4 yıl sonra bir ilk: Kira fiyatları enflasyonun altında kaldı!

Kira fiyatları

4 yılın ardından bir ilk yaşandı: Kira fiyat artışları resmi enflasyonun altında kaldı.

Dikkat çekici bir araştırma, konut kira artışlarının %65.2 seviyesine gerilediğini gösterdi. Şubat ayında enflasyon oranı %67.07 idi. Bu durum, 4 yıl aradan sonra kira artışının enflasyonun altında kaldığının ilk örneği.

Özellikle kira fiyatlarında son 8 aydır reel bazda bir düşüş gözleniyor. Bu düşüşün enflasyondan arındırıldığında, konut kira fiyatlarındaki gerilemenin sebepleri arasında birkaç faktör bulunabilir.


Bu faktörler arasında geçtiğimiz yıl başlatılan ve ilk ev alacaklara yönelik duyurulan kredi kampanyası bulunuyor olabilir. Ancak, bu kampanyanın bu yıl hayata geçip geçmeyeceği henüz bilinmiyor.

Kira fiyatları enflasyonun altında kaldı

Milliyet’in yayınladığı habere göre Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı kira fiyatları hakkında şu açıklamada bulundu:

“Son dönemde Türkiye genelindeki kira fiyatlarına baktığımızda reel kira endeksi Haziran 2023’te zirve noktasına gelmişti. Bununla beraber son dönemde ise ağustos ayından itibaren yoğun bir şekilde yatay seyir gösteriyordu. Aslında 4 yıllık aradan sonra ilk kez kira fiyatları enflasyonun altında kaldı.”

Eylül ayından itibaren kira fiyatlarının yıllık artış oranının düştüğü belirtilen bu çalışmada, Türkiye genelindeki güncel ortalama metrekare kira fiyatının geçen yılın aynı döneminde 86,9 TL iken şu anda 143,5 TL olduğu tespit edildi.

Satılık Konut Metrekare Fiyatlarında Artışın Görüldüğü İller ve Artış Oranları:

  • Hatay: % 91,2
  • Erzurum: % 86,1
  • Ordu: % 77,5
  • Eskişehir: % 72,6
  • Kahramanmaraş: % 70,3
  • İzmir: % 47,4
  • İstanbul: % 42,7
  • Mersin: % 40,4
  • Antalya: % 38,1
  • Adana: % 34,8

“İstanbul’da 20 bin konut piyasaya girdi”

Günlük kiralamalara getirilen yasal düzenlemeler nedeniyle çeşitli daireler kiralık olarak piyasaya çıkmaya başladı. Günlük kiralık dairelerde konutların kısa dönemli kiralanması mevzuatına uygun hale getirilmesi mümkün gözükmüyor. Sadece İstanbul’da 20 binin üzerindeki konutun piyasaya arz edildiği değerlendiriliyor. Bunlar da piyasaya çıktıkça kiralık daire sayısında artışı görüyoruz.


“Yaz dönemine doğru artışları görebiliriz”

Konut fiyatlarında reel anlamda birkaç ay daha düşüşler devam edebilir. Mevsimsel etki devam ediyor. Benim genel kanaatim nispeten yaz dönemine doğru konut fiyatlarında artışları görebiliriz.

İlk kez ev alacaklara kredi kampanyası bu yıl gelir mi?

Bu sene kentsel dönüşüm çerçevesinde desteklere şahit olacağız. Yarısı Bizden ile 2.5 milyon TL’ye kadar yüzde 0.69 faiz ile 180 ay vadeli kentsel dönüşüm kapsamında verilecek krediler yoğunluklu bir şekilde bütçede yer tutacaktır.

Hükümetin inşaat sektörünü hareketlendirmekle ilgili düşüncesi bu. Kentsel dönüşümle hibe çerçevesinde bir planlama yapılıyor diyebiliriz. İlk kez ev alacaklara yönelik yeni kredi paketini bu sene içerisinde aktif bir şekilde görebileceğimizi değerlendirmiyoruz.

İstanbul

İstanbul’da kira fiyatlarının arttığı ilçeler şehir merkezlerine uzak yerler. Buradaki kira değerleri nispeten geriden geliyor. O nedenle Silivri, Çatalca, Sultanbeyli, Şile, Sancaktepe gibi bölgelerde daha fazla artış oldu.

Ankara

Ankara için bu durum biraz daha farklı, özellikle Çubuk, Polatlı, Sincan, Altındağ, Mamak’ta kira fiyatları daha çok artarken, Keçiören, Yenimahalle, Etimesgut gibi ilçelerde biraz daha az arttı diyebiliriz.

Ortalama kira metrekare fiyatı açısından baktığımızda Ankara’da fiyatlar 130 TL seviyelerinde ancak sıfır dairelerde bu 200 TL’leri bulurken eski yapılarda 120 TL seviyelerine kadar düşüyor.

İzmir

İzmir’de Ödemiş, Bergama, Kemalpaşa, Tire, Torbalı’da kira fiyatları en çok artarken, Narlıdere, Konak, Karşıyaka, Bornova ve Çeşme en az arttığı ilçeler oldu.

Antalya


Antalya’da ağustos ayından beri yatay seyir devam ediyor. Kira fiyatları ortalama metrekare başına 150 TL seviyelerinde. Kira fiyatları en az artan şehir olarak Antalya’yı gösterebiliriz.

Konut fiyatlarında 6 yıl sonra ilk: Balon sönmeye başladı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.