Türkiye’nin sakin şehir sayısı 25 oldu: Safranbolu ve Daday listede!

sakin şehir listesi

Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesi ile Kastamonu’nun Daday ilçesine Belçika’nın Damme kentinde düzenlenen törenle ‘sakin şehir’ (Cittaslow) unvanı verildi.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, 1.5 yıl önce sakin şehir ağına katılmak için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, “Safranbolu kent ölçeğinde UNESCO Dünya Mirası’nda yer alan Türkiye’de tek, dünyada 20 kentten birisi. Cittaslow unvanının Safranbolu’ya çok yakışacağını düşünerek 1.5 yıl önce çalışmalarımıza başlamıştık. Cittaslow Ağı’nın gerektirdiği 70 özelliği sağladığımız için Safranbolu Cittaslow Ağı’na kabul edildi. Safranbolu için hedef kitlemiz turizm adına Avrupalı, kültür turizminden anlayan, alım gücü yüksek kitle” dedi.

Daha önce listede 23 şehri olan Türkiye, Safranbolu ve Daday’ın da dahil edilmesiyle bunu 25’e çıkarmış oldu.


Safranbolu hakkında:

sakin şehir safranbolu

Safranbolu, Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara’nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz’in 90 km güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine bitişiktir.

safranbolu

Ev örneklerine, Beypazarı, Göynük, Taraklı, Odunpazarı ve Osmaneli gibi Türkiye’nin birçok yerinde rastlanan Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihî Safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye’de Dünya Mirası listesinde yer alan 19 kültürel varlıktan biridir ve turistik ilgi çekmektedir.

Google Harita: Safranbolu nerede?

Safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır.

cittaslow
Şehre hakim konumuyla eski hükûmet binası ve saat kulesi (Fotoğraf: Uğur Başak)

Roma İmparatorluğu’nda Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunur ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Türkler tarafından kesin olarak alınışı 1196 yılındadır. Osmanlı zamanında 17. yüzyılda İstanbul-Sinop yolu üzerinde olması nedeniyle tarihteki en önemli dönemini yaşamıştır.

Daday hakkında:

daday nerede Kastamonu il merkezine 34 km uzaklıktaki Daday’ın 60 köyü bulunmaktadır. 973 km² yüzölçümüne sahip ilçenin toplam nüfusu 8.217’dir. Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı topraklarına katılan İlçede 1891’de inşa edilmiş tarihi bir hükûmet konağı vardır.

Daday köroğlu dağ sıraları içerisinde yer alan bir grupta 980 rakımda bir ova görünümündedir. Vadiyi ortadan bölen Gökırmak’ın kollarından birisi yer almaktadır.

cittaslow

Halkın geçim kaynağı çiftçilik, ormancılık, hayvancılık ve el sanatları, ahşap ürünleri sanayi olarak belirginleşmektedir. İklimi tipik karasal iklimdir. Halkın büyük çoğunluğunu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlar.

daday

Kış ayları genellikle kar yağışlı ilk bahar ve sonbahar ise keskin soğukları içerisinde barındırmaktadır. Yazları ise sıcak ve çoğunlukla kurak geçmektedir.

kastamonu

Google Harita: Daday nerede?

  • Yumurtacı ve Taşçılar isminde iki gölete sahiptir.
  • Daday Etli ekmek isminde mahalli bir yiyecek ile çevre ilçe ve illerde büyük üne sahiptir. ilçeye sırf bu lezzeti tatmaya çok sayıda ziyaretçi gelmektedir.
  • Erken roma dönemine ait bulgulara rastlanılmıştır. Asar kalesi, sorkundaki horoztepesi tümülüsü ve mağaralar şimdiye kadar bulunmuş önemli arkeolojik bulgulardır.
  • Osmanlı döneminde imparatorluğun üst kademelerindeki memurların sayfiye yeri olarak kullanılmıştır. Ayrıca Kuzey Anadolu’daki masif alanlardan biridir.

Türkiye Cittaslow (sakin şehir) Listesi

Cittaslow şehir kapsamında en çok kent sayısı İtalya’ya aittir. Türkiye Cittaslow şehir kriterlerini taşıyan yerler için üyelik hakkı kazanmıştır. 2023 yılı itibariyle Türkiye’de 22 yer Cittaslow şehir listesine alınmıştır. Türkiye’nin ilk cittaslow şehri Seferihisar, son cittaslow şehirleri ise Foça, İznik, Kemaliye va Arapgir’dir.

Seferihisar

seferihisar sakin şehir

Türkiye’nin ilk cittaslow şehridir. 2009 yılında cittaslow birliğine katılan Seferihisar, İzmir’in güneyinde bir ilçedir. Seferihisar tarihi dokusunu hala koruyarak sürdürülebilir politikalar izleyen bir yer olduğu için cittaslow şehir kapsamındadır. Tarım açısından mandalina bahçeleri, zeytinlikleri ile oldukça gelişmiş olan Seferihisar turizm noktasında da ziyaretçilerin ilgi odağıdır. Seferihisar’da yer alan Sığacık kalesi, mimarisi, marinası ve limanı ile geleneksel yapısını korur.

Seferihisar’ın tarihi hakkında bilgi sahibi olmak için gitmişken Seferihisar Kültür Müzesi`ni ziyaret etmelisiniz. Ayrıca, Seferihisar’ın karbon salınımı, organik tarım, yerli tohum korunması, güneş enerjisi gibi hususlarda sürdürülebilirlik üzerine yaptığı çalışmalar da cittaslow şehir üyeliği almasında etkilidir.

Gökçeada

Gökçeada sakin şehir

Gökçeada 2011 yılında cittaslow unvanını almış bir adadır. Aynı zamanda sakin şehir unvanı alan ilk ve tek ada olan Gökçeada, Çanakkale’de yer alır. Gökçeada özellikle organik tarım faaliyetleri ile öne çıkar. Ladolia zeytin ağacı şu an sadece Gökçeada’da yetiştiriliyor. Gökçeada doğasının ve geleneklerinin korunması ve hala sürdürülmesi ile dikkat çekicidir. Gökçeada, turizm açısından yerli ve yabancı birçok turistin uğrak noktasıdır.

Akyaka

akyaka sakin şehir

Akyaka, 2011 yılında sakin şehir unvanını almış bir beldedir. Ekolojik tarım çalışmaları ile öne çıkan Akyaka, Muğla’ya bağlıdır. Çeşitli medeniyetlerden izler taşıyan Akyaka, yeşil doğası, temiz denizi ile turistlerin ilgi odağıdır. Bölge mimarisi ile de ziyaretçi akınına uğrar. Kafa dinlemek, yeşil doğa ve masmavi denizle iç içe olmak istiyorsanız Akyaka’yı mutlaka gezip görmelisiniz.

Yenipazar

Yenipazar sakin şehir

Aydın ilinde yer alan Yenipazar 2011 yılında cittaslow üyeliği aldı. Aydın’ın en az nüfuslu ve en küçük yüzölçümüne sahip ilçesidir. Geçmiş medeniyetlerden izler taşır. Tarihi MÖ 2000’li yıllara dayanan Yenipazar’da, Orthosia Antik Kenti`nin bölgenin ilk yerleşim yeri olduğu düşünülür. 1999 yılında bölgede yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen mozaikler Orthosia Antik Kenti`nden izler taşır. Mozaikler Aydın Arkeoloji müzesinde sergilenir.

Taraklı

Taraklı sakin şehir

Sakin şehir unvanına sahip Taraklı, Sakarya’nın ilçesidir. Taraklı, tarihi dokusu, Osmanlı zamanında kalan ahşap evleri ile dikkat çekicidir. Ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Taraklı ilçesi ile ilgili detaylı bilgiler verilir. Taraklı’da 94 adet tescilli sivil mimari örneği (konut), 8 adet doğal kültür varlığı tarihi değeri nedeniyle koruma altındadır. Taraklı’da 493 yıllık tarihi ile yer alan Yunus Paşa Cami, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir eserdir. Taraklı’da bulunan Karagöl Yaylası ve Karagöl yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeker.

Vize

Vize kırklareli

2012 yılında cittaslow üyeliği alan Vize, Kırklareli’nin bir ilçesidir. Vize, Trakya’nın ilk sakin şehir unvanını alan ilçesidir. Vize, İstanbul’a yakın olduğu için birçok ziyaretçinin de hafta sonu gittiği turistik alanlardan birisidir. Eski uygarlıklarda izler taşıyan Vize tarihi yapıları ile ilgi çeker. Hem tarihi dokusu hem de doğal güzelliği ile Vize görülmeye değer sakin şehirler arasındadır.


Yalvaç

Yalvaç ısparta

Yalvaç, 2012 yılında sakin şehir üyeliğini almıştır. Isparta’nın ilçelerinden birisi olan Yalvaç, Neolitik dönemine ait kalıntıları ile oldukça eski bir tarihe sahiptir. Hala geleneksel mahalle fırınları ve mutfak kültürü ile adından sıklıkla söz ettiren Yalvaç tarımsal üretimi ile de dikkat çekicidir. Dericilik, halıcılık gibi el sanatları Yalvaç’ta devam ettirilen faaliyetler arasındadır. Yalvaç, binlerce yıllık tarihi ve yerel kimliğini hala muhafaza eden bir bölgedir.

Perşembe

Perşembe ordu

2012 yılında sakin şehir listesine alınan bölgelerden birisi de Perşembe olmuştur. Karadeniz’in sakin şehri olan Perşembe Ordu’da yer alır. Ordu’nun Kumbaşı sahili ile Fatsa ilçesi arasında yer alan bu sakin şehir Hoynat Adası, Yosunburnu yarımadası, limanı ve tarihi yapılar ile el değmemiş bir güzelliğe sahiptir.

Şavşat

şavşat artvin

Şavşat, Türkiye’nin 10. sakin şehir unvanını alan ilçedir. Artvin’e bağlı Şavşat 2015 yılında cittaslow unvanını almıştır. Şavşat Karadeniz bölgesinin en önemli turistik yerleri arasındadır. Her yıl birçok yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olan Şavşat, doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir yerdir. Şavşat sadece doğal güzellikleri ile değil aynı zamanda ahşap mimarisi, tarihi eserleri, yaban hayatı çeşitliliği, tarihi eserleri ve yaylaları ile de dikkat çekicidir.

Halfeti

Halfeti

Şanlıurfa’da yer alan Halfeti sakin şehir listesine giren yerlerdendir. 2015 yılında cittaslow listesine alınan Halfeti özellikle tarihi dokusu ile öne çıkar. Halfeti’de baraj gölü bulunur. Baraj gölünde ziyaretçilerin tekne turu yapma imkanı vardır. Halfeti’nin büyük bir bölümü sular altındadır. Bu nedenle batık kent olarak adlandırılır. Su altında kalmış tarihi cami yapısını bu batık kentte görmeniz mümkündür. Birçok medeniyetten izler taşıyan Rumkale ve Savaşan mahallesi de tarihi dokusuyla ziyaretçilerine açıktır.

Uzundere

uundere sakin şehir

Uzundere, Erzurum ilinde yer alır. Tortum şelalesi ve tarihi dokusu ile ziyaretçilerini ağırlayan Uzundere, 2016 yılında sakin şehir listesine alınmıştır.

Ahlat

Ahlat

Ahlat, Van Gölü’nün yanı başında Bitlis il sınırları içerisindedir. Doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile dikkat çeken Ahlat, birçok farklı medeniyetten izler taşır. Özellikle Anadolu’ya ilk göçlerin yapıldığı bir yer olan Ahlat Unesco Geçici Kültür Mirası Listesi`nde yer alan eserlere de sahiptir.

Göynük

Göynük

Bolu’da yer alan Göynük Türkiye’nin sakin şehirlerinden biridir. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile Osmanlı’da günümüze kadar dokusunu koruyan bir yerdir. Göynük’te hala geleneksel değerlerin sürdürüldüğü görülür. Zafer Kulesi, Gürcü müzesi, Gazi Süleyman Paşa Cami Göynük’teki tarihi eserlerdir.

Köyceğiz

Köyceğiz

Köyceğiz, Muğla’da yer alır. Sakin, huzurlu, göl kenarına kurulmuş, doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir beldedir. Bölgedeki kaya mezarları ilgi çeken tarihi eserlerdir.

Gerze

Gerze sakin şehir

Sinop’ta bulunan Gerze, 2017 yılında sakin şehir listesine alındı. Denize uzanan koyları ile küçük bir balıkçı kasabası olan Gerze`de, doğal tarım ürünleri yetiştirilir. Ayrıca, bölgede gemi atölyeleri, ahşap oyuncak, çini atölyeleri gibi el sanatları da hala yapılır.

Mudurnu

mudurnu sakin şehir

Bolu’ya bağlı Mudurnu, 2018 yılında cittaslow unvanını aldı. Ayrıca, Tarihi Ahi kenti olarak UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi`ne giren Mudurnu, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan önemli bir ticaret merkezidir. Osmanlı’dan kalan anıtsal ve sivil mimari yapıların hala ayakta olduğu ilçede tarihi arasta ve konakları ile ziyaretçilere açıktır.

Eğirdir

Eğirdir sakin şehir

Eğirdir, Isparta’da yer alır. Sakin şehir listesinde bulunan Eğirdir, Türkiye’nin 4.büyük gölüne sahiptir. MÖ Lidyalılar medeniyetinden izler taşıyan bölgede iki küçük ada da mevcuttur. Dar sokakları, ahşap evleri, kalesi, balık lokantaları ile Eğirdir her yıl birçok turiste ev sahipliği yapar.

Güdül

Güdül sakin şehir

Güdül, Ankara’da yer alır. 2020 yılında cittaslow listesine giren Güdül’ün birçok eski medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinir. Tarihi yapılara da sahip olan ilçede geleneksel doku korunur.

İznik

iznik sakin şehir

2021 yılında sakin şehir listesine giren İznik, Bursa il sınırları içerisindedir. Roma ve Osmanlı medeniyetlerinden izler taşıyan İznik tarihi dokusunu korumaktadır. Tarihi yapıları, geleneksel yemekleri, tarımı ile İznik turistlerin uğrak mekanları arasındadır.

Kemaliye

Kemaliye sakin şehir

Kemaliye, cittaslow listesine alınan son bölgelerdendir. Erzincan’a bağlı Kemaliye doğal güzellikleri ile görenleri hayran bırakır. Tarihi ahşap evleri, yeşil tabiatı ile sakin şehir kriterlerini karşılayan bölge, tarihi İpek Yolu güzergahı üzerindedir.

Arapgir

arapgir

Arapgir, sakin şehir listesine alınan beldeler arasındadır. Malatya il sınırları içerisinde yer alır. 19. yüzyıl ortalarında eski Arapgir terk edilerek bugünkü yerine taşındığından sanat değeri yüksek birçok tarihî yapı, eski Arapgir’de kalmıştır. Bu tarihî eserlerin birçoğu harap hâldedir. Eski Arapgir’de Hanikah, Cafer Paşa Camii, Osman Paşa Hamamı, Çarşı Hamamı, Miran Çayı kıyısındaki Harap Pazar harabeleri, Berenge Deresi boyunca uzanan vadi ile Kaynarca gezilecek ve görülecek yerler olarak sayılabilir.

Foça

foça sakin şehri


Foça, İznik ve Arapgir ile birlikte en son cittaslow listesine giren bölgelerdendir. Foça, İzmir’de bulunur. Antik çağda yaşamış İyon Medeniyeti`nden izler taşır. Arkeolojik kalıntıları ile her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilir.

Türkiye’de 8 ilçe ‘cittaslow’ (sakin şehir) adayı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.