Bitcoin yarılanması (halving) 19-20 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. Daha önce üç kez gerçekleşen yarılanmaların her birinin ardından yükseliş trendi görüldü. Şimdi analistler kripto para biriminin bu hafta sonrasında nasıl bir trendi takip edeceğini merak ediyor.
Ocak ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının onaylanması ile güçlü bir yükseliş trendine giren kripto para birimi Bitcoin, bu sefer de bu hafta içerisinde gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanması nedeniyle analistlerin odağında. Daha önce üç defa gerçekleşmiş olan Bitcoin yarılanmalarının hepsi fiyatlarda artış trendi ile takip edilmiş olsa da JPMorgan da dahil olmak üzere fiyatlarda düşüş beklentisinde olan kurumlar da bulunuyor.
Gerçekleşmesi dört yıl sürüyor
Yeni Bitcoinler madencilik olarak bilinen, bilgisayarların kripto para ağındaki işlemleri doğrulamak ve güvence altına almak için karmaşık matematiksel problemleri çözdüğü bir sürecin ardından üretiliyor. Bitcoin yaralanması ise her bir blok madenciliği için verilen kripto para ödülünün azalması anlamına geliyor. Bu olay her 210 bin blokta bir gerçekleşiyor ve bu miktarda bloğun madenciliğinin yapılması yaklaşık dört yıl alıyor.
Yarılanmaların esas amacı kripto para biriminin teknik dokümanında belirtildiği üzere yeni Bitcoinlerin üretilme hızını zamana yayılmış bir biçimde azaltarak toplam arzı 21 milyonda limitlemek. Bitcoin için şu ana kadar üç farklı yarılanma gerçekleşti.
Kasım 2012 tarihinde gerçekleşen ilk yarılanma ile birlikte blok başına verilen ödül 50 Bitcoin’den 25 Bitcoin’e düştü. 2016 yılının temmuz ayında gerçekleşen ikinci yarılanma bu ödülün blok başına 12.5 Bitcoin’e düşmesine neden olurken Mayıs 2020’de gerçekleşen üçüncü yarılanma ile bu ödül 6.25 Bitcoin’e düştü. Analistlerin beklentisi blok başına verilen ödülün 3.125 Bitcoin’e düşeceği bir sonraki yarılanmanın bu hafta içerisinde, 19 veya 20 Nisan tarihinde gerçekleşmesi.
Bitcoin yarılanmasının fiyatlara etkisi ne olur?
Yarılanma etkinliğinin temelinde yatan sebep piyasadaki Bitcoin miktarının kısıtlı kalmasını sağlamak. Piyasa ekonomisinin temel varsayımına göre ise herhangi bir varlığın arzındaki düşüş, fiyatında meydana gelecek bir artış anlamına geliyor. Bitcoin’in daha önce meydana gelmiş yarılanmaları da bu kurala bir istisna olma özelliği göstermedi. Son yarılanmanın ardından 9 bin dolar seviyesindeki Bitcoin fiyatı bir yıldan kısa bir süre içerisinde 60 bin dolar seviyesine yükseldi.
Artan üretim maliyeti Bitcoin’i düşürebilir
Öte yandan, Wall Street’in tamamı kripto paranın bu başarıyı tekrarlayacağı konusunda emin değil. JPMorgan geçtiğimiz ay, artan üretim maliyeti nedeniyle Bitcoin’de 42 bin dolar seviyesine kadar gerçekleşebilecek bir fiyat düşüşü ihtimaline karşı uyardı. Bunun yanında, piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük bankası olan JPMorgan’ın Bitcoin’i dikkatle takip ediyor olması kripto para biriminin giderek artan değerini yansıtan bir işaret.
Bitcoin giderek kurumsallaşıyor
Deutsche Bank’dan Jim Reid’in geçtiğimiz ay açıkladığı bir araştırma raporunda dile getirdiği üzere Spot ETF‘lerin artması kripto varlık sınıfını giderek kurumsallaştırmakta. Jim Reid’e göre Bitcoin’in pozisyonunu incelerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da bu hafta gerçekleşmesi gereken yarılanma. Reid’in görüşüne göre Bitcoin savunucuları için de karşıtları için de doğru kabul edilmesi gereken bir nokta varsa bu nokta Bitcoin’in gitgide kurumsallaşıyor olması.