İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 80 milyon kişi biyometrik kimlik kartı kullanmaya başladı. Ancak yeni kimlik kartlarının özellikleri halk arasında çok fazla bilinmiyor ve pek çok kurum hâlâ kimlik doğrulamada çipi kullanmayarak “fotokopi” usulüne devam ediliyor. Oysa yeni kartlar güvenlik amaçlı içerisinde hem kullanıcının parmak izini hem de şifresini barındırıyor.
Kişilerin yeni kimlik kartı başvurusunun ardından biyometrik kimlik kartlarının zarf içinde geldiğini ve bu zarfta bir de kimliğin güvenlik adımlarından biri olarak altı haneli bir şifre bulundurduğunu ifade eden biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, birçok kullanıcının bu şifreden habersiz olduğuna dikkat çekiyor.
Yeni kimlik kartlarında PIN, PUK ve “Kişisel Mesaj” detayı
Yeni kimlik kartlarını edinen vatandaşlar kendilerine gelen zarftaki hologramı kazıyınca PIN ve PUK şifrelerine erişebiliyor. Vatandaşların kimlik kartı şifresi konusunda yeterince farkındalığın oluşmadığını belirten Ümit Yaşar Usta şu bilgileri paylaştı:
Kapalı zarfta verilen altı haneli PIN şifresi, kimlik kartı doğrulamada ve kişiye özel olan güvenlik mesajının değiştirilmesi için kullanılıyor.
Kişisel güvenlik mesajı çipli kimliği elektronik doğrulama yapacak cihaz ekranında kart sahibine gösteriliyor. Bu sayede vatandaşlar kimlik doğrulama yapacak cihazın sahte olup olmadığını anlayabiliyor.
Kimlik kartı sahipleri kullanılan doğrulama cihazına PIN veya parmak izi vermeden önce kişisel mesajı görüp onaylamalılar. Kişisel mesajı cihaz görüntüleyemiyorsa o cihaza güvenip işlem yapmamalılar.
Yeni kimlikler banka, noter, tapu, sağlık ve sigorta işlemlerinin daha hızlı, kolay ve güvenli gerçekleştirilmesi için elektronik kimlik doğrulamasına imkan sağlıyor.
PIN-PUK mektubunu kaybeden vatandaşlar e-Devlet üzerinden çipli kimlik kartına ait PIN, PUK ve Kişisel mesajlarını öğrenebilirler.
Kimliklerde yer alan bilgilerin güvenlik amacıyla kimseyle paylaşılmaması gerektiğine de dikkat çeken Usta, eski usul kimlik fotokopisi paylaşılmaması noktasında da vatandaşları uyarıyor.
e-Devlet iki aşamalı giriş özelliği ne işe yarıyor?
Ayrıca e-Devlet üzerinden iki aşamalı giriş özelliğini etkinleştirerek pek çok kamu kurumundaki işlerinizi dijital ortamda yapabilirsiniz. Bunun için kimlikle tanımlanmış telefon numarasını aktifleştirmeniz gerekiyor.
Kimlikle doğrulanmış telefon numarası, sisteme tanımlanan telefon numarasının kişiye ait olduğuna dair doğrulamanın kullanıcının kimliğiyle yapılması işlemidir. Kimlikle doğrulanmış telefon numarası iki aşamalı giriş yöntemiyle e-Devlet Kapısı’na girişlerde kullanılmaktadır.
Kimlikle telefon numarası doğrulama işlemi birden fazla yöntemle yapılabilir:
1. NFC Teknolojisi Kullanılarak Doğrulama: NFC teknolojisine sahip bir cihaz ve yeni çipli kimlik kartına sahip olmanız durumunda “İletişim Seçeneklerim” sayfasında Kimlikle Telefon Numarası Doğrulama adımlarını takip ederek işleminizi tamamlayabilirsiniz. İşlemi tamamlamak için kimlik bilgilerinizi girip akabinde çipli kimlik kartınızı cihazınızın arkasına dokundurarak NFC özelliğiyle kimlik bilgilerinizin doğrulanmasını sağlayabilirsiniz
2. e-İmza, Mobil İmza ve T.C. Kimlik Kartı ile Giriş Yaparak Doğrulama: e-Devlet Kapısı web uygulamasına e-imza, mobil imza veya T.C. kimlik kartı ile giriş yapmanız durumunda beyan edeceğiniz telefon numarasını sadece SMS ile doğrulayarak kimlikle doğrulanmış telefon numarası haline getirebilirsiniz. e-Devlet Kapısı mobil uygulamasına mobil imza ile giriş yapmanız durumunda beyan edeceğiniz telefon numarasını sadece SMS ile doğrulayarak kimlikle doğrulanmış telefon numarası haline getirebilirsiniz.
3. PTT’den Doğrulama: Kimliğinizle birlikte PTT şubelerine giderek beyan edeceğiniz telefon numarasını kimlikle doğrulanmış telefon numarası olarak tanımlayabilirsiniz.