Çanakkale’nin Yenice ilçe merkezli yaşanan ve birçok ilimizi etkileyen 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanları açıklamalarda bulundu.
Çanakkale’nin Yenice ilçesinde akşam saatlerinde 4,9 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Depremde başta Çanakkale olmak üzere Balıkesir, Bursa, Bandırma ve İstanbul etkilendi.
Vatandaşlar korku içinde evlerini terk ederken, bazı deprem uzmanlarından da açıklama geldi.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan uyarı: 6,8 ile 7,4 büyüklüğü arasında bir depreme gebe
Prof. Dr. Ahmet Ercan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu olduğunu söyledi. 4.9’luk depremi biriken gerginliğin belirtisi olarak yorumlayan Ercan, 6,8 ile 7,4 büyüklüğü arasında deprem uyarısı yaptı. Prof. Dr. Ercan şunları kaydetti:
• Bursa, M. Kemalpaşa, Ulubat, Manyas, Gönen üzerinden Yenice’ye sarkan Kuzey Anadolu Kırığının en güney kolu Edremit kırığıyla Akçay batısında birleşerek Bababurnu’na uzanmaktadır. Bu kırık üzerinde 1964 Manyas, 1964 Gönen, 1953 M7,2 depremleri olmuştur.
• Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır. Bugün Yenice-Karasu’da, 14 km’lik odakta M4,9’luk deprem burada biriken gerginliğin bir belirtisidir. Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir.
Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır. Bugün Yenice-Karasu’da, 14 km’lik odakta M4,9’luk deprem burada biriken gerginliğin bir belirtisidir. Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir. pic.twitter.com/JPligJu3ia
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) March 4, 2024
Prof. Dr. Naci Görür: Küçük depremler beklenir
Prof. Dr. Naci Görür, “Deprem Yenice-Gönen fayı üzerinde. Bu fayda en son deprem 1953 yılında ve 7,2 büyüklüğünde oldu. Stres birikiminin olduğu bir bölge böyle görece küçük depremler beklenir.” ifadelerini kullandı.
Dün akşam Çanakkale, Yenice’de 4,9 deprem oldu. Deprem Yenice-Gönen fayı üzerinde. Bu fayda en son deprem 1953 yılında ve 7,2 büyüklüğünde oldu. Stres birikiminin olduğu bir bölge böyle görece küçük depremler beklenir. Sevgiyle
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) March 5, 2024
Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan 7 ve üzeri uyarısı
Prof. Dr. Süleyman Pampal ise bölgedeki peşi sıra meydana gelen depremleri değerlendirdi:
• Burası Yenice-Gönen fayının bulunduğu bölge. Batı bölgede zaten yıkıcı depremler yakın tarihimizde oldu. Anadolu Fayı’nın güney kolunun doğu ucunda da 7’nin üzerinde 2 deprem var. O kuzey kol, İstanbul’un Silivri açıklarında Avrupa Yakası’nın sahil kesimine yakın.
• Orta Marmara Fayı’nın kırılmasıyla oluşacak olan İstanbul’u tedirgin eden deprem. Ama Güney’de de tehlike olduğunu vurguladığım gibi toplamda 4 yıkıcı deprem yapmış. Bunun arasında kalan yani Bursa’nın içinden geçen ve 7.5’e kadar deprem üretme potansiyeli olan aktif fay var. O nedenle bölge bizi tedirgin ediyor.
• 7 ve üzeri büyüklüğündeki deprem sadece İstanbul, Bursa ve Yalova, Balıkesir, Çanakkale’yi değil aynı zamanda tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyecek bir deprem olacak. Şu anda depremin olduğu yerde değil de Doğu’ya doğru, Bursa-Yalova arasındaki kesimde İznik, Pamukova ve Gölyaka’ya kadar olan kesimde kırılmamış, Çınarcık çukurluğunda güney kol üzerinde parçalar var. Bunların her biri 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeli taşıyor.”
Dr. Ramazan Demirtaş: Bu fay üzerinde 7.0 ve üzerinde deprem riski çok düşük
Yenice-#Çanakkale)
04.03.2024, 21:38
* Deprem Yenice-Gönen Fayı üzerinde
ML=4.9'luk #deprem oldu
*Bu fay üzerinde 71 yıl önce, 18.03.1953 günü M=7.2 büyüklüğünde bir deprem oldu.*Dolayısıyla tedirgin olacak bir durum yok
* Bu fay üzerinde 7.0 ve üzerinde deprem riski çok düşük pic.twitter.com/usrJrhzmKd— Dr. Ramazan Demirtaş (@Paleosismolog) March 4, 2024
Dr. Ramazan Demirtaş ise “Bu fay üzerinde 71 yıl önce, 18.03.1953 günü M=7.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Dolayısıyla tedirgin olacak bir durum yok. Bu fay üzerinde 7.0 ve üzerinde deprem riski çok düşük.” açıklamasında bulundu.