bölgede muhtemelen bu konuda yetkili 5-10 AFAD personeli olduğunu, 9 ilden sevk edilecek uzman personel sayısının ancak yaklaşık 100’e yakın olacağını söyledi. Özellikle alanda taşeron firmalar aracılığıyla çalışan işçilerinin iş güvenliklerinin yeterli olmayabileceğini vurgulayan Taşdemir, heyelan altında kalan, işçilerin iş makineleriyle çalıştığı alanın yaklaşık bin-iki bin futbol sahası büyüklüğünde olduğunu aktardı.
EMEP BELEDİYE BAŞKAN ADAYI GÜLŞEN: TEHLİKE BİLİNİYORDU
EMEP’in Erzincan Belediye Başkan Adayı Meral Gülşen Evrensel’e konuştu. Gülşen, “Göçük altındaki işçi sayısında bir netlik yok. O bölgedeki arkadaşların verdiği bilgiye göre İliç’in içinden gelen yerli işçiler ile dışardan gelen ve şantiyede kalan işçiler var. Gerçek sayıyı şirket biliyor siz bilemiyorsunuz. Kapalı bir alan içeri girilmiyor. Tehlikenin çok net bilindiği bilgisi var. 2022’de bir siyanür sızması oldu. Yılda bir ton altın çıkarmak için tonlarca toprak aktarması yapıyorlar. Bu da boşluklara neden oluyor. Üstüne bir de sürekli dinamit patlatıyorlar. Ekolojik ve jeolojik zararları uzmanlarca defalarca kez dile getirilmesine rağmen, çevre düşmanı olan iktidar bunu dikkate almadı” dedi
Maden Mühendisleri Odası başkanı Ayhan Yüksel, “Kamuoyunda çok tartışılan bir ocak. İki yıl önce siyanür sızıntısı olmuştu şimdi de iç sahada bir toprak kayması yaşandı. Plana, projeye uyulmamasının bir sonucu olarak düşünüyoruz. Daha sağlıklı bilgi alabilmek için oda olarak Erzincan’a geçiyoruz. Ölü sayısının artmasından endişeliyiz. İlk olarak kurtarma çalışmalarının hızla düzenlenmesi gerekiyor” dedi.